Zemni brum - pomuze nekdo ??
Zemni brum - pomuze nekdo ??
Zacal se mi objevovat neprijemny brum. Napriklad zapojim klavesy do predzesilovace - brum. Kdyz primo do AD prevodniku mensi brum. Normalne mam aktivni bedny zapojene do DA , tam je to OK. Zkusil jsem je zapojit primo do Digi 002 - straslivy brum.
Mam zapojeno vse (krome pocitace, ktery je ve druhe mistnosti) do jedne zasuvky. Z ni je ale navzajem propojeno asi 20 dalsich zasuvek pres 4 extenze.
Co bych mohl delat abych se toho zbavil ?
Existuje nejake trafo nebo prerusovac zemnich smycek ? Nebo co jineho muzu udelat ?
Je to velmi urgentni, protoze prave potrebuji nahrat jemnoucke etericke klavesy a tam je to hodne slyset ...
Diky moc za radu
Ivo
Mam zapojeno vse (krome pocitace, ktery je ve druhe mistnosti) do jedne zasuvky. Z ni je ale navzajem propojeno asi 20 dalsich zasuvek pres 4 extenze.
Co bych mohl delat abych se toho zbavil ?
Existuje nejake trafo nebo prerusovac zemnich smycek ? Nebo co jineho muzu udelat ?
Je to velmi urgentni, protoze prave potrebuji nahrat jemnoucke etericke klavesy a tam je to hodne slyset ...
Diky moc za radu
Ivo
Treba bude problem prave v tom, ze mas comp v jiny zasuvce, nez ten zbytek... Zkus to jen pro sichr prepojit. Brumu se muzes zbavit treba tim, ze ze zasuvky odstrihnes nulak (nebo jak se to jmenuje - proste ten cudlik, kterej jedinej ze zasuvky kouka). Ale je to docela o hubu, takze nedoporucuju. Jinak kabely mas v poradku (symetr, nesymetr, symetr na nesymetr atd..)? Uz si nepamatuju vsechny ty veci, ktery brum delaji, protoze jsem to nastesti uz dlouho nemusel resit. Nekdy se muze brum nabalovat i na mic/line kabely, ktery ti vedou podel 220v kabelu. Taky se ti muze udelat smycka, kdyz mas v pokoji/studiu kabely spatne umisteny, ale to uz si vubec nepamatuju jak/jak z toho ven.
Jednou se mi objevil v mojem audio setupu desnej brum a ja porad nemohl vykoumat cim to je.. vsechno jsem odpojil a proveril a asi po pul hodine koumani jsem zjistil, ze mam jeden jack od klaves pichnutej v mrizce radiatoru
.
Jednou se mi objevil v mojem audio setupu desnej brum a ja porad nemohl vykoumat cim to je.. vsechno jsem odpojil a proveril a asi po pul hodine koumani jsem zjistil, ze mam jeden jack od klaves pichnutej v mrizce radiatoru

