Otazky na Ableton

Vše o programu Ableton
Uživatelský avatar
Lahi
Příspěvky: 55
Registrován: 28 bře 2011 20:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Lahi »

Tá basa s kopákom - tiež som ešte nepočul, ale môže to fungovať, treba asi vyskúšať, je to možnosť.
Poprípade posun stopy na vytvorenie Haasovho delayu pri stereospreade, v skratke povedané, track delay v abletone hlavne na synchronizáciu nahratých HW a SW stôp, odstránenie fázových problémov, Haas delay a podobné zvukové efekty, podľa chuti a čo funguje, treba experimentovať.

Stan, v čom myslíš, že Live zaostáva pri štúdiovej/produkčnej práci? Teda keď si povedal, že je to viac na živé hranie.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ešte raz: v skratke povedané, track delay v abletone je hlavne na posun stopy.. nič viac nič menej.. žiaden delay efekt tým na tej konkretnej stope nedocieliš, len proste posunieš stopu.. ved si to skús.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Stan »

Myslel jsem tím to že na nahrávání živé kapely jsou jiné programy více uživatelsky intuitivní. Původní Live byl vytvořen jako program pro DJ's a proto je GUI na to směřováno a například rychlé přiřazování maker na midi kontrolery je pro živé hraní jak dělané. Ve studiu se spíše orientuješ na nahrávání stop než na kopírování, úpravu a spouštění Loopů. Live je vhodný pro tvorbu EDM ale i tak při tvorbě EDM co tak vidím a čtu se asi nejvíce používá Logic Pro. Já mám Logic Pro 9 a Cubase 7. Pro mě jsou tyto programy více užitečné než LIVE. Tím nechci říct že je Live špatný, jen je zaměřen jinak. Stejně tak mi třeba nevyhovuje DP. Je to věc zvyku a toho co od programu potřebuješ.

Uživatelský avatar
Lahi
Příspěvky: 55
Registrován: 28 bře 2011 20:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Lahi »

nedocieliš? fakt? ;) daj si dve rovnaké mono stopy vedľa seba a začni jednej zvyšovať/znižovať delay. samozrejme s jednou jedinou stopou okrem klasického delayu s tým moc nenarobíš, s viacerými stopami sa s tým dá už efektovať, je to v podstate Comb filter. asi bolo treba povedať, že jedna stopa na efekt nestačí, ale to už som naznačil v tej časti s kopákmi a overheadmi - 2 a viac, nie nutne totožných.

alebo jeden z klasických trikov najviac asi používaných v hip hope/ rnb na rozšírenie spevu/ dvojhlasy, v refrénoch si nakopíruješ 2 stopy hlavného vokálu (alebo v Input settings tracku nastavíš, aby do stopy išli vokály z Main Vox), hard pan L a R, zmeníš ladenie o pár centov hore/dole a jednej dáš pozitívny delay a druhej negatívny - bez nutnosti do Effect chainu vkladať akýkoľvek delay plugin, čo môže šetriť CPU (v prípade obyčajného delay-u bez modulácii a iných efektov je to asi zanedbateľné)

Live používam aj pri nahrávaní do arrangementu, a v Live som ako ryba vo vode. Nutne to EDM byť nemusí, vytvoril som niekoľko trackov aj v session view a boli to všetko naživo nahraté časti, z ktorých som si urobil loopy a s elektronikou to nemalo nič spoločné.
ale je to klasika DAW 1.0.1 - sto ľudí, sto chutí, každému niečo iné sedí, ja by som práve na ten Cubase potreboval paralen :D

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ja som písal "na tej konkretnej stope" nie v kombinácii s dalšou stopu.. zjavne sme si nerozumeli..

Uživatelský avatar
Lahi
Příspěvky: 55
Registrován: 28 bře 2011 20:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Lahi »

aha áno, ak si myslel len konkrétnu stopu bez iných spojitostí, tak nič iné ako jej posunutie v čase, to nespraví.

