Vymezení termínu "dozvuk"?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
SadLuck

Vymezení termínu "dozvuk"?

Příspěvek od SadLuck »

Zdravím zase s jedním překladem motivovaným dotazem. Akustika neni moje silná stránka a v textu jsem narazil na tohle:
diffusers [...] create a more even, musical sound without reducing the reverb time significantly (or whatever the equivalent of ‘reverb’ is in very small rooms, where the decay time doesn’t follow the maths!)
the purpose of acoustic treatment is [...] to produce the most even reverb decay time across all frequencies (though the term ‘reverb’ doesn’t strictly apply in most small rooms)
Našel jsem k tomu tohle:
Prvním předpokladem, abychom mohli hovořit o dozvuku, je existence prostoru, ve kterém může vzniknout stojaté vlnění (což samozřejmě předpokládá existenci odrazů zvuku). Rozměry prostoru tedy určují jakýsi dolní kmitočet, který určuje hranici mezi akustickým prostorem a poddajností resp. impedancí. Připomeňme, že reprosoustavy jsou konstruované především pro vyzařování do prostoru a například kabina automobilu se může jako akustický prostor chovat třeba od 100Hz i více. Pod touto frekvencí se akustická vlna nemůže v pravém smyslu šířit.
...
Například pro místnost o objemu 100 m3 a době dozvuku 0,4s je Schroederova frekvence téměř 300Hz, přičemž místnost se chová jako akustický prostor (viz úvod) v závislosti na rozměrech stěn od cca 25 Hz.

http://www.dreamface.net/modules.php?na ... nt&sid=175
Ale není mi z toho úplně jasné, jak s tvrzeními naložit. Pochopitelně není problém přeložit je tak, jak je autor napsal, ale radši bych v tom měl nejdřív víc jasno a podle toho to trochu zpřesnil, protože ani cílovým čtenářem není odborník na akustiku a ve mně to vyvolává akorát zbytečné otázky a čichám v tom nějaký nesmysl :) Znamená to tedy, že čím menší prostor, tím vyšší frekvence se teprve chovají tak, abychom mohli hovořit o "dozvuku"? Pod 25 Hz nemůžeme u 100 m3 velké místnosti hovořit o "dozvuku"?

Odpovědět