potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 13 čer 2012 11:41

Zdravím,
nedávno jsem si pořídil zvukovou kartu Focusrite saffire PRO-14, a protože můj notebook (TOSHIBA Satellite A660-17K) nemá Firewire port, musel jsem propojení vyřešit prostřednictvím expresscard. V současné době mám již druhou a stále se potýkám s jedním a tím samým problémem. Když ve svém DAW zvolím audio device "ASIO Saffire", přestane jít zvuk a DAW začne mít strašně pomalou odezvu, až téměř "zamrzne". Zkoušel jsem to jak v Abletonu, tak FL studiu. Nastavoval jsem i různé hodnoty buffer size, tím to také není.
Co se týče mé expresscard, jedná se o tuhle:
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6839158010
Má chipset od TI, a četl jsem i pár recenzí od uživatelů produktů Focusrite a Toshiba, že jim to dohromady funguje. Tak nevím, kde je u mě chyba...
Z technické podpory Focusrite mě i poslali dokument s doporučovanýma FW řadičema, ale u každého z nich byla buď poznámka "funguje jen na Macích", "nefunguje s laptopy Toshiba", další je dostupný pouze v USA, takže jsem vybíral jak jsem již zmiňoval podle recenzí uživatelů..
Napadá někoho z Vás nějaká rada? Díky

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 13 čer 2012 13:20

Zkus po připojení ExpressCard notebook restartovat a až potom připoj zvukovku.

Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 13 čer 2012 13:47

to už jsem zkoušel, nepomáhá :/...

Milan
Příspěvky: 289
Registrován: 13 úno 2003 21:57

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Milan » 13 čer 2012 15:42

Jaký má ten řadič chipset? Focusrite doporučuje Texas nebo VIA, pokud to má něco jiného, bude na 90% problém v řadiči. Kompatibilní FW Chipset je dost důležitá věc.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 13 čer 2012 16:45

Milan: píše, že je to TI
Maicuss: máš Windows 7? Jestli jo, jdi do správce zařízení, najdi ten FW řadič, klikni pravým tlačítkem, dej aktualizovat ovladač, vyhledat, vybrat, a vyber ovladač, který má v názvu "(zastaralé)" nebo "(legacy)". Nainstaluj ho, restartuj a zkus znovu.
A jestli jsi to ještě neudělal, tak si stáhni tohle a nech to pár minut běžet: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

Milan
Příspěvky: 289
Registrován: 13 úno 2003 21:57

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Milan » 13 čer 2012 16:51

Ještě zkus zakázat ve Správci zařízení všechna možná nepotřebná zařízení pro audio, hlavně wifinu. Ověř si, jestli máš aktuální BIOS a drivery na čipovou sadu základní desky. Ověř, jestli máš ve WIN 7 aktivní napájecí schéma "Vysoký výkon". Zkus jiný FireWire kabel.

Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 14 čer 2012 20:57

Milan píše:Ověř si, jestli máš aktuální BIOS a drivery na čipovou sadu základní desky.
s tim mi budete muset asi trochu poradit. Stáhl jsem si program CPU-Z, a z něho jsem vyčetl:
Motherboard: TOSHIBA NWQAA 1.00
Chipset: Intel Havendale/Clarkdale Host Bridge, Rev. 02
Southbridge: Intel HM55, Rev. 05
a nevim co mám přesně tedy hledat...

Jinak aktuální verzi biosu jsem si našel..

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 14 čer 2012 21:42

Maicuss: co ta DPC latence?

Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 14 čer 2012 22:49

cca jednou za 20 sekund mi to zasáhlo do červený, ale jinak se to drželo pořád v zelený. Jinak aktualizoval jsem BIOS, to nemělo žádný vliv, z Focusrite mi pak poradili nainstalovat nejnovější beta verzi softwaru, se kterým zvukovka pracuje (Saffire Mix Control). Po tomto kroku zmizela pomalá odezva DAW, nicméně zvuk do něj stále nešel (Mix Control mi totiž psal hlášku "No Hardware Connected"). Zkoušel jsem vypojit, zapojit zvukovku, restartovat, ale beze změny...zkusim počkat, co mi na to odepíšou z Focusrite, já můžu zatím jen aktualizovat ty ovladače chipsetu základní desky, ale s tím si nevím rady, jak jsem psal...

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 14 čer 2012 23:11

A zkoušel jsi ten "legacy" driver k FW řadiči? Případně jiný FW kabel?

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 14 čer 2012 23:12

BTW. Pokaždé, když ti DPC latence vyletí "do červenýho", je dost pravděpodobný, že v signálu budeš mít nepěkný lupanec, takže by bylo dobrý se toho taky zbavit.

Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 14 čer 2012 23:31

jj, legacy driver jsem zkoušel, ale na stránkách focusrite psali, že s tim novým Mix Control stejně není potřeba. Jiný FW kabel doma nemám, budu muset pořídit..

Maicuss
Příspěvky: 8
Registrován: 13 čer 2012 10:24

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od Maicuss » 15 čer 2012 13:46

co se týče těch ovladačů na chipset zákl. desky, našel jsem na stránkách Toshiba novou verzi driverů v kategorii "Chip set utility". Je to ono?

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: potíže s připojením zvukové karty přes FW expresscard

Příspěvek od nixx » 15 čer 2012 14:00

jo, můžeš to zkusit...

Na fóru TC Electronic jsem asi 4 roky zpátky narazil na pár lidí s konkrétní řadou notebooků Toshiba Satellite, na kterých prostě FW zvukovka nešla rozchodit za žádnou cenu. Snad to nebude tvůj případ :)

Odpovědět