Cubase 5 chase events chyba v C5?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 22 úno 2011 12:56

Ahoj, mno, tak jsem trochu víc zabředl do problematiky problému zpětného čtení kontrolerů a zjistil jsem toto:

U multitimbrálních VSTi a externích MIDI zařízení je problém s Chase events.
Myslím, že u Cubase 3.11 a možná u C4 nebyl.

Jednoduchý příklad:
Nastavím modulační kolečko na maximum pro nástroj např. Kontakt na midi chan. 5.
Jelikož mi ale masterkeyboard vysílá na global channelu 1, nebude následně chase events fungovat.
Funguje jen v případě přímého čtení (projetí) přes nahraný úsek. Zpětně ho ale "nevidí".
Je to tím, že kontroler je zapsán na kanálu 1 místo na kanálu 5.
Nemělo by to vadit, ale vadí. Chase events to vyhodnotí špatně a nevyšle to.

Jediná možnost bud manuálně přepsat channel z jedničky na pětku, poté to pěkně funguje a nebo rovnou na master keyboardu vysílat na příslušném kanálu v případě, že chci zapisovat modulační kolečko (nebo jiný CC napořád).

Nemá někdo nějaký nápad, nebo podnět, jak tohle vyřešit? Cubase 3.11 to zvládala bez problému, ale C5 prostě chase events pro multitimbrální nástroje špatně vyhodnocuje.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 22 úno 2011 15:16

Nerozumím. Ty chceš, aby CC zapsaný na kanálu "1" ovlivňoval i kanál "5" (když vyjdu z tohoto konkrétního příkladu)?

P.

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 22 úno 2011 16:27

ne. Chci aby ovlivnoval "jen" kanál 5.
Ale masterkeyboard samozřejmě vysílá jen na jednom kanálu (obvykle na prvním) a lze s ním pomocí sekvenceru ovládat i jiné kanály.
Pokud kolečko (CC 1) zapíšu do stopy, která ovládá třeba patch v Kontaktu na kanále 5 tak se zapíše do stopy pod kanálem jedna.
Ale ovládá patch na kanálu pět :-) ... si to vyzkoušej. Jestli máš keyb. (nevím ted z hlavy jestli ten Motif ES 8 je klávesová verze), tak nahraj modulační kolečko sekvenceru a podívej se na ta data pomocí LIST editoru (v Cubase). Prostě pomocí editoru, který ukazuje jednotlivé eventy.
Kolečko se zapíše vždy pod tím číslem channel, na jakém ti vysílá masterkeyb. Ale my jsme na midi stopě, která má ovládat 5. kanál.
To funguje, nějak si to cubase přechroustá a prostě když je na stopě, která ovládá 5. midi kanál, tak všechno co tam je zapsáno bere jako zdroje pro modulaci toho pátého kanálu.
ALE! chase event nefunguje :-) Prostě to nevidí co se dělo před místem spuštění (s vyjímkou případu, kdy spouštím play na stejném "bloku", ve kterém je CC zapsán).
Blbě se to popisuje.
Jediná možnost je si to vyzkoušet.
Blbne mi to při multitimbrálních nástrojích a ext. MIDI (tam kde záleží na rozlišení midi kanálů).

Cubase vše dělá správně, kromě chase events, kde rozlišuje na kterém kanálu byl event zapsán (což je u mě vždy kanál 01).
Když spustím skladbu od počátku, tak vše proběhne tak jak má :-) Když od půlky, tak se nenačtou správně chase events.
Ale pozor, našel jsem funkci Freeze MIDI edits a Merge MIDI in loops. Obě tyhle funkce projedou stopu a CC kontrolery přeprogramujou na kanál, který je výstupní. V našem příkladu tedy udělají na všech CC kanál číslo 5.
Ale tak by to bejt nemělo, mělo by se to udělat samo, popřípadě by chase event neměl brát na zřetel na jakém kanálu byl CC přijat, protože má vždy ovládat nástroj na midi channel, který je nastaven na stopě. (nebudu přece nahrávat modulační kolečko pro kanál 01 do stopy, která ovládá nástroj na kanálu 05).

