Rozdil "analogovy" vs. "digitalni" zvuk

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Merlin
Vybavení

Rozdil "analogovy" vs. "digitalni" zvuk

Příspěvek od Merlin »

Vazeni pratele,

prave se snazim rozpoutat debatu na snad nejotrepanejsi tema vsech dob, ale tentokrat s cilem pokusit se v "brain stormingu" dostat k opravdovemu jaderku veci.

Zakladni otazka zni: Cim se od sebe lisi "teply analogovy" a "studeny digitalni" zvuk a PROC?

Zni napr. pila ci obdelnik z analogoveho syntezatoru jinak nez matematicky tataz vlnka z DSP? A paklize ano, proboha PROC??

Ke kladeni techto otazek me vede napr. nazor jednoho z mych idolu Midge Ure (exUltravox), ktery se synthy pracuje od konce 70.let do soucasnosti, a ktery tvrdi, ze cely spor analogy vs. digitaly je holy nesmysl, protoze dle jeho nazoru zneji analogy a digitaly/virtualy naprosto stejne a prinejmensim on osobne neslysi zadny rozdil. Podobny nazor mi zhruba pred pulrokem napsal v mejlu i Daniel Forró. No a kdyz to clovek slysi i z dalsich stran, zacne vrtat cervik nejistoty - jak to teda je???

Jak to vidite vy a hlavne PROC?

Je cely spor jen modni trend a vseobecne objimana diagnoza "love the machines" (sam ji mam taky ;-)) anebo je ten rozdil opravdu tak markantni, ze se opravdu vyplati smysluplne vrazet nemale penize do koupe a udrzby(!) analogovych dinosauru?

CO VY NA TO ?????

Ciste na okraj podotykam, ze zatim jeste patrim mezi priznivce analogovych dinosauru (proud owner of Jupiter-8 ;-)), ale vidim, ze vyvoj speje nezadrzitelne od tezkych krabic k notebookum s DSP a softsynthy.

Budu vdecny za jakykoli nazor ci pripominku - piste, poucujte, nadavejte, flamujte! :-D

Diky! :-) Merlin
Naposledy upravil(a) Merlin dne 10 bře 2005 17:48, celkem upraveno 1 x.

Crane

Příspěvek od Crane »

no me jediny co napada, ale za to me asi sejmou:)) je ze kdyz jsem videl nakej graf prubehu zvuku tak se analog od dig. lisil v tom ze analog mel tu sinusoidu plnou a dig. jakoby zubatou a ze to prej tomu digitalu nak chybi...newim, nerozumim, jen stouram:)
je na tom neco pravdy??

kexik

Příspěvek od kexik »

merlin,
otazky na uvod: co si predstavujes pod analogovym dinosaurom? co je pre teba referencia analogoveho a digitalneho zvuku? cd versus vinyl? lampove kombo versus polovodicove? arturia modular versus moog? problem si nastrelil strasne vseobecne.

sparX

Příspěvek od sparX »

NO KONEČNĚ !
Tak dlouho tu byl klid ! .-))))))) :wink:

Analogy mají své kouzlo , ten zvuk není tvořen jen pilou , obdelníkem , zatáčkou nebo stopkou ( :twisted: ) ale i filtry atd .... takže analog prostě analog je a taky jím zůstane a ten zvuk odlišný prostě je . Kdo tvrdí , že ne - je hluchej .
Tím ale netvrdím , že se na digitalu/SW nedá nakroutit něco - co bude k nerozpoznání od analogu ... jen to jde hůř a člověk musí utratit více času na to aby vytvořil něco .. co jde jinde levou zadní .
Navíc co tak pozoruju tak třeba zvuk DX7 je dnes považován za těžký Vintage Retro (HEH) ... hranice se prostě hýbou .....

Mě se třeba ted hodně líbý příklad MiniMooga ... je tu MiniMoog original , MiniMoog V , Minimonsta , Voyager .... věřím tomu , že kdyby někdo udělal 4 podobné MP3 z téhle čtyřky ... tak asi těžko budeme rozeznávat ... která je která ... obvzláště když je Minimonsta tak vydařená emulace !!

matucha

Příspěvek od matucha »

Zaprve, co se synthu tyce, tak ty stary kramy casto ciste starnutim, ziskavaj svuj charakter, kterej se lisi kus od kusu (vic je to u mikraku a jinejch "jednodussich" veci), takze porovnavat to uplne moc jako nejde.

