Domáce nahrávanie - začiatočník
Domáce nahrávanie - začiatočník
Dobrý deň, rád by som poprosil o radu, ako začať s domácim nahrávaním. Mám pomerne jasnú predstavu, len neviem či správnu a pár otázok. Potreboval by som nahrávať rýchle nápady na gitare pri cvičení štýlom: gitara - analogové efekty - gitarové kombo line out - zvuková karta - Mac (toto poradie najma pre zachovanie "svojho" gitarového zvuku, možno úplne odveci, kombo by sa zrejme dalo vynechať). K počítaču by som potom pripojil kláves, resp. basu a dychy na dotvorenie. Ako DAW by som na začiatku chcel používať Garage Band (neskor Logic, najma pre dobrú cenu:), aj keď som nikdy v podobnom programe nerobil.
Moja otázka sa týka výberu zvukovej karty: potrebujem kartu s dvoma vstupmi: nástroj a mikrofón, zaujali ma recenzie na Audient iD4, avšak nemá MIDI (z fór som vyčítal, že MIDI može byť dobré napr. na "naklikanie" bicích pomocou klávesov, čo sa mi zdá dosť fajn). Karta by mala mať čo najlepší zvuk a čo najjednoduchšie ovládanie, mobilita a malá veľkosť by bola výhodou (nahrávanie dychov v pivnici:), cenový strop 200 EUR, nebránim sa ani bazáru. Rád by som vedel, či karta može služiť aj ako zosilňovač na vybudenie slúchadiel (mám Akg k712), monitory kupovať nechcem, kedže k hudbe sa dostávam len večer a nechcem rušiť okolie, nástroje mám slušnej kvality.
Budem vďačný za akékoľvek postrehy, rady a finty s nahrávaním ako aj s výberom zvukovej karty, len pripomínam, že som v tejto sfére absolútny amatér.
Moja otázka sa týka výberu zvukovej karty: potrebujem kartu s dvoma vstupmi: nástroj a mikrofón, zaujali ma recenzie na Audient iD4, avšak nemá MIDI (z fór som vyčítal, že MIDI može byť dobré napr. na "naklikanie" bicích pomocou klávesov, čo sa mi zdá dosť fajn). Karta by mala mať čo najlepší zvuk a čo najjednoduchšie ovládanie, mobilita a malá veľkosť by bola výhodou (nahrávanie dychov v pivnici:), cenový strop 200 EUR, nebránim sa ani bazáru. Rád by som vedel, či karta može služiť aj ako zosilňovač na vybudenie slúchadiel (mám Akg k712), monitory kupovať nechcem, kedže k hudbe sa dostávam len večer a nechcem rušiť okolie, nástroje mám slušnej kvality.
Budem vďačný za akékoľvek postrehy, rady a finty s nahrávaním ako aj s výberom zvukovej karty, len pripomínam, že som v tejto sfére absolútny amatér.
Re: Domáce nahrávanie - začiatočník
Dva vstupy potrebujes kdyz chces mit zapojenou jak kytaru, tak mikrak naraz a nechces je prohazovat na jednom. Ale myslim, ze 2 vstupy jsou dobry mit vzdycky, protoze muzes pripadne nahrat neco i stereo.
Retezec co si popsal mi dava smysl. Audient je dobrej.
Midi ve zvukovce dneska moc nepotrebujes, protoze vetsina masterkeyboardu se da pripojit pres USB nebo pripadne bluetooth (tam je ale nejaka latence). Pripojeni klaves pres USB je vpodstate uplna nahrada a ma to i tu vyhodu, ze casto nepotrebujes dalsi kabel na napajeni, protoze je to napajeny z USB. Jedinej duvod proc mit MIDI na zvukovce je kdyz mas nejaky starsi klavesy co se po USB pripojit nedaj.
Retezec co si popsal mi dava smysl. Audient je dobrej.
Midi ve zvukovce dneska moc nepotrebujes, protoze vetsina masterkeyboardu se da pripojit pres USB nebo pripadne bluetooth (tam je ale nejaka latence). Pripojeni klaves pres USB je vpodstate uplna nahrada a ma to i tu vyhodu, ze casto nepotrebujes dalsi kabel na napajeni, protoze je to napajeny z USB. Jedinej duvod proc mit MIDI na zvukovce je kdyz mas nejaky starsi klavesy co se po USB pripojit nedaj.
Abeceda : Ano id4 ma aj sluchatkovy vystup .. Nepotrebujes dalsi sluchatkovy zosilnovac ..
Super, vďaka za odpoveď, kláves mám s USB, čiže ak tomu dobre rozumiem, pripojím v prípade Audientu gitaru linkovým výstupom z komba (jack) s kartou TRS kablom, resp. klávesy USB - XLR káblom (a budem mať komfort MIDI)? Aký je vlastne rozdiel v týchto vstupoch XLR/TRS? Ospravedlňujem sa za primitívne otázky, ale som analogový gitarový oldschooler...
XLR a TRS je v podstate to iste .. len iny tvar konektoru a veci co s tym suvisia (zapadka na XLR, atd) .. A klavesy pripojis cez USB do PC a mozes nahravat noty , ktore hras na klavesoch .. KLavesy ale nebudes pocut .. musis ich dako zmiesat so zvukovkou .. kedze chces sluchatka dat do nej , tak je to problem ..
no ja len dodam za gitaristov, ze najsamideal a klasika oldschool je nahravat mikrofonom od repraku a to z dovodu, ze gitarovy reprak je neoddetlitelnosu sucastou vysledneho giitaroveho zvuku. je to starost navyse, potrebujes k mikrofonu dalsi predzosilovac, neda sa to potichu v noci ... nahravat kombo len tak z nejakeho line out predpoklada, ze budes potrebovat speaker simulator. moze byt zabudovany v kombe (ak aj je, zvacsa nestoji za nic) alebo ak nie je, tak budes musiet pouzit nejaky bud externy alebo to cele riesit softvareovo v pocitaci. sposobov, ktore sa daju pozit a ktore funguju je cela spusta, vcetne toho, ze nepouzijes ziadne externe efekty a ziadne kombo a cely zvuk budes vyrabat cez SW. dnes sa to da a vysledky mozu byt ovela lepsie, ako snimanie mikrofonom bez skusenosti. zo vsetkych moznosti je v podstate nejmenej pouzitelna situacia, ze beres zvuk z line out na kombe a nemas tam ziadnu simulaciu repraku.
pytal si sa v podstate na nieco ine, ale mam pocit, ze nad tym co spominam si ani neuvazoval a ked tvrdis, ze si "analogový gitarový oldschooler", tak aby si bol pripraveny, ze mat gitarove zvukove vysledky tiez obnasa nejake specificke postupy ...
Vďaka za pripomienku, ale zvačša sa ku gitare dostanem tak o 8 večer a nechcem provokovať susedov, práveže dosť nedoverujem line outu na kombe, ale asi sa tomu nevyhnem, speaker simulator nepoznám, vďaka za spomenutie, vyzerá to ako zaujímavá vec, skúsim naštudovať. Predstavujem si to tak, že z počítača pojdu bicie ako podklad na cvičenie s možnosťou záznamu gitary, samozrejme to chcem v čo najlepšej kvalite, teda kvalite pre mňa 

