Ahoj,
potýkám se se dvěma pro vás jistě drobnějšími, ačkoliv pro mě aktuálně palčivými problémy, s nimiž si sám nevím rady. Proto se obracím na tohle profi fórum.
Totiž, mám zvukovku MOTU UltraLite MK3 a zprovoznil jsem si na ní 5.1 monitoring, mám 5 near-fieldů a jeden subwoofer. Ve FL Studio 10 nebo v Cubase 5 poměrně snadno nastavím nástroje a efekty v mixeru tak, aby hrály tam, kde chci. Track tudíž při přehrávání v DAW hraje prostorově výborně, jak má, je hotov.
Potíž je, že nevím, jak to jednoduše vyexportovat tak, aby vznikl WAV či MP3 soubor, jenž bude též prostorový 5.1 a bude bez problémů hrát na zvukovém setupu běžného usera, řekněme na nějaké X-Fi s DTS. Jde mi o to, aby si to mohli pustit obyčejní posluchači, jelikož mnoho z nich má 5.1 hráčské setupy pro poslouchání surround zvuku u DVD a her. Nevím jak na export takových souborů, ani jak na následnou kontrolu, zda je vše OK. V DAW je to OK, ale toť vše, na tomto bodě jsem se zasekl.
Další věc je, že i já sám bych rád výsledný hudební soubor rád pro kontrolu poslechl v jakémsi obyčejném přehrávači, jenže MOTU UltraLite se ve Windows při přehrávání multimédií nechová jako běžná zvukovka, všechny výstupy se ukazují separátně a nelze tedy nastavit "windowsácký" profil pro 5.1, 7.1 atd., jak je to možné v případě multimediální / herní zvukovky. Vše mi hraje pouze ve stereu na vstupu, který zvolím jako hlavní. Čili myslím, že by bylo ideální UltraLite nastavit nějak také tak, aby se chovala jako běžná surround zvukovka a mohly tak hrát ve hrách 5.1 kanály jak je to běžné. Pokud tohoto docílím, je vyřešena i kýžená kontrola hotových surround MP3, wavů, DVD-Audia nebo toho, co mi nakonec vyleze z DAW.
Závěrem jen podotknu, že neumím příliš pokročile nastavovat MOTU CueMIX, mám jen jisté základy, leč rychle se učím. Hlavní teď pro mě je dát dohromady ten 5.1 hudební fajl a pokud ho nepůjde poslouchat na MOTU v 5.1, budu holt muset snad koupit konzumní 5.1 Logitech repráky, X-Fi 5.1 zvukovku a kontrolovat funkčnost surroundu pro konzumenty takto humpolácky. Nicméně to mi připadá jako krajně přehrocené řešení a já bych se ho rád vyvaroval. Proto prosím o pomoc.
S přátelským pozdravem,
Alex
PS: Veškeré mono stopy pro kanály FL, FR, RL, RR, C a Sub mám již vyexportovány, není proto nutno řešit interně cosi v DAW, jen to dát dohromady v (nevím jakém) audio editoru a uložit ve formátu, který bude 5.1 (a moderní, univerzální); raději bych měl na výběr z více technologií 5.1 formátů a rozhodl se podle koncového obecenstva, který zvolit. Jestliže je na toto třeba nějaký speciální audio editor, prosím, doporučte jaký. Tím mi odpadne jedna starost.
Druhá má starost s výslednou kontrolou a "hraním surround her" na MOTU je však stále ve hře.
PS2: Pro své potřeby a distribuci bych chtěl mé 5.1 nahrávky uložit na DVD-Audio, aby šly přehrát v DVD přehrávačích s 5.1 repráky. Ale pro potřeby publikace na netu bych si představoval nějaký Surround MP3 formát, snad existuje.
