Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Vše okolo samplů, samplerů nebo zvuků/programů pro syntetizátory
yourlastbreath
Příspěvky: 5
Registrován: 05 čer 2013 11:41

Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od yourlastbreath » 05 čer 2013 11:54

Ahoj,
Hned na začátku chci říct, že já i celá naše kapela jsme v tomhle opravdu lamy, tak že prosím o shovívavost.
Všude je plno fór a různých rad, co a jak. Ale mám v tom spíš ještě větší guláš.
Chci se tedy velice stručně optat. Samply máme hotové, jde nám prostě jen o to, jak je pouštět na live vystoupení co nejefektivněji. Jestli je možnost, třeba v půlce songu pustit daný sampl ( prostě play a stop ). Nejlépe, pak kytarista přes nějaký pedál na zemi. Co všechno by jsme k tomu potřebovali, aby to šlo pouštět…přesně takhle.

Předem moc děkuji za rady….

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 12:14

Zavisi od toho, kolko vela tych samplov mas a ake dlhe su, a co konkretnejsie si pod slovom "najefektivnejsie" predstavujes. Stabilita ? Aby sa s tym jednoducho pracovalo ? Alebo naopak flexibilita ? Chces len prehravat, alebo aj nieco viac ? Nacrtnem par moznosti:

1. Looper - nieco take ako odkaze nizsie, rychle, jednoduche, spusta sa nohou.
http://www.midi.cz/inzerat/122333/rolan ... je-i-zpev/

2. HW sampler - bud nejaky jednoduchy klavesovy napriklad tento http://www.midi.cz/inzerat/124990/korg-microsampler/ alebo nejaky "desktopovy" na aktorom spustas sample cez pady: http://www.midi.cz/inzerat/106031/rolan ... 4-sampler/ pripadne http://www.midi.cz/inzerat/32762/roland-sp-555/.

3. klasicky rackovy HW sampler bez klaves na ktory pripojis klavesy alebo foot switch

4. Pocitac.

Posledne dve moznosti pre tvoje ucely neodporucam, nie je na nich nic zle, ale proste su aj lepsie moznosti konkretne 1. a 2.

yourlastbreath
Příspěvky: 5
Registrován: 05 čer 2013 11:41

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od yourlastbreath » 05 čer 2013 12:29

Ahoj...díky moc za odpověď.
Co si pod tím představuji. Stabilitu, jednoduchost a aby se v tom pouze přehrávalo. Nepotřebuji nic složitého. Potřebuji nějaké zařízení, kdo kterého vložím dané stopy ( samply nebo ruzné hudební stopy ), už hotové. A na koncertech je budu spouštět pomocí nohy např. ( pedálu ). Abych nemusel pěchat např. k PC a spouštět pomocí klávesnice, to mi příjde strašně neefektivní :(. snad se v tomhle chápem. Jak říkám, nevím o tom vůbec nic a jsem rád za každou radu. Hledám taky něco levnějšího, pokud to jde :).

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3172
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od Oxyygen » 05 čer 2013 12:36

pokud jsou to jen samply, ktere nemaji rytmus, staci ti jakykoliv loop player.

Pokud mas predstavu, ze v pulce skladby nekdo pusti podklad a vy do toho budete hrat zivejma nastrojema, tak ta predstava je hodne naivni.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Radio United
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

yourlastbreath
Příspěvky: 5
Registrován: 05 čer 2013 11:41

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od yourlastbreath » 05 čer 2013 12:40

Ano přesně jak píšeš, tak to jsem hodně asi nainvní :(. Chceme pustit podklad a do toho hrát živejma nástrojema :).
Pokud máš řešení, tak bych byl rád za jakoukoliv radu. ( Sapmly, které máme, mají rytmus a jsou přesně do tempa daného songu, tak jsme je nahrávali ve studiu ). Teď je ale prostě potřebujeme hrát taky live a jedná se skutečně o podklady...do kterých budeme hrát....tak že opravdu děkuji za jakoukoliv radu...jak tohle všechno vyřešit.... :)

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 12:42

Nepises, kolko samplov by malo z toho hrat naraz, to je dost dolezite. Ak jeden alebo dva, nieco na sposob podmazu, cize loop alebo hudobna fraza, looper bude pre teba idealny. Nemusi to byt prave tento co som dal ako priklad, je ich viacero modelov.

Ak by tych samplov malo byt viac, bude to skor ten desktoppovy sampler. Tam si na kazde tlacitko mozes nadefinovat jeden sampel (loop alebo frazu) ktoru odstartujes stlacenim padu, dalsim stlacenim ju stopnes (Da sa pripojit aj foot switch). Akurat ze dokaze prehrat viac samplov naraz, napriklad SP-555 dokaze naraz 12 samplov.

yourlastbreath
Příspěvky: 5
Registrován: 05 čer 2013 11:41

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od yourlastbreath » 05 čer 2013 12:47

Jednalo by se o více samplů v jedné skladbě...tak že bych byl asi pro ten desktoppový sampler....s připojením foot switche. Mohl by jsi mi zaslat, některé konkretní v ruzemné cenové relaci? Tak že jestli si správně rozumíme. Do tohoto desk. s. budu moc nahrát více už hotových stop, přesně je nastavit, jak půjdou v konkrétní skladbě a spustím je pomocí foot switche?

