Stereo Bus

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Hanzi

Stereo Bus

Příspěvek od Hanzi »

Čaute, snad to dávám do správného fóra. Možná to patří víc do teorie nevím :)
Koukám teď hodně na tuhlenstu show http://www.pensadosplace.tv/ moc příjemné povídání s producenty zvukovými mistry velkých jmen, občas nějaká ta praktická ukázka... doporučuju :)
No ke konci show se vždy pokládají otázky a host rychle odpovídá první asociaci co ho napdne.
A často zní otázka "... stereo bus..." Odpověď je většinou nějakej typ kompresoru atd.

Tak jsem nad tím uvažoval a není mi to moc jasný co tím stereo busem vlastně myslí. Když míchám tak mám těhle stereo bus hned několik přece.. jeden pro bicí, kytary, vokály atd. atd..

Na každém mám zavěšený něco jiného. Tak jsem si říkal že tím možná myslí master výstup, ale to se mi moc nezdá. Sice mám na mástru hozený limiter a další věci které v pruběhu mixu občas zapnu abych si udělal zhruba představu o hlasitosti atd. Ale nebuude to spíš tak že je tím myšleno obecně co nejčastěji zavěšujou na stereo bus.. Protože mužu samozřejmě použít jeden druh kompresoru na bicí i na vokál akorát s jiným nastavením že... Tak to je jen taková otázečka co mi vrtala hlavou.

Díky za názory :)
Mac Book pro 17", Lexicon Omega, KRK VXT 4, AKG K701, Logic 9, Ableton...

Kermitak
Moderátor

Re: Stereo Bus

Příspěvek od Kermitak »

Je to master (at uz hlavni, nebo nejakyho submixu).

Fractal

Příspěvek od Fractal »

V tomhle smyslu je to (hlavní, poslední) sběrnice do které se sčítajíí všechny mono a stereo kanály a signály z ostatních sběrnic, tedy ano, dá se to označit jako master výstup, ale tuším že tady se baví o samotném mixu (ne o masteringu - finalizaci jako takové...), pokud tedy nahraješ (vyrenderuješ) výstup ze stereo bus - výsledkem bude jedna stereo stopa připravená na mastering, jinými slovy mix všech stop, který může být předpřipraven (vylepšen) pomocí nějakého toho kompressoru, eq apod.

V jiném smyslu může být stereo bus jakýkoli stereo group kanál, do kterého se míchá více stop a sendů a které se v něm pak dohromady zase procesujou a pak i posílají dál do další sběrnice je-li potřeba.

V běžné hantýrce se tenhle stereo bus označuje nejčastěji jako main output, 2bus, master channel, mix sum, final mix, mix track, sounds perfect, distorted shit atd. :D

Hanzi

Příspěvek od Hanzi »

Ta možnost upravit celý mixdown ještě nějakým kompresorem mě nikdy nenapadla. Tohle nechávám raději až na člověku kterej bude mástrovat a tak si říkám, že bych mu tím ubral možnosti co s tím může ještě udělat. Ikdyž jde spíš asi jen o dodání nějakého charakteru než o nějaké natlačení... Každopádně díky za vyjasnění...:-)
Mac Book pro 17", Lexicon Omega, KRK VXT 4, AKG K701, Logic 9, Ableton...

Odpovědět