Spektrální analýza a jak na zkreslený zvuk
-
Spektrální analýza a jak na zkreslený zvuk
Ahoj,řeším problém se zkreslením zvuku svou zvukovou kartou Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 USB
Audio:
USB 2.0: Stereo i Surround až 24bitové / 96 kHz
USB 1.1: Stereo 24bitové / 96 kHz, Surround 16bitové / 48 kHz
Nahrávání: 24bitové / 96 kHz
Ovládání hlasitosti
Konektory:
Vstup pro mikrofon / line-in
Výstup na sluchátka / přední reproduktory (pravý a levý)
Výstup pro centrální reproduktor / subwoofer
Výstup pro zadní reproduktory (pravý a levý)
Optický digitální výstup Toslink
a bednami http://www.evolve.cz/d-repro-2.1-evolve-a310-rock-.html
Jak nastavit tuhle zvukprekreslujici sestavu na co nejobjektivnejsi moznosti a kompatibilitu s ASIO4All? A pak mám ještě jeden dotaz:
Chci se zeptat ještě na jedno řešení toho, že mám dost zkreslený zvuk. A to na vizuální monitoring zvuku (spektrální analýza), myslím si, že právě tohle by mohlo být dostatečné prozatimní řešení problému se zvukem. Máte nějaké zkušenosti s vizuálním monitoringem zvuku? Jaké použít pluginy a nějaké návody na co nejlepší analýzu. Jak by měl zvuk doslova "vypadat" ... Díky za info...
Audio:
USB 2.0: Stereo i Surround až 24bitové / 96 kHz
USB 1.1: Stereo 24bitové / 96 kHz, Surround 16bitové / 48 kHz
Nahrávání: 24bitové / 96 kHz
Ovládání hlasitosti
Konektory:
Vstup pro mikrofon / line-in
Výstup na sluchátka / přední reproduktory (pravý a levý)
Výstup pro centrální reproduktor / subwoofer
Výstup pro zadní reproduktory (pravý a levý)
Optický digitální výstup Toslink
a bednami http://www.evolve.cz/d-repro-2.1-evolve-a310-rock-.html
Jak nastavit tuhle zvukprekreslujici sestavu na co nejobjektivnejsi moznosti a kompatibilitu s ASIO4All? A pak mám ještě jeden dotaz:
Chci se zeptat ještě na jedno řešení toho, že mám dost zkreslený zvuk. A to na vizuální monitoring zvuku (spektrální analýza), myslím si, že právě tohle by mohlo být dostatečné prozatimní řešení problému se zvukem. Máte nějaké zkušenosti s vizuálním monitoringem zvuku? Jaké použít pluginy a nějaké návody na co nejlepší analýzu. Jak by měl zvuk doslova "vypadat" ... Díky za info...
Re: Spektrální analýza a jak na zkreslený zvuk
Ja teda z tech tvych dotazu nechapu vubec nic. O co ti jde? Zkus to prosimte nejak srozumitelne vysvetlit... kde je problem?
To je teda slátanina tenhle dotaz
je tolik míst (včetně špatného zapojení vstupu a jeho nevhodného nastavení - citlivost), které mohou zkreslovat signál...
Na ASIO4ALL není žádná "kompatibilita"; prostě ASIO4ALL nainstaluj a ono bude fungovat, netřeba nad ničím přemýšlet.
Vizuální monitoring zvuku......no řekl bych, že tohle není ani to poslední, čím by ses měl zabývat - spíš na to rovnou zapomeň.
Teda jsem zvědav, co se z tohohle vyklube
P.

