Zdravím všetkých. Už dlhšie rozmýšlam nad jednou vecou, ale moja logika to dáko nebere
Prečo pri subtractive EQ kde iba uberám mi po ekvalizácii stúpne hlasitost resp. peak. Napríklad mám kopák ktorý má peak -1db, aplikujem nanho hipass filter od dakych 100Hz čím mu uberem dosť podstatné množstvo energie a po ekvalizácii peakuje do +2db.
Asi by som sa mal vrátiť naspať do školy Ako mám tušenie že to bude mať spojitosť s fázovaním ale budem rád keď ma poučíte
Nejlepší jak to pochopit, je udělat si dva vzorky, jeden bez a druhý s ekvalizérem a pak si to otevřít ve waveform editoru.
Jak to chápu:
Závisí na strmosti filtru, rezonanci, na charakteru eq, pokud je lineární, nějaký speciální, jak dobře je navržen atd.
Jestli se ptáš na změnu fáze, tak ta tam bude vždycky*, stejně jako změna amplitudy, u vysokých frekvencí to skoro ani nepostřehneš, tak jako někde dole u 100hz
Taky ale záleží na analyzeru, analyzer pracuje v čase a ty peaky co vidíš nejsou směrodatné co se "energie" týče, jsou to jenom náhlé špičky, které se můžou objevit posunutím fáze ale spíše právě rozdílem v hodnotách blízkých a sousedních samplů (tzn. neobratně řečeno, pokud si potlačil nějakou basovou frekvenci, může začít nějaká vyšší složka fungovat jako "peak", záleží ale na okolí toho "nového peaku" a hlavně záleží na designu - na procesu - analýzy špiček)
* u dobře navržených linearních eq bude fáze posunutá o tak malinko a rovnoměrně, že to je v praxi úplně jedno, jenže zas tam vyvstanou jiné nežadoucí artefakty
Ja by jsem jen dodal k Fractalovi ze zvyseni PEAK-u je zavisle na strmosti db/oct. Strmejsi krivka ZVYSUJE rezonanci na CUTOFF-u (bod zlomu). IMHO linearni EQ pro HPF neni idealni protoze zvyseni rezonanci na cutoff neni zpusobeno posunem faze. Zvyseni rezonanci je spise vedlejsi efekt ovlivneny strmosti. Pouziti linearniho EQ pro HPF spise vyvola "zvonici" frekvence ve spodnim pasmu.
vytazek z GS.
Often if you have a filter curve that is very steep it will produce a resonance bump at cutoff frequency.
If your material has a lot of energy around the cutoff of the filter it will be boosted (before being cut down).
So the result could be that you cut stuff lower than the cutoff point but Boost at and around the cutoff.
EDIT: Tak jsem ted jeste koukal na net a jsou nazory ze spise nez pouzivani HPF(u signalu s velym mnozstvim energie ve spodnim pasmu) je lepsi pouzivat shelving, a kdyz je treba tak pouze sub-sonicky HPF. Zkusit to muzes.
Naposledy upravil(a) Stan dne 06 srp 2018 22:00, celkem upraveno 3 x.
Rekneme ze mas dva po sobe jdouci body jeden ma hodnotu +3 druhy -7. Ted udelas ten hipass, tj odectes od tech dvou bodu tu "velkou energii" takze substrakce treba o 4... No jo, pak ti ale zustava -1 a -11 no a -11 uz je daleko od nuly a analyzer to zobrazi jako peak. Analyzery ale vetsinou pocitaji v ramci setin sekund, takze tam je tech bodu na porovnavani v jednom okamziku tisice, kazdopadne ten princip by ti z toho mel byt jasny
To je proste chovani vln, nema to uplne intuitivni vysledky. Obvzlast kdyz do hry vstupuje faze. Cim vic se ti koleno hipassu dostava do masa hlasitejch frekvenci, tim "divocejsi" vysledky to muze mit. Vcetne velky asymetrie nebo naopak jeji "vyleceni".