hledal jsem vehementně na fóru nějaký thread, který se věnuje vysloveně jen a jen hlasu a ne jen hledání nějakého vst nebo konkrétnímu jedinému případu, ale spíš obecnější postupy nebo postupy pokud chce člověk dosáhnout podobného efektu, který někde slyšel.
Zvolil jsem tento název pro téma, aby se to pak dalo snáze najít podle slov "hlas", "vokál".
Jde mi především o to shrnout a případně sem postovat vaše zkušenosti s těmito postupy:
a) Fígle při samotném záznamu zpěvu / mluvéném slově
b) Komprese / limitace / srovnávání levelu
c) Fígle se stereem
d) Efektování (reverby, delaye, filtry)
e) Dolaďování (autotune, melodyne apod.)
Abych začal s něčím konkrétním, tak mne třeba zajímá tato nahrávka (pro většinu z vás to asi bude klasický odpad pro cílovou skupinu

Každopádně.. nemůžu se furt dobrat toho, zda ten vokál je suchý a jen s kompresí a efektem delaye nebo jestli ho něčím oteplujou.
Příjde mi, že je takový pěkně warm a že pěkně sedí do zbytku a nevyčnívá.. Párkárt se mi stalo, že prostě vokál vyčníval nad aranže a nepasloval ke zbytku nástrojů a pak to bylo jako pěst na oko. Na druhou stranu jsem už párkrát měl nějaké hotové upravené vokály k remixu skladby a ty byly odladěné, že se s nimi pracovalo jako s nástrojem v treku a nebyl problém je přimíchat a znělo to celkově fajn. Základ asi stejně bude ve zpěvákovi a pak v kvalitně nahraném materiálu.
Určitě tady z vás každý druhý nadšenec něco produkoval s vokály.
Tak díky za rozebírání detailů okolo hlasu a za případné odpovědi ke konkrétnímu příkladu