Zemni brum - pomuze nekdo ??

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Zemni brum - pomuze nekdo ??

Příspěvek od Ivo » 25 úno 2004 22:38

Zacal se mi objevovat neprijemny brum. Napriklad zapojim klavesy do predzesilovace - brum. Kdyz primo do AD prevodniku mensi brum. Normalne mam aktivni bedny zapojene do DA , tam je to OK. Zkusil jsem je zapojit primo do Digi 002 - straslivy brum.
Mam zapojeno vse (krome pocitace, ktery je ve druhe mistnosti) do jedne zasuvky. Z ni je ale navzajem propojeno asi 20 dalsich zasuvek pres 4 extenze.
Co bych mohl delat abych se toho zbavil ?
Existuje nejake trafo nebo prerusovac zemnich smycek ? Nebo co jineho muzu udelat ?
Je to velmi urgentni, protoze prave potrebuji nahrat jemnoucke etericke klavesy a tam je to hodne slyset ...

Diky moc za radu

Ivo

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 26 úno 2004 07:36

Treba bude problem prave v tom, ze mas comp v jiny zasuvce, nez ten zbytek... Zkus to jen pro sichr prepojit. Brumu se muzes zbavit treba tim, ze ze zasuvky odstrihnes nulak (nebo jak se to jmenuje - proste ten cudlik, kterej jedinej ze zasuvky kouka). Ale je to docela o hubu, takze nedoporucuju. Jinak kabely mas v poradku (symetr, nesymetr, symetr na nesymetr atd..)? Uz si nepamatuju vsechny ty veci, ktery brum delaji, protoze jsem to nastesti uz dlouho nemusel resit. Nekdy se muze brum nabalovat i na mic/line kabely, ktery ti vedou podel 220v kabelu. Taky se ti muze udelat smycka, kdyz mas v pokoji/studiu kabely spatne umisteny, ale to uz si vubec nepamatuju jak/jak z toho ven.

Jednou se mi objevil v mojem audio setupu desnej brum a ja porad nemohl vykoumat cim to je.. vsechno jsem odpojil a proveril a asi po pul hodine koumani jsem zjistil, ze mam jeden jack od klaves pichnutej v mrizce radiatoru :).

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Příspěvek od Venti » 26 úno 2004 13:29

Ravi.. kolik je zem, zltozeleny kabel... nulak je modry.. ten by som nestrihal ;).

Ivo a ten Comp co mas v tej inej miestnosti je spojeny napr. s mixom ? Ci ten okruh neni na inej faze... Ci tymto neni ten problem... ako uz ravi hovoril...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 26 úno 2004 14:33

... na to já používám Tip propojený a Ring (stínění) přerušený = jeden drát audio kabel druhý zem přístrojů (= přes 220V šňuru).

Co vy kdo na to????

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 26 úno 2004 14:35

No, ja nevim, jak se to jmenuje, protoze v elektrotechnice jsem totalni analfabet. Ale uz jsem to videl u nejakyho zvukare-kaskadera, kterej resil brum v aktivnim odposlechu tim, ze ze zasuvky odstranil prave tenhle kolik. Ja bych to samozrejme taky nedelal...

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 26 úno 2004 15:07

Diky. Udelal jsem 2 veci: zapojil pocitac do stejne zasuvky (prece jen z nej jde firewirem Digi 002, na ktere vse ostatni vse studiu stoji) - to pomohlo trosku. Hlavne pak pomohlo ze jsem odstranil uzemnovaci sponky na obou Millenniich. Ted to pres Millennia se zapojenymi klavesami jen lehounce sumi v malo slysitelne oblasti a primo pres AD je to skoro tiche. Urcite by se to dalo vyresit odborne a lepe (zmet kabelu na zemi asi nedela dobrotu), ale momentalne se mi hodne ulevilo

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 26 úno 2004 15:11

Já myslel stínění na audio šňůře. Přes 220 šňůru Ti pak jde ten druhej audio drát.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 29 úno 2004 23:09

v studiu som musel odstranit zemiaci drat na pocitaci . .inak to furt brumelo .. najlepsie je mat spojeny pocitac adat optikou so vsetkym ostatnym .. potom sa problemy so zemou stratia ..