Na ASIO4ALL není žádná "kompatibilita"; prostě ASIO4ALL nainstaluj a ono bude fungovat, netřeba nad ničím přemýšlet.
Vizuální monitoring zvuku......no řekl bych, že tohle není ani to poslední, čím by ses měl zabývat - spíš na to rovnou zapomeň.
Teda jsem zvědav, co se z tohohle vyklube

P.
-
Okay,
takže trošku polopaticky:) Moje karta a bedny se nehodí na produkci, kvůli tomu, že mají neobjektivní zvuk, (nemám monitory) . Používám FL Studio 10 na tvorbu hudby, ale ve výsledku moje skladby zní na každých bednách jinak. Je to způsobené zkreslením zvuku mou zvukovou kartou a bednami. Chci se proto pokusit do FL Studia implementovat plugin ,který mi graficky zobrazí zvuk. A právě tímhle se chci zabývat:) Chci nějaký info o tom,jak by měl vypadat stduiový zvuk, jak ho vizuálně zachytit a podle čeho pak srovnávat svoje skladby.
takže trošku polopaticky:) Moje karta a bedny se nehodí na produkci, kvůli tomu, že mají neobjektivní zvuk, (nemám monitory) . Používám FL Studio 10 na tvorbu hudby, ale ve výsledku moje skladby zní na každých bednách jinak. Je to způsobené zkreslením zvuku mou zvukovou kartou a bednami. Chci se proto pokusit do FL Studia implementovat plugin ,který mi graficky zobrazí zvuk. A právě tímhle se chci zabývat:) Chci nějaký info o tom,jak by měl vypadat stduiový zvuk, jak ho vizuálně zachytit a podle čeho pak srovnávat svoje skladby.
Standardni studiovy zvuk ma hodne ctverecku a hvezdicek a odstin od zluty po tmave fialkovou.
Chybej ti elementarni zaklady, zkus si neco o zvuku precist a pak sam zjistis, ze to co pises, je nesmysl. Jina cesta, nez rozumnej poslech neni.
Chybej ti elementarni zaklady, zkus si neco o zvuku precist a pak sam zjistis, ze to co pises, je nesmysl. Jina cesta, nez rozumnej poslech neni.
- bluerecording
Ak by sa idealny studiovy zvuk dal zachytit a reprodukovat graficky, uz by sa nevyrabali studiove monitory. Zvuk ma mnoho vlastnosti, ktore sa sice z fyzikalneho hladiska graficky zobrazit daju, ale z pohladu psychoakustickeho nie. Zvuk hudobny je urceny pre posluchaca - teda pre ludsky sluch. Preto sa tento zvuk musi korigovat a upravovat pomocou sluchu. Nutnost kvalitneho akustickeho priestoru pri spracovani zvuku je prvoradou podmienkou, pretoze iba tym sposobom je mozne sa priblizit idealu takeho zvuku, ktory bude vyhovovat vacsine posluchacov pri prehravani na roznych reprosustavach. A presne tato skutocnost je tou najkomplikovanejsou pri praci zvukoveho rezisera. Chapem tvoju poziadavku sledovat kvalitu zvuku "vizualne", chces sa logicky spoliehat na najrozvinutejsi zmysel ludskeho vnimania. Ak by to teoreticky bolo mozne, tak by sme mali iba "genialne" zmixovane skladby od kazdeho, takmer.
Pre teba je v tejto chvili najdolezitejsia oblast vzdelavania, nastudovat si fyzikalne a akusticke vlastnosti zvuku, vyriesit si akustiku na mieste, kde chces pracovat atd. Neexistuje ziadna lahka cesta. Ak neveris, mozes si vyskusat "graficky-vizualny" automaticky mastering pomocou aplikacie Har-Bal. No garantujem ti, ze budes velmi sklamany.