ja robim nahravania “na necisto” a “nacisto”. Napady si nahraj z line out komba a ked to budes mat vysperkovane, sa niekde zatvoris, upecies to a nahras mikrofonom 

co je to za kombo inak ?
Uplne najjednoduchsie je pichnut gitaru priamo do preampu na zvukovke a riesit to softwarom.
Nehovorim ze to je zvukovo najlepsie riesenie, ale je to celkom prakticke, hlavne ked chces nahravat po veceroch potichu.
Tieto 2 softy si checkni:
https://www.ikmultimedia.com/products/a ... mplitube-4
https://www.native-instruments.com/en/p ... rig-5-pro/
Nehovorim ze to je zvukovo najlepsie riesenie, ale je to celkom prakticke, hlavne ked chces nahravat po veceroch potichu.
Tieto 2 softy si checkni:
https://www.ikmultimedia.com/products/a ... mplitube-4
https://www.native-instruments.com/en/p ... rig-5-pro/
Já osobně a v tvém případě bych kombo odložil stranou a šel bych do simulací typu Amlitube, Guitar rig, LePou Poulin ....
Je to pohodlné, obrovské možnosti a zvuk určitě našteluješ podle tvého přání.
Prdneš kabel z kytary rovnou do zvukovky a jedeš.
Ha! Sabiani byl rychlejší
Je to pohodlné, obrovské možnosti a zvuk určitě našteluješ podle tvého přání.
Prdneš kabel z kytary rovnou do zvukovky a jedeš.
Ha! Sabiani byl rychlejší

muzikant
Predam ti zvukovku audiobox ione za 30eur (budes mat k nej za free nahravaci software Studio one 3 artist),vyzera jak nova a zvukovo je to uplne rovnake ako Audient..Za usetrene peniaze mozes kupit guitar rig 5..Na kvraudio kupis licenciu z druhej ruky za par susnov.A este ti stale ostanu peniaze aj na mikrofon..
Nasledne ked urobis nahravky priamo cez kartu mozes potom pouzit techniku "reamping" tusim sa to tak vola..Cize nahrany zvuk prezenies cez reprak a ten zvuk nahras na mikrofon aj s prirodzenym reverbom miestnosti v ktorej budes reampingovat:)
Nasledne ked urobis nahravky priamo cez kartu mozes potom pouzit techniku "reamping" tusim sa to tak vola..Cize nahrany zvuk prezenies cez reprak a ten zvuk nahras na mikrofon aj s prirodzenym reverbom miestnosti v ktorej budes reampingovat:)
Ďakujem pekne všetkým za odpovede, asi bude skutočne najrozumnejšie vypustiť z reťazca kombo a ísť rovno do zvukovky, je nejaký podstatný rozdiel v spomínaných gitarových VST pluginoch (jednoduchosť ovládania, možnosti, zvuk a pod.)? Potrebujem v podstate len čistý zvuk a la kombo (Roland JC 22). Dalej by som sa rád spýtal na pripojenie klávesu k zvukovke Audient, nikde som nenasiel na predaj kábel USB - jack, resp. XLR, ako by sa teda dalo spojazdniť MIDI? Ďakujem.
Klávesy na midi nezapájaš priamo do zvukovky, ale cez usb kábel do NB/PC, štandardne ako bežné usb zariadenie. SW (DAW alebo nejaký stand-alone virtuálny nástroj) ti ich nájde.
Aha, ale nebude potom záznam nekvalitný, s latenciou a pod?