Moje zkusenosti sou takovy, ze treba nejakou basu, co sem dostal z SH-09 sem bez problemu udelal taky s Pro53, nebylo to uplne presny, ale dost blizko na to, abych to neresil. Pro53 ma ale hodne kvantizovany prubehy filtru (zkousel sem to na rychly obalce), misto hladkyho vzumm to zabublava po skocich a tim padem to zni uplne jinak... coz ale neznamena, ze to casem neporesej, tohle neni problem digitalu, spis navrhu.
Zajimavy je, ze pro-one (orig) funguje o dost hezcejc nez pro53, zkousel sem s pro53 udelat nejaky veci, ktery se mi hodne libily na pro-one a jako fakt ne, ten kram je proste sytej "jak prase", i pres blby prevodniky v audiophilovi to lip basovalo a vubec. Na vlnce oproti digi rendru to hazi takovy ty zvlnenosti, ktery dela omezenej frekvencni rozsah (filtr), ale tim to nejni podle me. Podle me je to zpusobem, jakym to je trochu nakresleny a ze se v kazdy fazi dostava do toho systemu sum. Vubec sum a ruchy, ktery to vydava, kvuli stari - sou super a na Pro53 samozrejme nejdou udelat.

Tahle vec podle me je uplne super zasadni u Korga MS10/20... ta proste super kresli (teda filtr) a pekne sumi, takze je to takovej mekkej divnej zvuk, kterej se mi libil... ale ta emulace nesumi a to zkresleni je proste takovy... radoby. Jako neni to zly, zalezi na pouziti.

Vseobecne ty sw syntacky sou vklidu, ale sory nemaj charakter, kterej by me dovolil je pouzit vepredu v mixu... Ja teda nejraci pouzivam dopredu a vubec veci akusticky nebo elektroakusticky, ale treba tem dvema brouckum co mi tu tise sedej obcas pridu na chut a ma to tam ten zajimavej detail co ja rad. Soft synthy sou na to moc cisty (nezajimavy) samy o sobe.

Pravda, na mekkou subbasu neni zlej minimoog arturia, to je fakt fajn, ale stejnak zase neumi tvrdou jako proone.... jak sem uz tady nekde psal ;-)

PS: "proudly owner of Jupiter-8" - kdyztak "proud owner of Jupiter-8" dava smysl. Proudly owner of Jupiter-8 znamena "pyšně majitel jupitera osmičky".

Merlin
Vybavení

Příspěvek od Merlin »

kexik píše:merlin,
otazky na uvod: co si predstavujes pod analogovym dinosaurom? co je pre teba referencia analogoveho a digitalneho zvuku? cd versus vinyl? lampove kombo versus polovodicove? arturia modular versus moog? problem si nastrelil strasne vseobecne.
Jasne, rozumim. Analogovy dinosaurus je pro me treba stary Moog, Oberheim ci Jupiter atd. Reference analogoveho zvuku je pro me osobne treba ten Jupiter a digitalniho z HW napr. DX7 ci rompler Roland JD-800 a ze SW v podstate cokoliv co jede pres zvukarnu ci DSP a proto bych nedelal rozdil mezi VA (NordLead, Virus) a SW (dosadme si co je libo), protoze je to jen a jen soft pres DSP.

O CD versus vinyl mi sice neslo vubec, ale je to dost zajimave tema.

Jo, Moog vs. Arturia Modular je typicky priklad.

OK? :-)

Merlin
Vybavení

Příspěvek od Merlin »

matucha píše:PS: "proudly owner of Jupiter-8" - kdyztak "proud owner of Jupiter-8" dava smysl. Proudly owner of Jupiter-8 znamena "pyšně majitel jupitera osmičky".
:-D Jasne, mas recht, diky za upozorneni, uz jsem chybu opravil

biscuit

Příspěvek od biscuit »

matous to presne nakous. analogy jsou svym zpusobem nedokonaly. dochazi tam k nejakejm zkreslenim, sumum, nikdy dva kusy nebudou naprosto stejny (protoze soucastky). tahle nedokonalost se na zvuku podepise a da mu urcitej charakter, svete div se, fakt prijemnej (teda pro vetsinu). emulace tohle vsechno musi napodobit a napodobovat barvu zvuku a nuance, neni zadna prdel :wink:
a ted z jinyho soudku: co virtual analog hardware instrumenty? je to i virus? jeho filtr me teda fakt bere :twisted:
a filtr u vst se mi docela zamlouva u minimooga od arturie - zjistil jsem to az kdyz jsem zatocil knobem na midikontroleru. asi proto ze byl ten pohyb rychlej a plynulej. kdyz jsem to delal mysi, tak me to nikdy tak nebralo. treba je to jen pocit, ale myslim, ze na tom neco bude :?:

kexik

Příspěvek od kexik »

ok, takze sa bavime viac menej o synthoch... to bola esencia mojho prispevku... no tak to je zaujimava tema z viacerych aspektov. uz dlho mam totiz take zle podozrenie ze ten delikatny zvuk analogov (v tejto veci je dx7 a hadam aj jupiter xy mimo diskusiu) je zalezitost filtrov a obecne vystupnch obvodov, takze; vygenerujem pilku, poslem ju do dobrej karty, na jej vystup nahodim autenticky filter z mooga a nahram to spat na digital, co ziskam? ???

