Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
Maru22
Příspěvky: 5
Registrován: 17 bře 2021 23:49

Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od Maru22 »

Zdravím všechny!
Jsem tu nová, jako jsem nová ve světě nahrávání.
Už jsem tak zoufalá, že jsem se rozhodla napsat sem.

Chci nahrát kytaru a zpěv naráz, JENŽE...když si vytvořím v Abletonu dvě mono stopy- jednu pro zpěv- druhou pro kytaru tak mi chytá signál vždycky jen jedna stopa ..a to jen kvůli tlačítku fantomového napájení 48V...myslela jsem si, že tlačítka "inst" =instrumental mě spasí...LOGICKY když si pod druhým vstupem kam píchnu kytaru, kterou mám zapojenou přes XLR kabel a zmáčknu čudlík "inst" a budu mít zároveň zapnutých 48V, tak by to přece mělo chytat signál do obou vstupů, ne?
Je to vůbec možný takhle nahrávat na tenhle druh zvukovky?
A je možný, že je to ještě nějakým nastavením v Abletonu?

Jsem z toho fakt nešťastná...chci pak místo kytary zapojit i klávesy. Nahrávat nástroj zvlášť a pak do toho zpívat není úplně ono.


Děkuji předem všem, co se mi pokusí pomoct a poradit!

S pozdravem Maru :lol:

Uživatelský avatar
evh86
Příspěvky: 12
Registrován: 07 bře 2021 21:04
Vybavení

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od evh86 »

Ahoj,

ve světě recordingu jsem taky vlastně nováčkem, a i nováčkem zde na fóru.
Navíc jsem majitel audia rozhraní i softwaru od značky PreSonus...

Nicméně díval jsem se na tvoji zvukovku a nahrávat kytaru a zpěv, resp. dvě mono stopy zároveň, by na ní určitě mělo jít, když má dva kombinované vstupy.
I když jsem prostředí Abletonu nikdy neviděl, napadá mě - nemáš náhodou na jednom tracku (stopě) vypnutou možnost "record"? Pokud ano, signál tam přirozeně nemůže projít a ty potom nemáš šanci z toho jednoho vstupu nic nahrát.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 506
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od IvanB »

Maru22 píše:
18 bře 2021 01:07
myslela jsem si, že tlačítka "inst" =instrumental mě spasí...LOGICKY když si pod druhým vstupem kam píchnu kytaru, kterou mám zapojenou přes XLR kabel a zmáčknu čudlík "inst" a budu mít zároveň zapnutých 48V, tak by to přece mělo chytat signál do obou vstupů, ne?
Z návodu: "instruments and line level signals should be connected via ¼” (6.35 mm) jack plugs of either TR or TRS type." Z toho mi vychádaza, že na gitaru by si mala použiť TR alebo TRS kábel (jack)... Ako máš gitaru zapojenú cez XLR kábel? Je možné, že pri aktivovanom "inst" to berie signál iba z "jack" vstupu a nie z mikrofónneho XLR

Maru22
Příspěvky: 5
Registrován: 17 bře 2021 23:49

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od Maru22 »

evh86 píše:
18 bře 2021 05:28
Ahoj,

ve světě recordingu jsem taky vlastně nováčkem, a i nováčkem zde na fóru.
Navíc jsem majitel audia rozhraní i softwaru od značky PreSonus...

Nicméně díval jsem se na tvoji zvukovku a nahrávat kytaru a zpěv, resp. dvě mono stopy zároveň, by na ní určitě mělo jít, když má dva kombinované vstupy.
I když jsem prostředí Abletonu nikdy neviděl, napadá mě - nemáš náhodou na jednom tracku (stopě) vypnutou možnost "record"? Pokud ano, signál tam přirozeně nemůže projít a ty potom nemáš šanci z toho jednoho vstupu nic nahrát.



No s tím tlačítkem "record" jsem původně problém měla taky, páč jsem nevěděla jak zapnout obě tlačítka naráz, ale na to už jsem po dlouhém zjišťování přišla, bohužel to můj problém nevyřešilo....jakoby nahrávají se dvě stopy naráz, ale do tý pro kytaru a nebo naopak pro mikrofon mi nic neleze....

Já se v těch kabelech absolutně nevyznám a nemám nikoho kdo by mi poradil...koupila jsem prostě to, co jsem usoudila, že bude asi ono 😂 BESPECO EASX300
Přes ten kabel jsem už kytaru nahrávala ale jen zvlášť

Maru22
Příspěvky: 5
Registrován: 17 bře 2021 23:49

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od Maru22 »

IvanB píše:
18 bře 2021 08:09
Maru22 píše:
18 bře 2021 01:07
myslela jsem si, že tlačítka "inst" =instrumental mě spasí...LOGICKY když si pod druhým vstupem kam píchnu kytaru, kterou mám zapojenou přes XLR kabel a zmáčknu čudlík "inst" a budu mít zároveň zapnutých 48V, tak by to přece mělo chytat signál do obou vstupů, ne?
Z návodu: "instruments and line level signals should be connected via ¼” (6.35 mm) jack plugs of either TR or TRS type." Z toho mi vychádaza, že na gitaru by si mala použiť TR alebo TRS kábel (jack)... Ako máš gitaru zapojenú cez XLR kábel? Je možné, že pri aktivovanom "inst" to berie signál iba z "jack" vstupu a nie z mikrofónneho XLR

No ta zvukovka má pouze dva vstupy pro XLR kabely...tak jsem si koupila kabel pro kytaru, co má do zvukovky XLR a do kytary Jacka..
.když chci nahrávat samotnou kytaru tak to funguje dobře....

