Cubase se mi strašně seká

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
mario.severin
Příspěvky: 127
Registrován: 02 úno 2007 14:08

Cubase se mi strašně seká

Příspěvek od mario.severin » 14 úno 2007 16:57

Zdravím,

při práci v Cubase SX se mi strašně seká zvuk (strašný praskání) a to tak, že ukazatel využití CPU skoží až na 100%. Přitom mám zapnuto jen tak 4-6 VSTček. Zdá se mi, že Athlon 64 1,8 Ghz a 1 GB RAMky je vcelku dost slušná konfigurace, ale možná se mýlím. Poraďte mi, nebo aspoň povzbuďte. Možná je to tím, že mám blbě nainstalovanou zvukárnu Audiophile 2496...

Díky moc

MarioS

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 14 úno 2007 17:02

Co to je za VSTcka ?

Shodan
Příspěvky: 620
Registrován: 20 pro 2006 22:33

Příspěvek od Shodan » 14 úno 2007 17:23

I jedno jediný VST dokáže CPU "teploměr" vytáhnout do ruda, když použiješ hodně náročnej preset. (hlavně u modulárních záležitostí)

Pro začátek zkontroluj, jestli máš v Cubase nastavenej ten správnej ASIO ovladač (je to někde v Devices setup - nemám tady Cubase po ruce) a pokud jo, zkus si pohrát ještě s latencí - trochu jí přidat. Tím můžeš procesoru taky trochu ulehčit práci.
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 14 úno 2007 17:28

nastav si taky project na 44,1/24.. jinak ten tvuj setup uz davno neni nic moc a sest vstcek ho muze klido zcela prezrat... a 2496 snad ani nejde blbe nainstalovat.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 14 úno 2007 17:41

mario: na podobnym setupu mi taky par narocnejch vstcek zpusobilo kolaps systemu...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

elektri
Příspěvky: 686
Registrován: 04 lis 2006 20:05

Příspěvek od elektri » 14 úno 2007 18:18

bych to tak tipoval na špatně nastavenou latenci :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 14 úno 2007 18:33

Jen tak na okraj pouze nechápu, proč tady někdo řeší problém s extrémním vytěžováním CPU a přitom docela v klídku zmíní, že má podezření na blbě nainstalovanou zvukárnu - což je celkem stěžejní pro práci, si myslím. IMHO mi tedy vrtá hlavou to pořadí priorit řešení....

No nic.

P.

Uživatelský avatar
mario.severin
Příspěvky: 127
Registrován: 02 úno 2007 14:08

Příspěvek od mario.severin » 14 úno 2007 19:38

To s tou zvukovkou asi nebude ten problém (to jen tak na okraj - ta samozřejmě nemá co dělat s vytížením CPU). A ty VSTčka používám - namátkou: Arturia Minimoog, Imposcar, FM8, atd... (hračičky jako Steinberg the Grand2, nebo Rob Papen Albino jsou asi ti největší žrouti, které mám...) A co se týče toho mýho procesoru - nemyslím si, že by zakoupení 2,2 Ghz CPU ten problém nějak zásadně vyřešil (IMHO se nemohu vzpamatovat z letošních doplatků...)

MarioS

Shodan
Příspěvky: 620
Registrován: 20 pro 2006 22:33

Příspěvek od Shodan » 14 úno 2007 19:52

mario.severin: Tak třeba Grand je sample banka, ta je náročná na RAMku, ne na procesor. Z toho zase Minimoog dokáže být pěknej žrout, stejně tak některý presety v Albinu... to ostatní nemůžu posoudit. Pokud používáš hodně instancí synthů, pak je jasný, kde je problém. Každý CPU má někde strop.

A nejde ani tak o GHz, spíš o to, že Core 2 Duo má DVĚ jádra - takže máš v podstatě dva procesory, který si mezi sebou tu práci rozdělí. A když už nestíhá ani superpočítač, tak přichází na řadu funkce FREEZE, nebo export audio stop.

BTW, víš co znamená "IMHO"?
:wink:
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 14 úno 2007 20:04

taky me to pouziti IMHO prekvapilo :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Příspěvek od Venti » 14 úno 2007 20:31

mario.severin mas nastavene ASIO drivery pri zvukovke ?
Ked uberies VST instrumenty seka tiez ?

Uživatelský avatar
mario.severin
Příspěvky: 127
Registrován: 02 úno 2007 14:08

Příspěvek od mario.severin » 15 úno 2007 06:17

IMHO - to byl takový chyták, omlouvám se (rád překvapuju lidi nevhodnými výrazy na nesprávném místě - krom toho nemám v lásce zkratky). Já totiž nejsem nijak zdatný přes kompy, takže nevím proč mě praská i když poslouchám Winamp - viz sekce PC a téma "Nová zvukovka a praskání", ale nic to nemění na faktu, že Cubase "nezvládá" pár VSTček a nevím, jak mám něco "tvořit", když jsem omezený jen na 4 VST, což při mé začátečnické megalománii je naprosto nedostačující...

MarioS

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 15 úno 2007 08:22

Prosimte Arturia Minimoog V zatezuje nekdy jako s prominutim prase.. to same FM8.. mas imho spatnou latency.. ja mam P4 2,4Ghz 1GB ram coz je rekl bych slabsi konfigurace nez mas ty.. a mam tam Esi Juli@ .. coz je srovnatelny s Audiophile 24/192. Zvladne to klidne 4Moogy 4FM8 + Z3ta+ apod. kravinky.. A taky zalezi jak mas vyladenej system.. try icons apod.
Znam lidi co maji v rezidentech treba 20programu ve win maj nastavenou silenou grafiku theme s velkym rozlisenim.. a pak se divy, ze se jim pomalu sekaj i wokna. Nejlepsi je vsecko povypinat a usetrit vykon, kde se da.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 úno 2007 09:52

winamp nema na audiophile co praskat... to bude nejaka velka zapeklitost v systeme (irq sharing? blby driver chipsetu? blby bios? blby antivirak? adware?)

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Příspěvek od BS » 15 úno 2007 10:10

Pokud je nastaveni latence v poradku, tak bych se priklanel ke kexikovi, ze problem bude zrejme nekde v systemu, nejrpavdepodobneji v konfliktu IRQ..
Zjistis to nasledovne:¨
klikni na tlacitko Start
potom dej Run (Spustit)
potom msinfo32 a enter
Rozevri menu Hardware Resources (na CZ voknech to bude asi neco jako Hardwerove prostredky, nebo neco podobnyho)
klikni na Conflicts/Sdileni

Pokud tam budes mit Audiophile v konfliktu,. tak ti nezbyva nic jinyho, nez otevrit kompl, dat zvukovku do jinyho slo9tu, spustit vokna a mrknout jestli to pomohlo,. V pripaded, ze to nepomuze, tak kdyztak misto zvukovky premisti tu kartu se kterou je zvukovka v konfliktu,. nejcasteji to je asi sitova karta, nebo ghrafarna,. Snad ti to pomuze,.

Odpovědět