Takže zatím mám řešení, že stisknu předprogramovanou klávesu, která "srovná" všechny eventy "do latě", ale příjde mi to trochu opruz.
Někde je holt chyba, nevím kde.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 23 úno 2011 08:50

Mno - mě přijde z principu nonsens zabývat se tím, proč totok nefunguje - když chci něco ovlivňovat v nějakém MIDI kanálu, tak to do něj musím i zapsat a nemůžu čekat, že některé věci budou fungovat napříč kanály :? nebo se na MIDI problematiku koukám moc jednostranně? :D

A jinak mám zato, že masterkeyboard vysílá na tom MIDI kanálu, na který ho nastavíš. Takže pokud bych já chtěl pracovat s něčím na 5. kanále, tak změním vysílací MIDI kanál na masterkeyboardu (to především).

Případně pak ex-post použít tu funkci, co jsi zmiňoval na konci příspěvku.

P.

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2011 10:28

Ale jak píšu, všechno funguje jak má. To že zmiňuju různý kanály je proto, protože jsem do problému víc zabředl nýbrž nefunguje ten chase events.
Takže všechno funguje ale chase ne. A nebudu přece měnit vysílací kanál na masterkeyboardu kvůli tomu abych zapsal nějaký kotroler pro danou stopu. Tak se to nedělá. Sekvencer to zpracuje i z jiného příchozího kanálu. Mám přece naprosto normální setup. Ty měníš na MK kanál podle toho na jaké stopě zapisuješ kotroler? Příchozí kanál je nepodstatný, důležité je na jaký stopě jsi v sekvenceru (která je aktivní). Tato stopa potom přijímá eventy na jakémkoliv kanálu, ale zapíše ho do dané stopy a pak reprodukuje na této dané stopě.

Copak jsem jedinej tady na fóru, kdo má C5 a používá masterkeyboard a občas zapíše pomocí masterkeyb. třeba modulační kolečko?
A jsem jedinej tady na fóru, komu to nefunguje?
Můžete to někdo vyzkoušet?
Možná se někde musí něco přepnout aby to správně chasovalo.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 23 úno 2011 10:38

Určo nejsi jedinej, ale ostatní (kromě mě) jsou třeba líní odpovědět :lol:

Jak jsi na to přišel, že se to nedělá? Od toho jsou MIDI kanály, aby fungovaly separátně. Samozřejmě, že je příchozí kanál podstatný, protože tato informace je zapsaná spolu s eventem. Že ty máš ale tu danou MIDI stopu naroutovanou do jiného MIDI kanálu tě IMHO neopravňuje používat formulaci "tak se to přece nedělá".

Ano, pochopitelně, že měním kanály na MK, tak by to mělo být. Buď podle toho, jak mám nastavenou MIDI stopu, nebo nahrávám do ANY a poté dissolvuju na konkrétní stopy podla MIDI kanálů.

P.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Amorph » 23 úno 2011 10:39

no ja taky nevim jestli chapu a tedy chase events mi az tak moc nerika, tak doufam, ze nepisu uplne mimo. Ale kdyz nahravam jakykoliv midi, tak jsem mel za to, je celkem jedno s jakym kanalem se nahraje, protoze midikanal zvolenej na midi stope pak overridne ten zapsanej ve stope. Nebo se jedna o to, ze prave tohle nejak nefacha? Ja s tim nikdy nemel probloem. Z wavestationu vysilam vzdy na kanalu jedna a midi stopy mam pak nastaveny nastaveny na libovolny kanaly (treba pro ten kontakt) a vsechno facha jak ma. Jestli mi neco dulezityho unika, tak me ignorujte;)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 23 úno 2011 10:42

2Amorph: jo, možná overriduje. Koukám do manuálu a zkouším... ;-) Ale chase events by pak fachat nemusela.

