Mac Pro, OSX a AUDIO

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Mac Pro, OSX a AUDIO

Příspěvek od Poshook » 08 črc 2008 13:22

rad by som sa po prvom tyzdni uzivania (ako byvaly PC ckar) podelil o par postrehov:

Vykon:

CPU: Mac Pro 8x 2,8GHz je podla mojich predbeznych testov cca 2,5 x rychlejsi ako PC s Q6600 2,4GHz
RAM: upgradovatelna az na 32GB ale pokial budu vacsie ako 4GB moduly, myslim, ze aj viac (pri predoslom Mac Pro to bolo 16GB, ale tiez to bol limit len vdaka velkosti pamatovych modulov 2GB x 8, da sa na nom teiz rozchodit aj 32GB)

Stabilita:

Asi najvacsim plusom u tohto systemu je stabilita. mam OSX 10.5.4 a vsetko frci ako hodinky. pouzivam tie iste pluginy a host ako na PC a nutno povedat, ze z pohladu stability je to nebe a dudy. za cely tyzden mi spadol Live len 1x aj to pri registrovani pluginu pocas beziaceho projektu. na PC mi Live padal niekolko krat za den ako hruska, pretoze pouzivam dost vela third party plugins.

Kompatibilita s audio prevodnikmi:

Vacsina zvukoviek vyuziva nativne Core Audio, takze ani pri mojom Mackie som nemusel okrem pripojenia a zapnutia ON robit vobec nic. karta bola okamzite zaradena do systemu so vsetkymi I/O bez nutnosti instalacie alebo restartu.
jediny mensi zadrhel je pri vyssich CPU loads, kedy je nutne zvysovat pri mojej karte latenciu kvoli droputom. vsimol som si ale na Mackie fore, ze to bude kartou, ktora stale nema oficialny firmware na Leopardy, takze vlastne bezi na firmware pre 10.4.x, z coho pramenia spominane problemiky s latenciou. kedze sa na tieto vyssie CPU loads v beznych projektoch ani zdaleka nedostavam, je to vec pri mojich potrebach zatial zanedbatelna

Ergonomia:

GUI OSX mi pride podstatne lepsie vyrieseny s ohladom na zatazenie oci a hlavy pri dlhodobej praci s pocitacom. jednotlive tvary, farby a kontrasty su velmi ciste a podporuju celkovu prehladnost a zrozumitelnost


Third party podpora:

za posledny rok mam dojem, ze sa zlepsila o 100%. dnes nie je na Mac platformu problem zohnat plnohodnotny a funkcny freeware na cokolvek (teraz nemyslim len audio ale vsetky mozne utility)

takze hura do prace!!!
:lol:

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 08 črc 2008 13:26

jj.. ja mam taky apple a OSX hodne rad....

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 08 črc 2008 13:33

Poshook: Kolik tě stál? co používáš za monitor? Od Apple, a nebo nějaký jiný...

S tou stabilitou... Budu mluvit jen za PC, mám přesně to, co jsi ty měl doteď + Cubase C4 a RME s Vistama. Systém mi po měsíci nespadl ani jednou, Cubase se sekne tak jednou za 14 dnů a to mluvím spíš o tom, že to je vinou pluginů. Ale díky za info. O Macku, taky začínám přemýšlet čím dál víc. Tak ať ti to jede a kdyžtak hoď ještě nějaké info. :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 08 črc 2008 13:34

poshook : ta rychlost CPU celkom zodpoveda poctu a rychlosti ..

a co sa tyka free veci na MAC .. tak to tak je cely zivot .. na MAC bolo vzdy miliarda super coolovych utilitiek a vsetkeho mozneho .. proste ta komunita celkom zije ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 08 črc 2008 13:36

Aha .. Padanie LIVE na PC je asi problem LIVE .. Obdobny ale opacny problem ma vraj NUENDO .. na OSX je velmi nestabilne a ludia prechadzaju kvoli NUENDU z OSX na Windows ..

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 08 črc 2008 13:51

Ondrash píše:Poshook: Kolik t%u11b stál? co pou%u17eívá%u161 za monitor? Od Apple, a nebo n%u11bjaký jiný...