Tvorba 5.1 hudebních souborů a následné přehrávání
Re: Tvorba 5.1 hudebních souborů a následné přehrávání
no z DAW vacsinou exportujes 6 WAVov (L,C,R,Ls,Rs,LFE) a potom ich zakodujes do Dolby Digital (ac3) , alebo DTS .. existuje encoder aj dnu do Nuenda , ale nezdal sa mi moc dobre .. dobre encodery na to su od Minetonky .. Alebo na Ac3 je pouzitelny dedusko Soft Encode od Sonic Foundry .. na DVD Audio potrebujes kodovat MLP.. To je hrozne drahe .. sice mozno sa daju dat aj uncompressed wavy .. to som nikdy neskusal .. DVD Audio som authoroval vo Weldri a ten tusim vedel len MLP .. Surround Mp3 je MultiAAC , ci ako sa to vola .. Alebo Surround AAC .. pohladaj ..
Jasně, exportovaných 6 wavů již mám. Teď s tím laboruji v Adobe Audition CS5, který má slušný intuitivní 5.1 multitrack, čili i tam to hraje jak má. Koukal jsem do exportu a je možnost vyexportovat MP3 i WAV s 5.1 obsahem, ale v jaké technologii kódování surroundu výsledek vyleze, netuším. Jestli vůbec vyleze 5.1 a ne 6 smixovaných kanálů do sterea, hmm...
Ať tak či onak, stejně mi zůstane (nyní asi majoritní) problém, že i když vyexportuji třebas DTS nebo DD, tak nevím, jak odzkoušet výslednou nahrávku.
Jak jsem psal - potřeboval bych MOTU UltraLite nastavit tak, aby se tvářila jako obyčejná "herní" 5.1 zvukovka a tím pádem zvládala 5.1 audio z DVD filmů a her - pak je záruka, že mi zvládne přehrát i mnou vytvořené DD, DTS atp.
Polévá mě studený pot, když si pomyslím, že bych kvůli takové maličkosti měl strpět X-Fi zvukovku a Logitech repráky, jen proto, abych si poslechl výslednou skladbu v 5.1, to snad ne?! Prosím milosrdné nebe, aby existovalo řešení s mým současným gearem.
Mě napadá nějaké přemostění přes software, něco na způsob ASIO4ALL, akorát opačně, aby se všech 8 kanálů MOTU sloučilo do "jednoho" surround zařízení schopného 5.1 playbacku (MME, DS?) tak, jak se to běžně zobrazuje u integrovaných / herních 5.1 zvukovek (tzn. aby Windows 7 ve správci zvuku viděl připojenou 5.1 konfiguraci repro, což teď nevidí). Pro testování výsledků je tohle pro mě klíčové, samotný surround mix a export už asi zvládnu, i díky tipům na zmíněné enkodéry.
Prosím tedy o radu hlavně v tom, jak z MOTU UltraLite udělat "multimediální / herní 5.1 zvukovku", resp. docílit toho, aby se pro Windows mohla ukazovat i jako zvukovka s 5.1 repro.
Avšak hodilo by se mi možná i doporučení na softwary pro encoding do DVD-Audio, případně Blu-Ray Audio, abych měl představu, co je nejlepší a na co případně šetřit. Leč toť minoritní záležitost, v tomto Google poradí též.
Ať tak či onak, stejně mi zůstane (nyní asi majoritní) problém, že i když vyexportuji třebas DTS nebo DD, tak nevím, jak odzkoušet výslednou nahrávku.
Jak jsem psal - potřeboval bych MOTU UltraLite nastavit tak, aby se tvářila jako obyčejná "herní" 5.1 zvukovka a tím pádem zvládala 5.1 audio z DVD filmů a her - pak je záruka, že mi zvládne přehrát i mnou vytvořené DD, DTS atp.
Polévá mě studený pot, když si pomyslím, že bych kvůli takové maličkosti měl strpět X-Fi zvukovku a Logitech repráky, jen proto, abych si poslechl výslednou skladbu v 5.1, to snad ne?! Prosím milosrdné nebe, aby existovalo řešení s mým současným gearem.
