Synchronizácia dvoch zvukových kariet

Interní a externí zvuková rozhraní
Mercy

Synchronizácia dvoch zvukových kariet

Příspěvek od Mercy »

Keby som mal dve totožné USB zvukové karty synchronizovali by mi stopy súčasne nahrávané cez jednú i druhú kartu?

pavlii
Moderátor

Re: Synchronizácia dvoch zvukových kariet

Příspěvek od pavlii »

Pokud karty propojíš kabelem (WordClock, ADAT) nebo pokud to umožňuje jeich ovladač (zpravidla ale jen zvukovky stejného výrobce), tak ano.

Bavíme se o Windows. Nevím, jak je to z pohledu ovladače na Mac platformě, čili jestli ta SW strana se chová stejně nebo jinak než na Win.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Prva vec je , ze kaskadovanie musi podporovat ovladac na tu kartu ..

na macku sa daju uplne rozne zvukovky agregovat a sync zabezpecuje OSX .. samozrejme AU .. Nie ASIO ..

Ides kupovat nove ? alebo uz jednu mas a chces dokupit ? Nad akou konkretne rozmyslas ?

Mercy

Příspěvek od Mercy »

Je to viac teoretická otázka ako praktická, premýšľal som o kúpe ďalšej zvukovky z dôvodu, že som často na dvoch miestach a vyhovovalo by mi mať zvukovku i tam. Ale napokon k tom asi nedôjde, keďže zvukovka je externá ale predsa len sami ju nechce stále odpájať :-) . No a vo výnimočných prípadoch by som ich mohol spárovať keby som potreboval nahrať viacej stôp. Ide o MOTU M4.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ovladač to nepodporuje, takže na Windows do SW cestou nejde. Mac to umí - jak píše Pytkin - ve své podstatě. HW cesta též není, karta nemáý žádný digitální vstup/výstup ani separátní WC port, takže nezesynchronizuješ.

Ono otázkou je, za jak dlouho by se audio v digitalizované formě "rozjelo" od sebe, když by to člověk nijak neřešil; podle mě za víc jak smysluplnou dobu. Tudíž by se na Win platformě dalo "na prasáka" použít nadstavbu ASIO4ALL, která "sdruží" (obdoba agregace na Mac) všechna audio zařízení v systému, takže budou k dispozici všechny vstupy a výstupy obou karet.

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nikdy jsem to nezkoušel, ač mám dvě RME karty, ale jejich tzv. Multi-Card Mode snad umožňuje fungování až třech karet jako jednoho ASIO zařízení. Detaily fakt neznám, jen naznačuju cestu...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ano - ale to jsme zpět u ovladače.

P.

vasek

Příspěvek od vasek »

Motu M4 vypadá jako klasická hobby zvukovka, se kterou se toto dělat nedá.
Myslím, že se to týká prakticky všech takovýchto entry-level zvukovek, které touto funkcí vybaveny nebývají.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ono o tu funkci ani tak nejde. Stačil by digitální vstup+výstup, možnost nastavení externí synchronizace a standalone provoz.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavli : ale potrebujes integrovat tie zvukovky dako dokopy .. nejde len o sync ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Hmm - vlastně. Standalone provoz zajistí jen ten provoz, ale počet takto využitelných vstupů bude dán tím propojením s tou "hlavní" zvukovkou. Takže ano - ale tu integraci v principu zajistí to digitální spojení (které bude zajišťovat i tu synchronizaci). Jen pro případ S/PDIF to budou pouze 2 kanály navíc, v případě ADAT pak 8+.

Dík za poznámku, aspoň jsem to rozvedl do detailu.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavli jasne .. ale ked mas 2 zvukovky s 8 analog vstupmi a jednym spdif, tak miesto 16 analogov ziskas len 10 ... cize neni to uplne idealne riesenie ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ano - ale tak to popisuji a jde tu v zásadě o popis principu (s ohledem na název tématu) :-) samozřejmě v takové kombinaci to nic extra nepřinese, ale prostě se tu jedná o technický princip (ne o diskusi nad výtěžností řešení).

P.

Mercy

Příspěvek od Mercy »

Takže napokon tú druhú zvukovku asi kupovať budem. Ide mi len o to aby som ich mal na dvoch miestach, ale predsa... Keby som ich chcel teda výnimočne napojiť na jeden DAW, tak tomu teraz chápem tak, že by som mal vlastne problém s tým aby boli vôbec obe v DAW prítomné spolu. Ako spomínate, jedine použiť ASIO4ALL (čo sa mi moc neľúbi). Nehovoriac o tom, že zvukovku MOTU M4 mám momentálne v pláne rozšíriť o inú značku - Focusrite (pravdepodobne Clarret). V hre je i MOTU - ešte váham. Ale ako hovorím, potrebujem ich na dvoch rôznych miestach, tieto ostatné fígle :-) by boli len príležitostné ak by boli reálne.

Keď tak premýšľam, v prípade dvoch Motu by ich jeden (firemný) ovládač mohol zlúčiť a umožniť používať v DAW, či nie?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No to není otázka na sem (leda, že to někdo vyzkoušel), ale přímo na MOTU, potažmo by to mohlo být v dokumentaci.

P.

Odpovědět