Jak funguje digitální vstup na zvukovce?

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
Lava Maw
Příspěvky: 4
Registrován: 24 bře 2009 08:25

Jak funguje digitální vstup na zvukovce?

Příspěvek od Lava Maw » 24 bře 2009 08:36

Zdravím všechny,

budu brzy kupovat novou TV a k ní popcorn a-110, abych si na ni mohl pouštět filmy z NB a potřebuju vyřešit, jakým způsobem z popcornu vézt zvuk. Chtěl bych využít svoje aktivní bedny (Behringer truth) a usb zvukovku, která do nich pouští šťávu. Tady je ale velký problém, ta zvukovka (Tapco link.USB) nemá digitální vstup a mám strach, že analogový výstup z popcornu by byl zvukově bídný. Chtěl bych spíš proto použít spdif výstup popcornu. Tak mě napadlo přikoupit něco jako TerraTec Aureon 5.1 USB MK II, levnou zvukovku s digitálním vstupem, která by mi hnala digitální výstup z popcornu do NB a z NB by ten signál šel do zvukovky Tapco > beden. Teda pokud je tohle možné. Proto bych se rád všech, co s tímto mají zkušenost, zeptal, jak snadno je tohle proveditelné. Hlavně nechápu, jakým stylem se dekóduje digitální signál na straně zvukovky, která jej příjímá na vstupu. To se v driverech takové zvukovky obvykle dá nastavit, ať třeba signál dekóduje jenom do dvou kanálu + ať do těchto kanálu pustí i LF signál? Takhle by se to hodilo mně. Nebo to dekódování probíhá na vyšší vrstvě než je driver, aby bylo např. lehké zavézt podporu pro nové formáty? Když ne a když to dekódujou drivery, tak asi bude napevno omezená množina podporovaných formátu? Nebo ne? Prostě o tom nic nevím a všem, co v tomhle mají jasno a pomůžou pochopit princip dekódování dig. signálu na straně zvukovky, budu moc vděčný, když mi tohle vysvětlí. Díky.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 bře 2009 08:45

standardne podporuje spdif 2 kanaly pcm audia v rozliseni max 24bit a samplovackou max 192kHz. ine formaty ako PCM (napriklad ac3, dts, atd) sa cez spdif siria neoficialne a ich podpora na strane hardveru nie je ziadna. na vstupe spdif sedi chip, ktory rozozna, ci ide o PCM stream alebo nie. ak rozozna PCM, vyextrahuje z neho hodinovy signal, data pre pravy a lavy kanal a posle ich na i2s zbernicu ako pcm a na pine non audio ma hodnotu 0. ak to NIE JE pcm, posle cely stream bez dekodovania na zbernicu s hodinovym signalom z vlastneho generatora a na non audio pine bude 1. dekodovanie AC3 ma na starosti pocitac, resp softver, karta to nerobi.
k tvojmu problemu, odporucam tapco vymenit za nieco co spdif ma, napriklad alesis IO2 alebo emu 0404 usb. to si urobil hlupy nakup... routovat vnutri pc signal z jednej zvukovky do druhej je problematicke, potrebujes nejaky virtualny audio kabel (softver), nejake sice existuju, ale je to zdroj problemov

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 24 bře 2009 09:45

lava ; riesis blbosti .. bud kup receiver alebo k popcornu je velmi vhodne toto :
http://avmania.zive.cz/Testy/Onkyo-HTX- ... fault.aspx
http://www.alza.cz/SearchAdvanced.asp?E ... rtNumber=1

so zvukovkou to nikdy nebude poriadne fungovat ..

Lava Maw
Příspěvky: 4
Registrován: 24 bře 2009 08:25

Příspěvek od Lava Maw » 24 bře 2009 10:57

kexik píše:standardne podporuje spdif 2 kanaly pcm audia v rozliseni max 24bit a samplovackou max 192kHz. ine formaty ako PCM (napriklad ac3, dts, atd) sa cez spdif siria neoficialne a ich podpora na strane hardveru nie je ziadna. na vstupe spdif sedi chip, ktory rozozna, ci ide o PCM stream alebo nie. ak rozozna PCM, vyextrahuje z neho hodinovy signal, data pre pravy a lavy kanal a posle ich na i2s zbernicu ako pcm a na pine non audio ma hodnotu 0. ak to NIE JE pcm, posle cely stream bez dekodovania na zbernicu s hodinovym signalom z vlastneho generatora a na non audio pine bude 1. dekodovanie AC3 ma na starosti pocitac, resp softver, karta to nerobi.
k tvojmu problemu, odporucam tapco vymenit za nieco co spdif ma, napriklad alesis IO2 alebo emu 0404 usb. to si urobil hlupy nakup... routovat vnutri pc signal z jednej zvukovky do druhej je problematicke, potrebujes nejaky virtualny audio kabel (softver), nejake sice existuju, ale je to zdroj problemov
Díky za kvalitní a rychlou reakci. Díval jsem se na ten alesis a cenově by to bylo pro mě ještě únosné. Takže vlastně potom by stačilo mít na pc nějaký soft, který by mi rozkódoval ten signál? Jenom tam je ještě malý problém, ten alesis má podle obrázků coax spdif vstup a popcorn zase má jen optický výstup. Dá se to nějakým rozumný řešením, jako nějaká redukce, vyřešit? Jinak se asi poohlédnu po jiném multimediálním zařízením (nebo jak se těm krabičkám říká).

Lava Maw
Příspěvky: 4
Registrován: 24 bře 2009 08:25

Příspěvek od Lava Maw » 24 bře 2009 11:01

Pytkin píše:lava ; riesis blbosti .. bud kup receiver alebo k popcornu je velmi vhodne toto :
http://avmania.zive.cz/Testy/Onkyo-HTX- ... fault.aspx
http://www.alza.cz/SearchAdvanced.asp?E ... rtNumber=1

so zvukovkou to nikdy nebude poriadne fungovat ..
Mít dost financí, tak kupuju receiver, pořádné 5.1 a nic neřeším. Zatím ale na tohle peníze nejsou, tak řeším, jak co nejlevněji využít to, co momentálně mám k dispozici, a to jsou ty Behringery.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 bře 2009 13:14

tak kup tu e-mu, ta ma aj optiku aj koax. ciste optiku ma trebars edirol UA-1ex (je navyse lacna a malicka, nevyhoda je ze nema preampy, tie ale ty nepotrebujes). prevodniky koax-toslink existuju ale stoja cez 400czk, to sa neoplati. navyse potrebuju napajanie a to uz je proste zbytocne moc krabiciek

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 25 bře 2009 00:38

lava ; toto je vela ? http://www.audioexpert.cz/av-prijimace- ... htr-6130-b

bez tak chces daco kupovat .. hento pojde bez PC a bude to 100% fungovat .. v pc budes muset ladit daky soft , kazdu chvilu bude daky problem .. atd atd ..

rob ako chces ..

Lava Maw
Příspěvky: 4
Registrován: 24 bře 2009 08:25

Nakonec jinak

Příspěvek od Lava Maw » 25 bře 2009 08:08

Když jsem to tak všechno spočítal, tak se mi jako nejlepší varianta nakonec jeví HTPC, které vyjde přibližně stejně jako popcorn a nějaká zvukovka a při kterém můžu použít to, co mám teď. Navíc to PC můžu občas používat i na jiné věci. Zatím mi to bude stačit, až se budem stěhovat do většího, tak si našetřím na nějaké už pořádné bedny a receiver.

Odpovědět