Úprava hlasitosti části stopy

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Lojza
Příspěvky: 2
Registrován: 04 čer 2009 08:42

Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Lojza » 04 čer 2009 08:45

Ahoj,

stale se mi nedari takova zakladni vec, jako uprava hlasitosti vybranych casti stopy v Cubase... napr. u bicich, kdyz potrebuji v sypaci pasazi vytahnout virbl... Tusim, ze to bude strasna prkotina, ale jsem asi pitomec...
Predem dik!

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od delay » 04 čer 2009 09:35

Možností je několik. Pro uplnýho začátečníka je možná nejlepší vzít nástroj "nůžky" vybrane casti si na zacatku a konci, kde chceš upravovat hlasitost šmikni, tim se ti udela samostatnej clip.
U toho clipu si vzdycky vsimni, ze po stanach ma male modre ouska - tema muzes jednoduce delat fade (mj.kliknes do stazene oblasti a dostanes se do fade menu)) a uprostred clipu nahore je modrej ctvrecek, ten chytnes a tahnes nahoru - tim pridavas decibely cili hlasitost. Opacnym zpusobem muzes i ubirat. Koukej jak se meni waveform.
Druhý základní způsob je automatizace - kliknes na male "+" u stopy a vybereš nástroj "tužka" kterým si malujes krivku hlasitosti. Pak musiš mit zapnute tlacitko "R" jako "read" - sviti zeleně a fader stopy se ti bude hybat podle krivky hlasitosti, kterou jsi namaloval.

Obouma způsobama dosáhneš toho samého, a doporučil bych vyzkouset oboje, pac je to uplnej zaklad prace v DAW a bez toho se nehneš.

Lojza
Příspěvky: 2
Registrován: 04 čer 2009 08:42

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Lojza » 04 čer 2009 09:58

OK, dik moc!!! Doma hned zkusim :D

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od delay » 04 čer 2009 10:20

Jinak doporučuji video SX3 UNOX Tutorial. Z něho sem se učil hodně a je poměrně srozumitelný pro začátečníka.

Uživatelský avatar
Ivan86
Příspěvky: 92
Registrován: 08 čer 2006 10:52

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Ivan86 » 24 led 2010 14:14

Taky se učím s cubase. Právě si míchám nahrávky naší kapely. Dřív jsem dělal s Adobe audition, ale koupil jsem si zvukovku lexicon tak používám Cubase, které u toho bylo. Když tak jak je zde popsáno nastavím hlasitost stopy, kde někde to mám víc a někde míň tak to funguje. Ale pak si to poslechnu celé a zjistím, že třeba basa je sice co se týká průběhu hlasitosti dobře,ale jinak je jako celek příliš nahlas. Jde tedy někde prostě ztlumit celou stopu?. Třeba v tom adobe to fungovalo tak ,že tam byl fader na hlasitost stopy a pak se pomocí bodů na samotné stopě udělal průběh hlasitosti. Což tady v Cubase prostě kopíruje tu hlasitost, kterou jsme vytvořil pomocí těch bodů a kdybych to chtěl třeba o 5dB ztlumit tak musím všechny body na té stopě dát o pět decibelů dolů. Což je teda dost pracné.

Nevím jestli jsem to popsal nějak pochopitelně. Když tak to zkusím ještě jednou a lépe :-D

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od jardatop » 24 led 2010 14:22

Napada me naroutovat tu stopu basy do group track a pak to cele ztlumit na te grupe, ale taky bych se rad dovedel o elegantnejsim reseni (ztlumit celou automatizaci), protoze takhle se mi tam budou hromadit tracky a savle v mixaku a bude to neprehledne.

jackies

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od jackies » 24 led 2010 14:23

Pokud jsem to pochopil správně, tak by to chtělo možná na tu stopu pověsit kompresor a dorovnat nerovnoměrnou hlasitost basy tímto a ne volume automatizací.

Nebo jen na takové stopě prostě stáhnout gain z výstupu nějakého efektu (pokud ho tam máš).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Pytkin » 24 led 2010 14:27

A rozsvietit všetky body v automatizacii a potiahnuť kam treba ? Inak tá grupa je dobrý nápad. Ja vždy mám grupa veľa . Automatizacia na nich a drobné doladenoa robím priamo na stopach.

jackies

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od jackies » 24 led 2010 14:32

Pytkin píše:A rozsvietit všetky body v automatizacii a potiahnuť kam treba ?
Nebo tak :)
Proč člověk vždy přemýšlí jak to dělat složitě ?

Uživatelský avatar
Ivan86
Příspěvky: 92
Registrován: 08 čer 2006 10:52

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Ivan86 » 24 led 2010 14:34

Pytkin píše:A rozsvietit všetky body v automatizacii a potiahnuť kam treba ?
JJ tak tohle je elegantní řešení :-) Dík. Teď jenom k tomu takovej malej dotaz. Nejdou nějak vybrat teda všechny body naráz? Tzn. abych nemusel držeš SHift a klikat jeden za druhým. Prostě nějaký "select all points " :-)

Uživatelský avatar
Ivan86
Příspěvky: 92
Registrován: 08 čer 2006 10:52

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Ivan86 » 24 led 2010 14:35

Jo tak už jsem našel i to... Dík moc. Až zase nebudu vědět tak se zeptám... 8)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Amorph » 24 led 2010 14:37

no udelas selekci (obdelnik) pres vsechny ty body:)

Uživatelský avatar
Ivan86
Příspěvky: 92
Registrován: 08 čer 2006 10:52

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Ivan86 » 24 led 2010 14:46

Amorph píše:no udelas selekci (obdelnik) pres vsechny ty body:)
JJ však jo. já mě to jenom prostě hned nevím proč nenpadlo. :wink:

Ale tak mě ještě napadlo. Jaký kompresor používáte? Já v tom svém Cubase žádný nemám. A předpokládám, že existuje jako nějaký VST plugin. Je i njěkaý Free?

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od Amorph » 24 led 2010 16:42

Ivan86: je toho spousta. Tady je par vybranych ./ostatni-software/top-free-vst-plugins-t9487.html
jinak zkus hledat tady ne foru, nebo treba na na http://www.kvraudio.com/

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úprava hlasitosti části stopy

Příspěvek od biscuit » 24 led 2010 19:50

nema nahodou stopa na cubase mixu i gain?
jinak group je reseni, pak je taky reseni jakejkoliv insert plugin, kterej ma nastavitelnou vstupni a vystupni uroven (treba uz takovej na dany stope je, tak ho lze vyuzit i k tomuhle). a jestli nema cubase gain, tak lze taky pouzit treba tohle http://www.bluecataudio.com/Products/Product_GainSuite/ a bud automatizovat plugin a savli v cubase nastavovat, nebo opacne ;)

Odpovědět