Diky. Udelal jsem 2 veci: zapojil pocitac do stejne zasuvky (prece jen z nej jde firewirem Digi 002, na ktere vse ostatni vse studiu stoji) - to pomohlo trosku. Hlavne pak pomohlo ze jsem odstranil uzemnovaci sponky na obou Millenniich. Ted to pres Millennia se zapojenymi klavesami jen lehounce sumi v malo slysitelne oblasti a primo pres AD je to skoro tiche. Urcite by se to dalo vyresit odborne a lepe (zmet kabelu na zemi asi nedela dobrotu), ale momentalne se mi hodne ulevilo
Jak odstranit brum je docela věda. To se asi nedá vřešit na tomhle fóru. Jenom stručně, jak tomu obecně zabránit:
Pro odstranění brumu je třeba mít uzemnění správně zapojené, jeho kontakty čas od času očistit, uzemnění by mělo být provedeno jen v jednom místě a přístroje by měly být zapojeny do jediné zásuvky. Nezemněné kabely zdrojů je třeba nahraďit zemněnými, je-li to možné. Pomůže i filtrace ve zdrojích pomocí přidaných kondenzátorů. Audio kabely by neměly být poblíž napájecích kabelů a transformátorů. Audio kabely by měly být co nejkratší a dobře stíněné. Přístroje umís?it dál od sebe. V krajním případě lze v mixu oříznout 50Hz pásmo (tzv. low cut). K výraznému zlepšení dojde použitím symetricky zapojených kabelů, symetrizačních článků a oddělovacích transformátorů. Pomůže i zapojení malého kondenzátoru mezi živý vodič a zem v konektorech audio kabelů nebo odporu mezi stínění a kontakt konektoru. V žádném případě neodpojuj zemnění, jako se to někdy dělá - může to být životu nebezpečné.
Pokud bys chtěl detailnější informace, tak doporučuji přečíst knihu „Praxe zvukové techniky“ od Václava Vlachého.
Pro odstranění brumu je třeba mít uzemnění správně zapojené, jeho kontakty čas od času očistit, uzemnění by mělo být provedeno jen v jednom místě a přístroje by měly být zapojeny do jediné zásuvky. Nezemněné kabely zdrojů je třeba nahraďit zemněnými, je-li to možné. Pomůže i filtrace ve zdrojích pomocí přidaných kondenzátorů. Audio kabely by neměly být poblíž napájecích kabelů a transformátorů. Audio kabely by měly být co nejkratší a dobře stíněné. Přístroje umís?it dál od sebe. V krajním případě lze v mixu oříznout 50Hz pásmo (tzv. low cut). K výraznému zlepšení dojde použitím symetricky zapojených kabelů, symetrizačních článků a oddělovacích transformátorů. Pomůže i zapojení malého kondenzátoru mezi živý vodič a zem v konektorech audio kabelů nebo odporu mezi stínění a kontakt konektoru. V žádném případě neodpojuj zemnění, jako se to někdy dělá - může to být životu nebezpečné.
Pokud bys chtěl detailnější informace, tak doporučuji přečíst knihu „Praxe zvukové techniky“ od Václava Vlachého.
Tak TOTO ROZHODNE NIE!!!! radsej nech to brumi ako keby to malo mat poddekovy zvuk!!! ide samo o to co je maly kondenzator; ma to zmysel s hodnotami okolo 10n a viac (teda z hladiska odstranovania rusenia) a tie uz silne ovplyvnuju frekvencnu charakteristiku (utlm vyssich kmitoctov), fakticky tak vyrobite 6dB LP filter!!!!!!fova píše:Pomůže i zapojení malého kondenzátoru mezi živý vodič a zem v konektorech audio kabelů
neviem jaky d...l to vobec vymyslel, predpokladam fova, ze to nemas z vlastnej hlavy...
Ne ja jsem to nevymyslel. Je to z te knizky od Vlacheho.
Souhlasim s tim, ze ten kondenzator ti degraduje signal. I kdybys ho mel spocitany pomerne presne na frekvenci toho brumu, tak ti stejne zlikviduje i nejake frekvence kolem, tzn. v idealnim pripade 50Hz i dalsich 20Hz kolem. Tim prijdes o basovou slozku signalu.
Je tedy lepsi odstranit brum, nez pristoupit k takovemu reseni.
Mozna by toto reseni melo smysl v pripade, kdy uz mas hotovou nahravku, ktera se neda snadno zopakovat a ty ji chces nejak zachranit nebo je to nahravka jejiz frekvence nezasahuje to frekvence brumu.
Souhlasim s tim, ze ten kondenzator ti degraduje signal. I kdybys ho mel spocitany pomerne presne na frekvenci toho brumu, tak ti stejne zlikviduje i nejake frekvence kolem, tzn. v idealnim pripade 50Hz i dalsich 20Hz kolem. Tim prijdes o basovou slozku signalu.
Je tedy lepsi odstranit brum, nez pristoupit k takovemu reseni.
Mozna by toto reseni melo smysl v pripade, kdy uz mas hotovou nahravku, ktera se neda snadno zopakovat a ty ji chces nejak zachranit nebo je to nahravka jejiz frekvence nezasahuje to frekvence brumu.
Here is one site in English:
http://www.ethanwiner.com/dimmers.html
http://www.ethanwiner.com/dimmers.html
Proboha, zem neodpojujte, v zadnym pripade od pocitace, jeste hur od kytarovyho zesiku, tam to de rovnou do strun...
Ja resim problem s tim, ze muj stavenej celolampac vyluzuje solidni brum, kdyz se pustim strun...pouzivam znackovej kabel, zkousel sem menit, naky jiny pristroje v okoli nehrozej, zemneni zesiku ok, tak poradte
Ja resim problem s tim, ze muj stavenej celolampac vyluzuje solidni brum, kdyz se pustim strun...pouzivam znackovej kabel, zkousel sem menit, naky jiny pristroje v okoli nehrozej, zemneni zesiku ok, tak poradte

Vidím že diskuse vstala z mrtvých ..
Noo, já už jsem to vyřešil snadno. Bruměly mi bedny při zapojení DA výstupu do zesilovače. Dostal jsem spoustu identických rad - ušmiknout zem na audio kabelu z jedné strany. Nechal jsem udělat - a je svatý klid (bez životu nebezpečno ...).
Jo - a všechno musí být v jedné zásuvce, včetně počítače a zesilovače ...

Jo - a všechno musí být v jedné zásuvce, včetně počítače a zesilovače ...