P.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Amorph » 23 úno 2011 10:43

poklop: aha, tak jak to ctu, tak pouzivas trochu pokrocilejsi funkce nez ja. Multitimbral ani chase events jsem nikdy nepouzival. No jeste me napada pak v navaznosti na ty freeze midi edits atd. jestli se to neda nekde v cbs nastavit jako default. Ale to te asi napadlo:)

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2011 10:50

No, koukám, že se možná pavlii naučí jinej postup při nahrávání :-) A jak potvrzuje Amorph, opravdu se to dělá tak, jak to používám já. Je nesmysl měnit na MK kanál. Pokud ano, tak něco je v systému špatně.

Amorph: chase events zní učeně, ale je to prachsprostý prozkoumání nastavení CC zpětně k začátku songu aby když dáš play, tak aby hrála hudba tak jak má i když dáš play třeba v půlce songu. Pokud používáš občas modulační kolečko a jiné CC, tak bez chase events by ti song spuštěný od půlky hrál třeba s otevřeným filtrem apod. i když by měl bejt zavřený.

Mimochodem, začínám mít dojem, že to nefunguje ani když je CC na správném kanálu. Když loadnu song, tak dokud to místo neprojedu fyzicky pomocí play tak jakoby o něm nevěděl či co.

Upozorňuju, že tohle v Cubase 3.11 popřípadě Logic 5.2 pro PC, fungovalo naprosto ok.

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2011 10:55

to Amorph: Hm, no je pravda, že u jednotimbrálních synths to problém myslím nedělá. (FM7, Surge, V-station atd.) Tyhle VSTi přijímaj na všech kanálech. Je jim jedno odkud to příjde :-).
Ale např. Kontakt už je multitimbrální a jemu to už vadí :-)

Mimochodem Freeze MIDI events změní (mimo jiné) všechny kanály u zapsaných eventů na kanál, který je nastavený jako out kanál na stopě. Tak to ani neni moc freeze ale spíš change :-) (no ale ještě že to tam je)
Naposledy upravil(a) Poklop dne 23 úno 2011 10:58, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 23 úno 2011 10:58

2Poklop: :-) no nenaučím - mě je buřt, že se něco "nějak" dělá - aspoň mám jistotu 100% kontroly nad materiálem (za cenu vyšší pracnosti změny MIDI vysílacího kanálu...).

No nic - koukám do manuálu a k Chase nic detailního není, takže je otázka, jaký MIDI kanál bere v potaz (jestli stopy nebo eventu); na základě Poklopovo poznámky usuzuju, že platí i to, co naznačil Amorph - čili "override" podle nastavení dané MIDI stopy. Že to ale nějak nechce fungovat je věc teda jiná :-/ nepředpokládám, že bys měl špatně nastavené Chase Events v Preferences (koneckonců defaultně je všechno zapnuté - maximálně vyjma SysEx).

Pakliže to ve starší verzi Cubase a i v jiném produktu fungovalo, tak se možná jedná o bug, těžko říct.

P.

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2011 11:02

Jasně Pavlii díky za test. Já myslím, že to je bug. Jen jsem myslel, že si toho všimne víc lidí :-)
P.S.
Kanál na MKeyb. fakt měnit nemusíš. Vyzkoušej si to ať neděláš zbytečně věci navíc.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od pavlii » 23 úno 2011 11:10

Jasan. Já se ale rád hramu do MIDI záležitostí dost interně a když jsem na stopě pro MIDI kanál "x", tak by mi dost vadilo mít tam eventy pro MIDI kanál "Y". Ale vph ;-)

P.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Cubase 5 chase events chyba v C5?

Příspěvek od Amorph » 23 úno 2011 11:48

Poklop: aha, tak uz tusim. Takze chase events se mi takhle chovaly vzdy, co se pamatuju. Napr. kdyz loadnu nejakej midi file a chci ho nechat spravne prehrat, tak opravdu ty eventy musim fyzicky projet, aby se nastavily. No me to prijde docela logicke, protoze to neni nejaka spojita krivka automatizace, kera by drzela hodnotu, ale izolovane eventy na konkretnim miste.

Odpovědět