Zvukovka - nulova latence?

Interní a externí zvuková rozhraní
Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Zvukovka - nulova latence?

Příspěvek od Ondra P. » 09 dub 2006 08:54

Ahoj, chtel bych se zeptat jestli bych mohl pouzit pri live zvukovou kartu (Motu 828mk2/RME multiface 2), tak ze by mi z analogoveho mixu sel master mix do vstupu ve zvukovce tam bych mel vytvoren monitorovaci kanal s master compressorem a Equalizerem a pak by sel ten master signal do nekterch dvou vystupu a z nich rovnou do aparatu (PA).
Myslite ze to bude pouzitelne? De mi o to aby tam nebylo nekjake slysitelne zpozdeni... diky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 dub 2006 10:48

Slusne zvukovky (napriklad RME) dokazu ist s 1.5-2msec latenciou .. To nemoze nikto rozoznat ..

LUPO
Příspěvky: 840
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO » 09 dub 2006 16:03

pytkin: ja verim ze sem chodi hodne lidi co to nejen poznaji, ale i o tom napisou fundovane prispevky :)

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 09 dub 2006 19:06

jediný, čeho bych se bál je to, že se může stát, že to spadne :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 dub 2006 23:51

poklop : to je jasne .. to je druha vec .. ci to ma vobec zmysel :)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2006 08:59

nejde o latenciu zvukovky, ale o to, ze kvalitne master efekty maju velke latencie, zvlast masterkompresory, kedze analyzuju hodne audia dopredu... ale mozne to je, mam taky maly setup vymysleny na nazvucenie flauty cez komp a nie je to zle... len treba vybrat "rychle" efekty, ktore samozrejme nie su zasa tak super zvukovo

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 15 kvě 2006 09:44

Vyvedení zpožděného signálu do PA by nemělo vadit. Ideální by bylo mít možnost kompenzovat zpoždění ostatních signálů - problém může působit vracení takto upraveného signálu do monitorů. Bicí zpožděné v monitorech o několik desítek milisekund - to je určitě "sen" každého muzikanta.

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 15 kvě 2006 10:39

Sorry, trochu jsem se nechal zblnbnout tou kexikovou flautou. Původní dotaz byl na kompletní signál do PA - ten by jsi stejně měl tak jako tak zpozdit nejlépe k bicím. Takže jediné z čeho musíš mít strach je výpadek PC. Ještě trochu praktické zkušenosti - výstupní master efekt je lépe mít zařazený před výstupním faderem na mixu, nejlépe nějaký master insert nebo ještě lépe využít podskupiny. Pokud zapojíš až na hlavní výstup bude se ti při celkovém zeslabení nebo zesílení měnit buzení master kompresoru což je dost opruz. Navíc by neměl být problém při náhlém chcípnutí PC rychle přesměrovat signál přímo do hlavního výstupu.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2006 10:51

jehlar: s oneskorenim signalu nejde robit nic, v realtime mode ziadna kompenzacia latencie neexistuje... jedine riesenie su naozaj efekty s nizkou latenciou a zvukovka + host s nizkou latenciou, realne sa da s pc dosiahnut 5-10ms, co ucho stoleruje. predpokladam ze hovorime o zivych nastrojoch, nie o liveacte z pc cez mixak, tam by kompenzovat samozrejme slo...

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 15 kvě 2006 11:17

kexik: zpoždění se dá kompenzovat, je to jen otázka vybavení. Já takhle řeším i kompenzaci zpoždění (vzdálenosti) jednotlivých zdrojů signálu (mikrofonů) proti PA. Nevěřil bys jak to dokáže pročistit výsledný mix. To mi umožňuje používání digitálních mixů - u analogů je to samozřejmě problém. Vzniká mi tak zase naopak problém ze signálem do odposlechů - nejlépe je použít separátní mixpult na odposlechy a nebo kanály zdvojit - jeden kanál zpracovávat pro PA druhý pro monitory.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 15 kvě 2006 11:19

Me slo hlavne o liveact z hw (liveset je rizenej z notebooku Abletonem), kde by sel master signal z mixaku do zvukovky a tam bych mel master compressor a Equalizer a pak do PA, ale samozrejme ze pro zive nastroje je to taky zjimave....
Takze by ta latence sla vlastne poladit DELAYem na tom monitorovacim tracku, kde bych mel Compressor a EQ.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2006 12:37

jehlar píše:kexik: zpoždění se dá kompenzovat, je to jen otázka vybavení. Já takhle řeším i kompenzaci zpoždění (vzdálenosti) jednotlivých zdrojů signálu (mikrofonů) proti PA. Nevěřil bys jak to dokáže pročistit výsledný mix. To mi umožňuje používání digitálních mixů - u analogů je to samozřejmě problém. Vzniká mi tak zase naopak problém ze signálem do odposlechů - nejlépe je použít separátní mixpult na odposlechy a nebo kanály zdvojit - jeden kanál zpracovávat pro PA druhý pro monitory.
lenze to je relativna kompenzacia... tak ako tak bude latencia systemu rovna latencii prvku s najvacsim oneskorenim... mozno je pri pouziti digimixu to cislo tak male ze ho nepocut, ale je tam... to je principialna vec, system nemoze dopredu poslat na pomaly efekt zvuk ktory este nevznikol (tak ako to robi pri prehravani uz nahratych stop)

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 15 kvě 2006 12:54

2kexík: 100% souhlas, u live nástrojů samozřejmě nejde kompenzovat tak jak u míchání nahraných stop, jen jsem chtěl ukázat, že i u živého hraní je prostor pro kompenzaci zpoždění právě ve vzdálenosti mezi mikrofony a PA.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 15 kvě 2006 14:43

Tohle reseni mi pri vsi ucte k Ekeazemu prijde nevyhodne a blbe ovladatelne. Pojedu notas+Ableton+jednoducha dvoukanal zvukarna. Z Abletonu pujde vyhradne midi + jedno stereo audio s predem hotovyma bicima, basou a par efektama. To pujde do mixu na jednu savli, na ostatni savle pujdou hw masiny a mikrak. Vystup z mixu pujde do hw finalizeru...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2006 14:55

jehlar: suhlas, tam su velke moznosti, ostatne pri podobnych problemoch ide o prtave posuny... a cim konkretne to riesis? mas pluginy (ake?), alebo to riesis mixakom? ze to precisti mix je tutovka, a malo ludi si to uvedomuje (uz len pri takej pomerne beznej praxi ako je nahravanie gitaroveho aparatu 2-3 mikrofonmi, ludom nedochadza ze ten hnusny tenky zvuk nie je dosledkom zleho vyberu mikrofonov). faza je mrcha vec. na druhej strane, riesit to exaktne je skoro nemozne, nie? alebo mas pomerane vzdialenosti a pocitas to? co odrazy? ak to teda neni tajny haj tech nou hau :)

Odpovědět