Pre teba je v tejto chvili najdolezitejsia oblast vzdelavania, nastudovat si fyzikalne a akusticke vlastnosti zvuku, vyriesit si akustiku na mieste, kde chces pracovat atd. Neexistuje ziadna lahka cesta. Ak neveris, mozes si vyskusat "graficky-vizualny" automaticky mastering pomocou aplikacie Har-Bal. No garantujem ti, ze budes velmi sklamany.
Noo... neviem, ci som to spravne pochopil... ten prvotny dotaz sa chape pomerne tazko... Mozno mal kolega na mysli dorovnanie zvuku pomocou najekeho EQ alebo coho tak, aby sa skorigovali nedokonalosti jeho zvukovky a bedni...
Odporucam precitat nejaku literaturu zo zakladnymi vecami okolo akustiky. Ako pravdepodobne zaciatocnikovy mozem odporucit napriklad knizku "Praxe zvukove techniky" od Vlacha.
Odporucam precitat nejaku literaturu zo zakladnymi vecami okolo akustiky. Ako pravdepodobne zaciatocnikovy mozem odporucit napriklad knizku "Praxe zvukove techniky" od Vlacha.
-
Díky za první dvě věcné odpovědi...
Bluerecording to vysvětlil skvěle...
Bluerecording to vysvětlil skvěle...
- bluerecording
Nedokonalost priestoru, reproduktorov alebo zvukovej karty sa za ucelom micovania neda riesit ekvalizerom. Existuje niekolko aplikacii, ktore to vraj dokazu, ale existuje este viac dokazov, ze to je iba komercny tah {rozsiahne diskusie na fore Gearslutz}. Ak by to bolo mozne, uz by sa nevyrabali akusticke izolacie a drahe nahravacie studia, kazdy by si dal iba to spravne EQ nastavenie.
Samozrejme, tie lepsie monitory maju urcite moznosti nastavenie EQ priamo na nich, no to nesluzi na korigovanie nedokonalosti, iba ak na nadimenzovanie voci charakteru priesotoru v ktorom hraju {napriklad hipass filtre, room control} Akusticky nevhodna miestnost sa neda "opravit" pomocou EQ.

Pre kazdeho, kto trochu rozumie podstate je to nad slnko jasne. Akurat ze niektory vyrobcovia "profesionalnej" studiovej techniky budia dojem medzi menej zbehlymi, ze sa to da (napriklad Uli UltraCurve Pro so svojou funkciou "auto EQ"). Preto ma ako prve napadlo odporucit knizku, s ktorou som kedysi aj ja zacinal.bluerecording píše:Nedokonalost priestoru, reproduktorov alebo zvukovej karty sa za ucelom micovania neda riesit ekvalizerom... ...Akusticky nevhodna miestnost sa neda "opravit" pomocou EQ.
- bluerecording
Vlacheho Praxe zvukove techniky je urcite dobra kniha, vhodna ako zaklad. Pre tych, ktori chcu vediet viac o vztahu zvuku a hudby vrelo odporucam vybornu publikaciu Vaclava Syroveho - Hudebni zvuk {vyslo na AMU v Prahe}. Ti, co sa chcu seriozne venovat zvukarine tam najdu mnoho skvelych a uzitocnych informacii, no hlavne im to pomoze zmenit pohlad na zaznamenavanu hudbu.
Jo tak... tak to si sezen nakej spektralni analyzer (jsou casto zadarmo) no a poustej si do nej skladby stejnyho zanru, co delas, ktery povazujes za referencni... mozna ze se ti takhle podari trosku lip vychytat treba pomer basu (neprehnat to), ktery na tech bednach neslysis. Ale spis nez tu hruzu, co mas, bych s koupil slusny sluchatka
(jestli jsou problem penize)

Praxi zvukové techniky už mám přečtenou. Dík za tip na další publikaci, už je objednanábluerecording píše: Pre tych, ktori chcu vediet viac o vztahu zvuku a hudby vrelo odporucam vybornu publikaciu Vaclava Syroveho - Hudebni zvuk {vyslo na AMU v Prahe}. Ti, co sa chcu seriozne venovat zvukarine tam najdu mnoho skvelych a uzitocnych informacii, no hlavne im to pomoze zmenit pohlad na zaznamenavanu hudbu.

Objednal jsem takyVrzalík píše:Praxi zvukové techniky už mám přečtenou. Dík za tip na další publikaci, už je objednanábluerecording píše: Pre tych, ktori chcu vediet viac o vztahu zvuku a hudby vrelo odporucam vybornu publikaciu Vaclava Syroveho - Hudebni zvuk {vyslo na AMU v Prahe}. Ti, co sa chcu seriozne venovat zvukarine tam najdu mnoho skvelych a uzitocnych informacii, no hlavne im to pomoze zmenit pohlad na zaznamenavanu hudbu..