Změna tempa v částech audio stopy

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Ludwan
Příspěvky: 11
Registrován: 26 bře 2012 15:50

Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Ludwan » 18 črc 2013 09:45

Ahoj všem,

chtěl jsem se prosím zeptat, zdali lze editovat tempo v audio stopě (wav) tak, abych aplikoval tempo obálku, která bude fungovat lineárně bod od bodu, stejně jako to funguje v MIDI. Tedy např. úplně stejně, jako když se provádí volume obálka, kde si ladím vyváženost napříč zvukovou stopou. To vše včetně při zachování ladění, tedy výšky zvuku. Ideální by byla lineární změna.

Je něco takového prosím možné? A pokud ano, jaký SW je schopen to beze ztráty kvality zajistit?

Děkuju.
Ludwan

P.S. prolítnul jsem mraku for u nas i v zahraničí, ale nic kloudného jsem nenašel.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Pytkin » 18 črc 2013 09:50

ked mas napriklad bicie , tak sa rozsekaju na slices , a potom mozes menit ako chces , vsetko sedi .. da sa to aj pri base .. pri klaviry uz je to horsie ..

Ludwan
Příspěvky: 11
Registrován: 26 bře 2012 15:50

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Ludwan » 18 črc 2013 10:19

OK děkuji, ale jde měnit to tempo lineárně i mezi jednotlivými slices? Nebo mohu měnit pouze tu jednu část/slice na jedno jediné tempo? Pokud to nejde lineárně, tak je takřka nemožný úkol vytvořit přirozené rubato, tedy změny tempa v interpretaci. Jsem schopen celou obálku vytvořit v MIDI a pak ji aplikovat na WAV, ale jde to? Technicky vůbec nevím jak. Jinak jaký SW prosím na to použít? Mám zakoupený Reaper, ale tam jsem to nikde po dlouhém bádání nenašel. Ještě mě napadlo měnit playrate, ale tam zase nelze zachovat ladění, při dílčí změně rychlosti WAVu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Pytkin » 18 črc 2013 10:41

no ked mas audio rozdelene na slices .. tak mozes menit tempo ako chces .. je to akoby si mal to audio v midi .. vie to napriklad cubase/nuendo .. ale urcite aj ine .. reaper neviem co to ma .. mozno pomoze daky reaper uzivatel ..

Ludwan
Příspěvky: 11
Registrován: 26 bře 2012 15:50

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Ludwan » 18 črc 2013 10:45

Čili mezi jednotlivými slices můžu naklikat/nakreslit stříšku, oblouček apod.? Jde mi o to, aby tam nebyly jednotlivé schody....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Pytkin » 18 črc 2013 11:16

no to uz zavisi od tvojho softwaru .. v cubase/nuendo mas tempo stopu , kde kreslis normalne krivky ..

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Rošky » 18 črc 2013 11:23

Cubase 5 a vyšší:

některé způsoby práce se změnami tempa audia nebo změnami tempa podle audia, různá přizpůsobení:

tohle je zřejmě to co hledáš - vybrané audio stopy bez změny ladění lineárně nebo skokově sledují lineární nebo skokové změny tempo mapy, nemusí to být rozsekané na slices, pracuje to s kontinuální audio stopou:
Changing the Tempo of Audio in Cubase
pokud ty změny nejsou příliš brutální, nejsou slyšet žádné poruchy nebo artefakty. Je to jen pomůcka pro už natočený materiál, čistší řešení je natáčet už se změnami tempa.
Výhoda je, že tempo mapa je přehledná a detailně editovatelná.
Rošky

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 18 črc 2013 11:26

Ludwan píše:OK děkuji, ale jde měnit to tempo lineárně i mezi jednotlivými slices? Nebo mohu měnit pouze tu jednu část/slice na jedno jediné tempo? Pokud to nejde lineárně, tak je takřka nemožný úkol vytvořit přirozené rubato, tedy změny tempa v interpretaci. Jsem schopen celou obálku vytvořit v MIDI a pak ji aplikovat na WAV, ale jde to? Technicky vůbec nevím jak. Jinak jaký SW prosím na to použít? Mám zakoupený Reaper, ale tam jsem to nikde po dlouhém bádání nenašel. Ještě mě napadlo měnit playrate, ale tam zase nelze zachovat ladění, při dílčí změně rychlosti WAVu.
zalezi na DAW, treba v cubase nemusis sample ani rozsekat; staci nadefinovat mista, kde je transient, zapnout u vzorku a na stope 'musical mode' a potom v projektu nakreslit libovolnou krivku v tempo tracku. zbytek se v realnym case pocita samo (samozrejme to neni bez ztraty kvality, ale casto je to akceptovatelny).

Ludwan
Příspěvky: 11
Registrován: 26 bře 2012 15:50

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Ludwan » 19 črc 2013 13:27

Super, děkuji všem za pomoc!
V tom třetím videu je to přesně ono, kde je ukázka v Cubase. Co je blbé, že používám Reaper a ten to evidentně takto neumí :-(

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od PELF » 19 črc 2013 13:50

audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Re: Změna tempa v částech audio stopy

Příspěvek od Rošky » 19 črc 2013 19:38

Ludwan píše:Super, děkuji všem za pomoc!
V tom třetím videu je to přesně ono, kde je ukázka v Cubase. Co je blbé, že používám Reaper a ten to evidentně takto neumí :-(
Rádo se stalo :-)
Já tedy neznám Reaper, ale pokud bys tuhle funkci používal pravidelně a často, nebo by se dokonce Tvoje tvorba bez toho neobešla, třeba by se vyplatilo se přeškolit na Cubase...ono je to v tom Cubase opravdu poměrně pohodlné a přehledné. Jenže sám dobře vím, jakou železnou košilí může bejt zvyk...
Rošky

Odpovědět