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 13:09

Skus sa poobezerat po Roland SP555, SP404sx, alternativne Akai MPC 500 alebo 1000, pohladaj na midi.cz. Tie Rolandy citaju sample priamo z pamatovej karty, co je dost vyhoda, nemusis po zapnuti cakat kym sa natiahnu do pamate ako je to u klasickych sampleroch. Robene su na to ze sample sa startuju / stopuju stlacanim padov, nakolko je tych samplov vela - kukni video. SP555 ma foot switch vstup, SP404sx nema, tipujem ze sa v nastroji sa da priradit switchu nejaka konkretna fukncia alebo viac podla poctu pedalov, ale v tomto sa moc nevyznam lebo s tym som nikdy nerobil. Sample tam mozes ladovat bud klasickym samplovanim, alebo importom wav suborov z karty, alebo priamo v pocitaci, co je dost pohodlne. SP404sx zozenies do 200 eur, SP555 okolo 400 eur.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od charonme » 05 čer 2013 13:15

niektori to kedysi riesili tak ze si ten podklad pustili na zaciatku skladby z minidisku napriklad :)
ale ked to potrebujes uprostred presne do rytmu tak radsej nejaky "groovebox" so samplerom pustit tym pedalovym midi ovladacom co si spominal
Oxyygen píše:staci ti jakykoliv loop player
akykolvek urcite nie, pretoze dost vela tych looperov ma dost obmedzenu pamet

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od Pytkin » 05 čer 2013 13:40

yourlastbreath píše:Ano přesně jak píšeš, tak to jsem hodně asi nainvní :(. Chceme pustit podklad a do toho hrát živejma nástrojema :).
na toto sa potom pouziva bezne nejaky viac kanalovy recorder .. v jednom kanaly je klik pre bubenika a v ostatnych veci co treba .. bubenik to cele ovlada ..

netreba vymyslat teplu vodu ..

yourlastbreath
Příspěvky: 5
Registrován: 05 čer 2013 11:41

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od yourlastbreath » 05 čer 2013 13:54

Díky všem za radu ..zkusím se podívat po nějakých Roland SP555, SP404sx, alternativne Akai MPC 500 alebo 1000 a podobných věcech, to by mohlo fungovat.
Pokud máte teda ještě nikdo jiné řešení tak sem sním a prosím dost do podrobna ....
Všem strašně moc děkuju....

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 14:13

Recordery maju jednu nevyhodu, ze su skutocne hlavne na record - pri prehravani maju maju citelne oneskorenie pri stlaceni PLAY. Nie je to nic zasadne s cim by sa nedalo zit, ale grooveboxy a samplery su v tomto ohlade na tom lepsie - maju prakticky nulovu latenciu.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od nixx » 05 čer 2013 14:16

V jedné kapele jsme to řešili tak, že bubeník měl obyčejný CD discman, na něm byly doprovodné stopy smíchané do jednoho kanálu mono a druhý kanál byl mono metronom. Doprovodný mono mix poslal zvukaři a metronom si pustil do sluchátek - měl na to malý mix.
Fungovalo to spolehlivě, bylo to jednoduché, ale doprovodná stopa musela být mono...

EDIT: ta doprovodná stopa pak klidně většinu písničky nehrála, byla celou dobu zticha a hrála třeba jen na refrén. Sedělo to s kapelou dobře, protože bubeník hrál přesně na click metronomu. Stačilo by ale, kdybychom se na začátku písničky při "odklepávání" nesešli, a všechno by to bylo v háji. Na začátku každé písničky proto byly dva takty metronomu navíc. Jeden takt si bubeník poslechl, druhý odklepal paličkama a na třetí takt začala hrát kapela... nesměla se stát chyba.

juan
Příspěvky: 112
Registrován: 10 úno 2004 11:44

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od juan » 05 čer 2013 14:28

Resil jsem uplne stejny problem, kdyz jsem hraval na spanelu a mel beaty, ktere hraly az treba od tretiny pisnicky. Pouzival jsem SP-505. Je k tomu pedal na nohu, ideal pro kytaristu. Jediny problem - pedal co jsem mel (byla to slapka z nejake Yamahy bubenika) fungovala tak, ze se play na SP505 pustilo az jsem "odslapl". Dost dlouho mne trvalo, nez jsem si na to zvykl :) V kazdem pripade tam to spusteni beatu vetsinou nebylo hladke a plynule.

Takze doporucuju z druhe ruky neco jak uz bylo vyse, 505, 606 apod. Na MIDI.cz se to porad toci za fajn cenu okolo 6 tisic.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Jak co nejefektivněji pouštět samply na koncertech…

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 14:35

Diskman alebo minidisk ma este jednu zasadnu nevyhodu - skor ci neskor ta niekto na koncerte odfoti ako stlacas PLAY a bude to asi celkom trapas ... sampler predsalen vypada omnoho profesionalnejsie :)

Odpovědět