Uživatelský avatar
evh86
Příspěvky: 12
Registrován: 07 bře 2021 21:04
Vybavení

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od evh86 »

To ne. Tvoje zvukovka má dva kombinované vstupy - tzn. je to tak uzpůsobená zdířka, že tam můžeš připojit jak XLR, tak i Jack kabel. A pokud ať už do elektroakustické nebo elektrické kytary připojuješ Jack koncovku, automaticky bych si koupil pro připojení kytary ke zvukovce kabel se stejnými koncovkami, tedy Jack - Jack. Kytary se myslím zapojují konkrétně pomocí Jack typu TS.
Ale i tak jsi zmiňovala, že ten signál ti do zvukovky z kytary jde, přestože máš kabel Jack (TRS) - XLR.

Napadá mě ještě, když sis koupila tenhle set od Focusrite s ořezanou verzí Abletonu, jestli to ten Ableton vůbec umožňuje nahrávat dvě stopy zároveň. Pokud ne, tak by to byla opravdu primitivní verze.

jammix
Příspěvky: 588
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od jammix »

asi máš na tej druhej stope stále zapnutý vstup 1 treba vybrať vstup 2

Maru22
Příspěvky: 5
Registrován: 17 bře 2021 23:49

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od Maru22 »

evh86 píše:
18 bře 2021 12:04
To ne. Tvoje zvukovka má dva kombinované vstupy - tzn. je to tak uzpůsobená zdířka, že tam můžeš připojit jak XLR, tak i Jack kabel. A pokud ať už do elektroakustické nebo elektrické kytary připojuješ Jack koncovku, automaticky bych si koupil pro připojení kytary ke zvukovce kabel se stejnými koncovkami, tedy Jack - Jack. Kytary se myslím zapojují konkrétně pomocí Jack typu TS.
Ale i tak jsi zmiňovala, že ten signál ti do zvukovky z kytary jde, přestože máš kabel Jack (TRS) - XLR.

Napadá mě ještě, když sis koupila tenhle set od Focusrite s ořezanou verzí Abletonu, jestli to ten Ableton vůbec umožňuje nahrávat dvě stopy zároveň. Pokud ne, tak by to byla opravdu primitivní verze.


Jooooo tak to jsem přesně nevěděla, že můžu do tý zvukovky strčit i Jack 😂...chybami se člověk učí...moc děkuji


Jdu tedy koupit Jack-jack a snad to vyřeší můj problém...

Zároveň ty stopy spustit jdou, jen jedna nezapisuje ...a asi to fakt bude tím káblem...už mi to dává smysl

Uživatelský avatar
evh86
Příspěvky: 12
Registrován: 07 bře 2021 21:04
Vybavení

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od evh86 »

Tý jo, ještě bych počkal s tou koupí kabelu. Ten si samozřejmě můžeš později koupit. Pustil bych si to video, který sem nasdílel jammix. Podle mě to bude zřejmě problém v tom, v čem říkal - nastavení těch vstupů v Abletonu.
Jinak nastavení "inst" si myslím nezabere, pokud máš aktuálně tu XLR koncovku do zvukovky. "Inst" lze použít pak u toho Jacka.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3346
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od pavlii »

Chudák kytara nebo zvukovka.....48V. Chybama se člověk sice učí, la taky ho to může něco stát. Co takhle číst občas manuál (obzvlášť nováčci by měli......).

Kabel pro kytaru budeš potřebovat tak jako tak.

P.

Maru22
Příspěvky: 5
Registrován: 17 bře 2021 23:49

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od Maru22 »

Moc všem děkuju za rady! Věřte, že jsem toho pročetla hodně, až se mi z hlavy kouřilo, jediný čeho jsem si nevšimla, že jsou ty vstupy kombinovaný. Ani jsem nevěděla, že se něco takovýho dělá.

TAKŽE už mám správnej kábl a fakčí to přesně tak jak jsem chtěla.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3346
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od pavlii »

Paráda.

P.

biscuit
Příspěvky: 9759
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Ableton + Focusrite Scarlet 2i2 studio 3rd generation

Příspěvek od biscuit »

jestli to fakčí, tak rozhodně :-) super slovo :-)

Odpovědět