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 21 říj 2004 16:15

Jak odstranit brum je docela věda. To se asi nedá vřešit na tomhle fóru. Jenom stručně, jak tomu obecně zabránit:
Pro odstranění brumu je třeba mít uzemnění správně zapojené, jeho kontakty čas od času očistit, uzemnění by mělo být provedeno jen v jednom místě a přístroje by měly být zapojeny do jediné zásuvky. Nezemněné kabely zdrojů je třeba nahraďit zemněnými, je-li to možné. Pomůže i filtrace ve zdrojích pomocí přidaných kondenzátorů. Audio kabely by neměly být poblíž napájecích kabelů a transformátorů. Audio kabely by měly být co nejkratší a dobře stíněné. Přístroje umís?it dál od sebe. V krajním případě lze v mixu oříznout 50Hz pásmo (tzv. low cut). K výraznému zlepšení dojde použitím symetricky zapojených kabelů, symetrizačních článků a oddělovacích transformátorů. Pomůže i zapojení malého kondenzátoru mezi živý vodič a zem v konektorech audio kabelů nebo odporu mezi stínění a kontakt konektoru. V žádném případě neodpojuj zemnění, jako se to někdy dělá - může to být životu nebezpečné.
Pokud bys chtěl detailnější informace, tak doporučuji přečíst knihu „Praxe zvukové techniky“ od Václava Vlachého.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 říj 2004 19:00

fova píše:Pomůže i zapojení malého kondenzátoru mezi živý vodič a zem v konektorech audio kabelů
Tak TOTO ROZHODNE NIE!!!! radsej nech to brumi ako keby to malo mat poddekovy zvuk!!! ide samo o to co je maly kondenzator; ma to zmysel s hodnotami okolo 10n a viac (teda z hladiska odstranovania rusenia) a tie uz silne ovplyvnuju frekvencnu charakteristiku (utlm vyssich kmitoctov), fakticky tak vyrobite 6dB LP filter!!!!!!

neviem jaky d...l to vobec vymyslel, predpokladam fova, ze to nemas z vlastnej hlavy...

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 21 říj 2004 20:18

Ne ja jsem to nevymyslel. Je to z te knizky od Vlacheho.
Souhlasim s tim, ze ten kondenzator ti degraduje signal. I kdybys ho mel spocitany pomerne presne na frekvenci toho brumu, tak ti stejne zlikviduje i nejake frekvence kolem, tzn. v idealnim pripade 50Hz i dalsich 20Hz kolem. Tim prijdes o basovou slozku signalu.
Je tedy lepsi odstranit brum, nez pristoupit k takovemu reseni.
Mozna by toto reseni melo smysl v pripade, kdy uz mas hotovou nahravku, ktera se neda snadno zopakovat a ty ji chces nejak zachranit nebo je to nahravka jejiz frekvence nezasahuje to frekvence brumu.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 22 říj 2004 11:13

Here is one site in English:
http://www.ethanwiner.com/dimmers.html

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek » 22 říj 2004 16:54

Proboha, zem neodpojujte, v zadnym pripade od pocitace, jeste hur od kytarovyho zesiku, tam to de rovnou do strun...

Ja resim problem s tim, ze muj stavenej celolampac vyluzuje solidni brum, kdyz se pustim strun...pouzivam znackovej kabel, zkousel sem menit, naky jiny pristroje v okoli nehrozej, zemneni zesiku ok, tak poradte :?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 23 říj 2004 11:40

Pocitac sa odbrumit neda , podla mna .. Jedine oddelovacie trafa ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 25 říj 2004 20:14

Vidím že diskuse vstala z mrtvých .. :wink: Noo, já už jsem to vyřešil snadno. Bruměly mi bedny při zapojení DA výstupu do zesilovače. Dostal jsem spoustu identických rad - ušmiknout zem na audio kabelu z jedné strany. Nechal jsem udělat - a je svatý klid (bez životu nebezpečno ...).
Jo - a všechno musí být v jedné zásuvce, včetně počítače a zesilovače ...

Odpovědět