Jan Loverod
Příspěvky: 1
Registrován: 25 led 2014 15:01

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Jan Loverod »

Stan píše:Ableton Live je spičkový DAW konstruovaný hlavně na LIVE vystoupení kde neomezeně vládne, ale na skádání....? Já zkoušel Live 8 a pro mě je absolutně nepoužitelný. Zkoušel jsi třeba Logic Pro? V něm se určitě zorientuješ rychleji než v Live a externí instrumeny nejsou problém. Každému ale sedne něco jiného.
my2c
ahoj,
u pár rokov robím s Fl studio, ale po kúpe masterkeyboardu som dostal v balíku Ableton live.
O prejdeni z Fl na ableton by som ani neuvažoval kebyze nie je plnepodporovany hardware.
Tak som to skúsil. No je to dosť iné ako na FL. Ked pises že ableton live je najmä na živé hranie, asi sa vykaslem na kompatibilitu a ostanem u Fl. alebo skúsim iný Daw,ktorý mi padne do ruky a je tiež podporovany

Uživatelský avatar
STi
Příspěvky: 387
Registrován: 01 úno 2011 03:07

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od STi »

daj Live-ku jednu este sancu, je to plnohodnotny DAW a z prichodom Max for Live je z neho este viac ako bezny DAW
FB | SC | T

Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od EGA »

každému, čo jeho jest :]

ja z vlastnej skúsenosti môžem ableton len odporúčať. dokonca na ňom robím aj väčšinu filmových a televíznych vecí. hlavne čo sa týka automatizácie, na ableton sa nechytá žiadny z tzv. industry standard DAW ako pro tools, či nuendo. jediná nevýhoda je, že nevie pracovať s omf / aaf, čo ale hudobníka zaujímať nemusí. oproti FL má imho iba jednu zásadnú nevýhodu - absenciu natívneho step seq. to sa dá ale ľahko poriešiť externe, alebo cez max..

musím sa ale priznať, že keď som ho videl prvý krát, bol som dosť zmätený. na druhú stranu, kamarát mi za 5 minút ukázal základný workflow a to mi stačilo na to, aby som vedel, že som konečne našiel, čo som dlho hľadal :]

Uživatelský avatar
Lahi
Příspěvky: 55
Registrován: 28 bře 2011 20:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Lahi »

mne sa hlavne páči aj kvôli tomu, že sa dobre používa na lajfkách. z toho ide väčšina feedbacku pre tvorcov a programátorov a docela rýchlo sa rodia nové verzie, updatey atď.

Uživatelský avatar
jsem.devka
Příspěvky: 270
Registrován: 07 kvě 2007 19:36

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od jsem.devka »

ahoj prosím Vás pánové nainstaloval jsem si SSD harddisk pro rychlejší práci, ale má jen 100gb. temp folder a folder se samplama tudíž musím mít na jinym disku. moje noční můra je, že budu muset u všech už rozpracovaných projektů zadávat ručně cestu soubor po souboru. doufám že existuje jiná cesta. prosím poradíte nejlépe máte s tim nějaký zkušenosti? díky hezký víkend

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2469
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od tomy45 »

ked otvoris projekt kde ti chybaju sample, bude ti dole ako mas listu "svietit" cerveny riadok "missing samples". klikni na to zadaj vestu k disku. search, ked najde daj potom ulozit aj s samplami. tam kde mas projekt, tam ti potom ulozi aj tie sample.

Uživatelský avatar
jsem.devka
Příspěvky: 270
Registrován: 07 kvě 2007 19:36

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od jsem.devka »

ahoj dlouhý roky používám ableton 8. teď jsem upgradoval na devítku, všechno super nemůžu si stěžovat, ale zaboha i přes manuály nemůžu najít funkci kterou sem používal fakt často a ušetřila mi hrozně moc práce. když sem kliknul někde v session a v rolloff okně ho zaškrtnul, mohl sem kopírovat notový zápis nebo kouskovat samply bez toho, aby to ovlivnilo automatizaci takže například výstavba dropu byla otázkou několika desítek sekund namísto x minut co by mi trvalo teď, jestli pánové z abletonu na tuhle nedocenitelnou funkci zapoměli, čemuž se mi fakt nechce věřit.... děkuju za radu

Uživatelský avatar
Tom Šen
Příspěvky: 336
Registrován: 14 dub 2004 10:13

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Tom Šen »

Ahoj, stáhl jsem si demo verzi Abletonu - už jsem v tom něco zkoušel a jsem nadšený, vážně uvažuju o koupi.
Dotaz: Je nějak možné (v session view) když chci vypnout zvukový klip, aby se vypnul plynule a ne tak usekle, najednou. Je u každého clipu možnost nastavení pozvolného fade out?

díky moc

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 169
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od 48cube »

@TomSen: nakresli si v clip editoru hlasitostni obalku

Odpovědět