S tou stabilitou... Budu mluvit jen za PC, mám p%u159esn%u11b to, co jsi ty m%u11bl dote%u10f + Cubase C4 a RME s Vistama. Systém mi po m%u11bsíci nespadl ani jednou, Cubase se sekne tak jednou za 14 dn%u16f a to mluvím spí%u161 o tom, %u17ee to je vinou plugin%u16f. Ale díky za info. O Macku, taky za%u10dínám p%u159emý%u161let %u10dím dál víc. Tak a%u165 ti to jede a kdy%u17etak ho%u10f je%u161t%u11b n%u11bjaké info. :)
Live je robeny nie len ako DAW ale aj Live "nastroj" na podium. tomu je prisposobena aj engine, ktora pracuje s externymi pluginami inak ako ostatne DAW (vysvetloval mi to typek z Abletonu) - tocilo sa to okolo celej filozofie pocitania pluginov v ramci DAW a vselijakych bufferov a samplov a latencii a co ja viem coho este, na konci som tomu uz moc nerozumel. vyslekom je, ze Live by mal byt schopny v realnom case ovela lepsie reagovat na on the fly zalezitosti, ktore zasahuju do beziaceho projektu ako ostatne DAW.
bohuzial cenou za tuto flexibilnu "real time" engine je casta nie celkom 100% kompatibilita s externymi pluginami, ktorych architektura je do istej miery v rozpore s architekturou Live engine. Ak bezi Live na vlastnych pluginoch, je 100% stabilny. inak je stabilny len na Macoch, mam dojem :))

monitor mam z PC (24" Benq). Cinema monitory su sice dobre, ale prehnane drahe. za Mac Pro som dal dost vela penazi :)

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 08 črc 2008 14:08

Poshook: S těmi penězi ti věřím. Mám docela dost jasnou představu. :)

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 08 črc 2008 14:35

no jo... ta masinka vyzera aj bez rozsirenia uplne paradne a vsetko co si napisal o stabilite a vykone ti verim...

ale to uz naozaj musi kupit len niekto, kto sa tym zivi a komu sa ta investicia vrati s5. ale sny treba mat a mozno to raz bude stat tolko, za sa do toho bude dat ist namiesto PC...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 08 črc 2008 14:43

dano : to uz se da prave tet jit do toho namisto PC.. cena uz je prijatelna za ty 8 core... zkus si postavit 8 core PC na kolik to vyjde....

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 08 črc 2008 14:44

akoze neviem ci by ma to PC vyslo 88000. za tolko som totiz MacPro nasiel... to je naozaj pekelna cena... navyse mna je 8 core dost zbytocne... sakra ved pred rokom som robil muziku na 512MB Ram a jednom jadre a bol som stabilny a vysmiaty... teraz hovorim o svojich potrebach postupnej prace so zvukom... samozrejme ak niekto potrebuje navesat naraz milion pluginov, je to ine...

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3172
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Příspěvek od Oxyygen » 08 črc 2008 18:34

Pro chudy je tu macmini..:-) Pluginy logicu nezerou naprosto nic a hrajou naprosto uzasne
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Radio United
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3172
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Příspěvek od Oxyygen » 08 črc 2008 18:35

jo a jeste jako bonus je naprosto tichy..
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Radio United
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 08 črc 2008 19:11

macmini je totalna chujovina... to neni pro chudy, to je pre nikoho :)
pro chudsi je imac
dano: pc s doskou na xeon, dvoma xeonmi a ramkami s paritou ta vyjde ca na 70 litrov, ked zaratas kvalitnu alu krabicu, povedzme od silverstone, tiche fukery a chladice, priratas cenu windowsov, tak si nie celkom na 88000 ale skoro. prinajmensom sa da o celej veci realne uvazovat. otazka je ci take pc cenou odpoveda uzitnej hodnote, atd. ak si ale cely stroj odpises z dani, nie je moc co riesit.

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 08 črc 2008 21:23

Tak Te Poshook vítám z Matrixu, světa Dark side a WinDoze do krásného světa prosvíceného svitem jablka :wink:
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 08 črc 2008 21:49

velvet píše:Tak Te Poshook vítám z Matrixu, světa Dark side a WinDoze do krásného světa prosvíceného svitem jablka :wink:
diky :)

Odpovědět