Otazky na Ableton

Vše o programu Ableton
Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od MDudas »

Calvin, prosim Ta, skus to nejako konkretnejsie. Na taketo otvorene otazky sa neda odpovedat.
("jak to udelam, aby to znelo dobre" a pod...)

Calvin
Příspěvky: 4
Registrován: 12 kvě 2020 19:09

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Calvin »

Co je na mém dotazu nekonkrétního?

biscuit
Příspěvky: 10142
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od biscuit »

přijde mi, že v tom máš trochu zmatek. potřebuješ sampler (třeba i ten interní) a s ním se naučit pracovat. to, jak dlouho pak bude hrát zvuk řeší obálka.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ako pise biscuit.. sample prehrava sampler. to ako sampel reaguje na stlacenie klavesy riesi obalka. rozlozenie samplov na klaviature si musis nastavit v danom sampleri

Calvin
Příspěvky: 4
Registrován: 12 kvě 2020 19:09

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Calvin »

No tak to je jasné, že v tom mám trochu zmatek. Proto se právě ptám, ne? :-) Kdybych v tom měl jasno, netřeba se ptát ;-) Takže díky za odpověď s tím samplerem, to mi snad pomůže.

biscuit
Příspěvky: 10142
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od biscuit »

já to tak napsal, protože mám pocit, že to je dost zásadní. a i proto to kolegovi výše patrně připadalo tak neurčité. s takovejma mezerama budeš bojovat a bojovat a na muziku ti pak bude zbejvat o to míň sil. samozřejmě se ptej na cokoliv, vždycky ti tady někdo bude mít snahu pomoct, ale snaž se se toho trochu i sám chytit a hledat ta řešení nejprve sám - pomoct si googlem nebo youtube. často najdeš názornou odpověď dřív, než tady napíšeš otázku ;-) držím palce. kdybys nechápal věci okolo sampleru - zóny a obálky, ptej se.

tohle je fajn video pro začátek:

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od MDudas »

"Trochu zmatek" ?!?! :shock: Ja by som to nazval "naprosto zakladne neznalosti na urovni 1". :lol: To len biscuit je taky diplomat.
(a aj tak ho tu obcasni exoti nazvu haterom... )

DAW je "nahravacie studio", sampler je "hudobny nastroj".
Pokial chces robit hudbu inac, nez len lepenim loopov, budes potrebovat nastroj - syntezator alebo sampler alebo akekolvek kombinacie a varianty. Je toho mraky. Hladaj "VST instrument".

Co je nekonkretne na tvojom dotaze? Tak postupne...

"Používám Ableton na nahrávání, teď bych ho rád použil živě.- Co myslis tym nahravanim ? A co myslis tym "zive" ? Kapela ? Klub ? Koncert? Svadba ?

"Když chci přes MIDI controller hrát “živě” samply (podobně jako Depeche Mode)...." - sample nejsu zive! Prave naopak, su mrtve. Sampler je ten najzakladnejsi a "najmrtvejsi" sposob syntezy. Vsetky ostatne syntezy su zivsie.


" ... aby sample hrál jen po dobu držení klávesy? Aby se nepřehrál celý, ale hrál jen když klávesu držím?" - toto znie, akoby sa ti to uz nejako pomocou klaviatury darilo ovladat, ale vobec neni jasne, v akom softe a v akom si stadiu.

"A druhý dotaz: jak rozdělit klaviaturu controlleru tak, aby část sloužila jen na přehrávání sampů (co klávesa to jeden nezávislý sample) a druhá fungovala jako klasické klávesy, s nimiž jde hrát i akordy?" - na toto je mnoho sposobov a ani jeden neni uplne trivialny. Standardny postup je nastavit na klaviature "zone split" (rozdelenie na zony) a kazdej zone nastavit iny MIDI kanal. Potom v DAW tieto kanaly posielat na rozne nastroje. Tam nastavis samostatne, co potrebujes prehravat.
Ak Oxygen nevie takyto Zone-Split, niekedy sa to da nastavit aj v DAW (ale byva to skryte vo vselijakych MIDI-Input filtroch).
...

Este som ani nezacal, a uz som napisal pol stranky... a mozno polovicu zbytocne. Preto som Ta vyzyval na konkretnejsie dotazy - Si hudobnik s neznalostou DAW, alebo zaciatocnik ? Co robis? Co mas ako nastavene? Co si skusal, co islo, co neslo... :wink:

Martin Ká
Příspěvky: 2
Registrován: 20 črc 2020 18:07

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Martin Ká »

Ahojte chtěl bych se zeptat jakým způsobem řešit sdílení projektu s druhou osobou.. Uvedu příklad, mám hotovou půlku tracku a chtěl bych poslat na dodělání druhému člověku. Chápu funkci Collect all and save ale není mi jasné jak to je v případě že v projektu mám vst které on třeba nemá..
Naposledy upravil(a) Martin Ká dne 13 led 2021 09:51, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od pavlii »

No v nejjednodušším případě (ale bez možnosti editace tou druhou osobou) příslušné stopy s VSTi/FX vyrenderuješ, takže budou též jako audio.

P.

Uživatelský avatar
ottys
Příspěvky: 35
Registrován: 09 zář 2018 19:33
Vybavení

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ottys »

Martin Ká:
Jednoduše druhé osobě pošleš svůj projekt Abletonu (celou složku), v ideálním případě máš všechny samply a audio stopy, které používáš v té složce (pokud samply zkonsoliduješ, nahrávají se ti tyto do složky projektu). Ty, které nezkonsoliduješ, musíš kolegovi poslat solo a on si je musí v abletonu nechat načíst. Musí mít stejný název, aby je ableton našel a přiřadil k jednotlivým stopám v projektu.
Co se týká VST, jednoduše pokud nějaké VST, které jsi ty použil kolega mít nebude, tak mu to nebude fungovat. Jakože projekt otevře, ale ty stopy, na které nebude mít potřebné vst nebudou hrát. Pokud jde o reverb a nějaké drobnější efekty, není to tak kritické (pokud si nějak zvlášť např. s tím reverbem nehraješ), ale co se týká synťáků, tak je to průser. Musí mít VST i presety, pokud používáš nějaké speciální, které nejsou v základní výbavě.

Jo a taky je vhodné mít stejnou nebo kompatibilní verzi abletonu. Např. projekt vytvořený v Ableton 10 neotevřeš v Abletonu 9, naopak to ale funguje

Martin Ká
Příspěvky: 2
Registrován: 20 črc 2020 18:07

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Martin Ká »

Díky za odpovědi.))

fb_martin5
Příspěvky: 13
Registrován: 17 úno 2021 12:36

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od fb_martin5 »

Ahoj, prosím o radu. Používáme Ableton v divadlech na odbavování zvuku a řešíme jednu záhadu.

Jednotlivé scény spouštíme MIDI notami z mixpultu a v Abletonu 10 při spuštění scény zůstane navolená ta stopa. kterou si předtím zvolíme, takže vidíme vpravo dole waveform toho, co nám právě hraje. Ale v Abletonu 11 se nám tohle nedaří dosáhnout a vždy při spuštění scény se zvolí master track, takže nevidíme nic. Je to rozdíl mezi verzí 10 a 11 nebo toto lze někde nastavit ?

Díky za rady

Martin

Odpovědět