SUM a BRUM - spatne zapojeni elektriky v domacim studiu ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

SUM a BRUM - spatne zapojeni elektriky v domacim studiu ?

Příspěvek od Ondra P. » 20 dub 2005 08:38

Ahoj, potreboval bych poradit. Mam problem s abnormalne vysokym SUMEM v mem domacum studiu, ktere je v jedne mistnost ve starsim baraku. Mam mix sondcraft spirit + electron machinedrum + nord rack 2 + zvukovka, kdyz mam savle na mixu stahnute, tak slysim mensi sum, ten bych jeste v nahravce prekous, ale jakmile vytahnu savle naplno sum je abnormalne silny a to nemluvim o tom, kdyz zapnu compressor a zvisim u nej hlasitos, tak aby se vyrovnala vstupnimu signalu, to uz sum je takovej ze se to neda.... Zkousel jsem prodluzovackou privest elektriku z jine mistnosti a po zapnuti je prozmenu slyset desnej brum....
Da se to nejak vyresit? Dik moc
Naposledy upravil(a) Ondra P. dne 20 dub 2005 08:44, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 09:20

sum nie je otazkou rusenia, proste mas mix ktoremu sumia preampy... priviest elektriku odvedla bol ako vidis blby napad, pre zmenu si vyrobil zemiacu slucku. ze sa sum zvysi zapojenim kompresora je tiez normalne, kompresor zosilnuje tiche pasaze...

mimochodom, pre objektivne posudenie objemu sumu navrhujem tento experiment:

vytiahni sable na pouzivanu uroven, do jedneho kanala mixu pusti nejaky signal, najlepsie konstantny (suchy waveform zo synthu) a nastav urovne tak aby si vybudil zvukovku na 0dB; potom zdroj signalu vypni a daj vediet aku uroven sumu ti ukazuje VU meter vo wavelabe, zaujimava je RMS hodnota (ten bledomodry teplomer, nie zeleno-cerveny)

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 20 dub 2005 10:37

Pokud jsem to spravne pochpil a spravne nameril, tak po vipnuti signalu ze synthu jsem nameril -7.15 db (svetle modry meter).

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 11:13

-7.15, nie -71.5??? preklep? pockal si aspon 5 minut kym ti modry teplomer zlezie dole? (rms hodnota ma "pamat")

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 20 dub 2005 12:00

PARDON... moje chyba. Ta hodnota je 67.3 dB.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 12:18

nuz, mam pre teba mozno zdrcujucu spravu, ale to je na spirit a podobne mixy celkom normalne cislo... to je -80dBA

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 20 dub 2005 12:37

Tak ze koupit lipci mix??? Jsem si mislel, ze kdyz to je od soudcraftu, tak ze to bude kvalitni vyrobek... (co znamena dBA). Dik moc moc

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 12:41

A znamena A-weighted, to znamena namerane cez A-filter. to je ca o 14dB lepcie cislo nez dBU co je unweighted

Uživatelský avatar
deep
Příspěvky: 109
Registrován: 20 črc 2003 21:53

Příspěvek od deep » 20 dub 2005 14:07

smarjapano to sou cisla... zlatej muj "home made" mix plnej IO od Analog Devices :)
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 15:35

ekeaze: inak dost zalezi od toho v jakych polohach mas ekvalizery a hlavne knoflik gain na jednotlivych sabliach... a samo je dobra zasada na momentalne nepouzitych sabliach mat fadery na nule, inak pripocitavas (zbytocne) aj sum dalsich kanalov do vysledneho signalu

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 dub 2005 15:37

spominam si na akesi stare soc knizky kde sa pri mixoch rozoberal zosilovaci diagram mixu kde sa presne dalo odhadnut co sa deje so sumom pri rozne nastavenych gainoch a faderoch...

LUPO
Příspěvky: 840
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO » 21 dub 2005 09:37

mel sem stejny problem a vyresil se zahy, proto se zeptam: nemas propojenej vystup z videokarty do TV?

Odpovědět