Merlin
Vybavení

Příspěvek od Merlin »

kexik píše:ok, takze sa bavime viac menej o synthoch... to bola esencia mojho prispevku... no tak to je zaujimava tema z viacerych aspektov. uz dlho mam totiz take zle podozrenie ze ten delikatny zvuk analogov (v tejto veci je dx7 a hadam aj jupiter xy mimo diskusiu) je zalezitost filtrov a obecne vystupnch obvodov, takze; vygenerujem pilku, poslem ju do dobrej karty, na jej vystup nahodim autenticky filter z mooga a nahram to spat na digital, co ziskam? ???
Moment, jax to myslel s tou DX7 a Jupiterem? DX7 je cistej digital bez jakychkoli filtru a Jupiter je cistej analog se vsim co k tomu patri.

OK, takze obecne vzato - dle tebe nezalezi na oscilatoru, ale jen na filtrech?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Pri analogoch je zaujimave to , ze sa stale rozladuju .. to je jedna z veci ktora im dodava teplo .. zahraj si tri krat za sebou ten isty ton a vzdy zneje inak .. Alebo daj unisono .. zvuk tucny jak prasa .. ja si ale osobne myslim ze to je len otazka casu , kedy toto zacnu softwaristi dokonale napodobnovat .. urcite celkom dost vplyva aj ovladanie .. ked mas kazdy parameter na potenciometri , clovek sa tomu moze viac venovat .. to je samozrejme vec kontrolera ..

kexik

Příspěvek od kexik »

merlin: mam ten pocit... ostatne, momentalne staviam filter z moogu, do ktoreho hodlam pustat pilky zo sw sampleru, takze sa dozviem sam, ci je to tak :)

viem ale z oblasti hifi cd prehravacov, ze klucovy je pre "analogovost" zvuku prave vystupny filter ktory moze do znacnej miery zahladit kvantizacne skreslenie (to ze je vlastne digitalny signal nespojity, "pilkovity")

pytkin: ved dobre sw synty tiez uladuju... ale unisono zvacsa znie inak, to mas pravdu :(

bodyia
Vybavení

Příspěvek od bodyia »

Filtr je sice moooc dulezitej, ale kdyz je blbej zdroj (osc nebo cokoliv jinyho), ani super nasledny zvukoprzniče tomu nepomuzou. Moji milovani APR Omni a Axxe maji naprosto stejnej filtr, ale Axxe má hezky udělaný VCOčko, kdežto Omni používá oktávovou děličku (která zase zajiš?uje plnou polyfonii..) a troufam si rict, že Axxe hraje i po letech průrazně a moderně, omni je těžkej vintage (zvláš? přes SmallStone, že Martine?:-). Proto musíme začít od počátku, bez kvalitního oscilátoru kvalitní zvuk nevznikne (má-li tam z původního spektra být ještě něco slyšet). Zkuste si někdy pustit VSTčko a prohnat ho vnějším analogovým filtrem... bude to hrát zajímavě, ale charakteru "analogů" se to prostě nepřiblíží. Chybí tomu ta přímočarost a jednoznačnost.

A kde je ten charakter? Pro mě v barvě, průraznosti. Cokoliv natočím na doepferu, arpech nebo andromedě, mi prostě udělá radost, ten zvuk může jít do první linie bez žádný následný editace. Štáva, fresh fruit. Když si hejbu b-controlem něco třeba na v-stationu, hraje to, jo, ale pořád tam slyším takovej divnejch charakter (kterej mě teď naprosto uzemnil při hraní si se Supernovou2, kterou mám půjčenou na hraní, děsnej shit, tam není vůbec nic) a ten posouvá použítí do druhý, třetí ligy, ev. absolutnímu vyhnutí se. Vyjímkou jsou ryze digitální bzučivý pásma do backgroundu, který umí perfektně třeba ES2, tam se nebojím VA použít a je to ve výsledku dobrý.

Zajímavý, ale to už odbíhám, pro mě je, že první HW-VA (prophecy, z1, VL1/7) hrály úplně jinak než ty dnešní, byly konkrétní, použitelný, zajímavý.

Hmmm, to jsem si pěkně zaplkal:-)

dendy

Re: Rozdil "analogovy" vs. "digitalni" zvuk

Příspěvek od dendy »

.
Naposledy upravil(a) dendy dne 18 kvě 2014 16:13, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

2 dendy: co je jednodussi? cist nebo psat? ale sem rad, ze to nekdo vidi podobne :mrgreen:

Odpovědět