Utlumení rezonance (hučení) basy
Utlumení rezonance (hučení) basy
Ahoj,
poraďte prosím, jak u basové kytary (nesynthetické) utlumit rezonující frekvence. Nebo, když je celá basová linka taková zahuhlaná, jak to řešit?
Dík
Atoss
poraďte prosím, jak u basové kytary (nesynthetické) utlumit rezonující frekvence. Nebo, když je celá basová linka taková zahuhlaná, jak to řešit?
Dík
Atoss
Re: Utlumení rezonance (hučení) basy
Asi myslíš nahrané, že ? Najdi si které frekvence obzvláště hučí (projížděj EQ s uzším Q s extrémním gainem) a ty pak ošetři ...
Nejdriv se ubezpec, jestli to neni zavada na tvym prijimaci... at neopravujes, co neni spatne. Zkousel si to i na sluchatka?
Atoss: Pošli ukázku, takhle se na to skoro nedá odpovědět. V zásadě je potřeba ekvalizovat, vhodně komprimovat, případně si pohrát s nějakým transient designerem. V ideálním případě je ale zvuk v pořádku hned po náběru, to chce ale dobře sejmout dobrý nástroj v rukou dobrého baskytaristy... Zní to banálně, ale je to vlastně jediný a nezbytný předpoklad toho, aby to znělo dobře.
Jen můj názor, Saša
Jen můj názor, Saša
Posílám ukázku, to je asi nejlepší, pravda, Synchro
.
Matuch, sluchátka jsem nezkoušel, ale 2 různé bedy (st. monitory a HiFi).
Atoss
http://leteckaposta.cz/740813049

Matuch, sluchátka jsem nezkoušel, ale 2 různé bedy (st. monitory a HiFi).
Atoss
http://leteckaposta.cz/740813049
Atoss: To není žádný průšvih, takže s EQ a kompresí by sis měl v pohodě vystačit.
Saša
Saša
Syncro: A mohl bys mi prosím poradit, jak ten EQ nastavit, aby basa zůstala hutná, ale neměla tendenci rezonovat. Zkoušel jsem to všelijak, ale moc se mi to nedaří.
Díky Atoss
Díky Atoss
Atoss: Rád bych ti pomohl, ale to takhle neumím říct. Záleží na spoustě jiných věcí, kontextu, zbytku nástrojů a taky na vkusu a záměru...
Saša
Saša
Zkus nam povedet, na cem a v jaky mistnosti to poslouchas.
Je celkem dost pravdepodobny, ze za popsane problemy muze akustika tvoji mistnosti.
Je celkem dost pravdepodobny, ze za popsane problemy muze akustika tvoji mistnosti.
Je mi jasný, že zvuk obecně není jednoduchá tématika. Já jako začátečník se v tom často dost topím a tohle je jedno z témat
.
Nixx: poslouchám to na studiových monitorech Prodipe Pro 5 od IPE Music a mám je umístěný v podkrovní místnosti (pod skosenou střechou) asi 2 m od sebe. Rozměry místnosti cca 2,5 x 3,5m.
Atoss

Nixx: poslouchám to na studiových monitorech Prodipe Pro 5 od IPE Music a mám je umístěný v podkrovní místnosti (pod skosenou střechou) asi 2 m od sebe. Rozměry místnosti cca 2,5 x 3,5m.
Atoss
Atoss: Možná bude opravdu problém spíš v poslechu, mě ta ukázka hraje úplně normálně a čitelně.
Saša
Saša
-
Skús si požičať nejaké serióznejšie slúchadlá a skrotiť tú basu na nich
Inak mne to (podobne ako syncrovi) tiež neznie nejako tragicky... Na cca. 40-100 Hz by som jej ubral x-dB (a na cca. 50 Hz ešte viac, tam to "duní" najviac). Koľko je to x si však už musíš odskúšať sám
A hlavne - porovnávaj s referenčnými nahrávkami (podobného žánru) - a nie len basu samotnú, ale rovno celý mix.
// skoro som zabudol - pod 30 Hz by som to odsekol úplne...
Takto by som to robil ja - nevravím, že je to správne. Snáď ma profíci keď tak napravia...

Inak mne to (podobne ako syncrovi) tiež neznie nejako tragicky... Na cca. 40-100 Hz by som jej ubral x-dB (a na cca. 50 Hz ešte viac, tam to "duní" najviac). Koľko je to x si však už musíš odskúšať sám

// skoro som zabudol - pod 30 Hz by som to odsekol úplne...
Takto by som to robil ja - nevravím, že je to správne. Snáď ma profíci keď tak napravia...