Mě napadá nějaké přemostění přes software, něco na způsob ASIO4ALL, akorát opačně, aby se všech 8 kanálů MOTU sloučilo do "jednoho" surround zařízení schopného 5.1 playbacku (MME, DS?) tak, jak se to běžně zobrazuje u integrovaných / herních 5.1 zvukovek (tzn. aby Windows 7 ve správci zvuku viděl připojenou 5.1 konfiguraci repro, což teď nevidí). Pro testování výsledků je tohle pro mě klíčové, samotný surround mix a export už asi zvládnu, i díky tipům na zmíněné enkodéry.
Prosím tedy o radu hlavně v tom, jak z MOTU UltraLite udělat "multimediální / herní 5.1 zvukovku", resp. docílit toho, aby se pro Windows mohla ukazovat i jako zvukovka s 5.1 repro.
Avšak hodilo by se mi možná i doporučení na softwary pro encoding do DVD-Audio, případně Blu-Ray Audio, abych měl představu, co je nejlepší a na co případně šetřit. Leč toť minoritní záležitost, v tomto Google poradí též.
no .. ak si nahodis FOOBAR , v nom sa tusim daju nainstlaovat DTS a AC3 dekodery .. a bude ti to vediet prehrat .. alebo zautorovat DVD a prehrat trebars v power DVD alebo napalit a hrat na DVD prehravaci ..
softwary na vsetko som ti napisal v minulom prispevku ..
softwary na vsetko som ti napisal v minulom prispevku ..
Ehm, no koukám, že nějaké jednoduché SW přemostění neexistuje, asi. Ale asi to udělám jinak. Mám tu slušnou X-Fi zvukovku a její 5.1 výstupy nacpu do vstupů UltraLite, čili to bude hrát jak chci. Ale je to debilní řešení, musím kupovat spoustu cinch > mono jack redukcí a to je voser. Ale je to asi teď ta nejjednodušší cesta.
I na MOTU fóru jednoduchá rada na věc co chci neexistuje, tudíž holt musím provozovat herní zvukovku, narvat jí do MOTU a s touhle "prasárnou" to vše kontrolovat, co mi zbývá. Škoda asi je, že zde myslím mnoho uživatelů MOTU není, kteří by třeba znali nějaké triky. No stejně, asi nic instantnějšího nikdo nevymyslí, jenže pokud ano, rozhodně neváhejte napsat do tohoto tématu své nápady.
Díky za ujasnění,
Alex
I na MOTU fóru jednoduchá rada na věc co chci neexistuje, tudíž holt musím provozovat herní zvukovku, narvat jí do MOTU a s touhle "prasárnou" to vše kontrolovat, co mi zbývá. Škoda asi je, že zde myslím mnoho uživatelů MOTU není, kteří by třeba znali nějaké triky. No stejně, asi nic instantnějšího nikdo nevymyslí, jenže pokud ano, rozhodně neváhejte napsat do tohoto tématu své nápady.
Díky za ujasnění,
Alex
preco nepouzijes ten foobar ?
Ale ano, mohu, však ve Foobaru tuším jde nastavit kýžené výstupy; jenže já bych raději použil libovolná "shit" přehrávač a zkusil, zda bude produkovat 5.1 z třeba MP3 surround, jako Media Player či Winamp, kteří neumí nastavit separátní výstupy ani nemají nic kromě DS a MME či tak.
Avšak možná ten Foobar prubnu, dělal jsem s ním něco tak před 6ti lety a už si to nepamatuji. Nicméně už jsem si objednal redukce pro připojení X-Fi do MOTU, takže to mi půjdou na MOTU v nearfieldech i hry a DVD filmy, nejen Foobar, ten neřeší vše, co chci, to je jeden z minoritnějších problémů.
Avšak možná ten Foobar prubnu, dělal jsem s ním něco tak před 6ti lety a už si to nepamatuji. Nicméně už jsem si objednal redukce pro připojení X-Fi do MOTU, takže to mi půjdou na MOTU v nearfieldech i hry a DVD filmy, nejen Foobar, ten neřeší vše, co chci, to je jeden z minoritnějších problémů.