HW FX v Cubase - latence?????

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

HW FX v Cubase - latence?????

Příspěvek od Magion »

Dnes jsem testoval Lexicon MX400 a narazil jsem na problém s latencí vracejícího se signálu.

Zapojení: external FX, ven i zpet po Spdif, latence v external FX na 0ms,
Lexicon byl jako send

Cubase údajně latenci karty dorovnává. Přesto, když jsem pustil dohromady originál společně s návratem z Lexiconu ( jen dry) výsledný souzvuk byl fázově rozhozenej.
Byla tam úplně mini latence, ale díky tomu byl smíchaný zvuk úplně nepoužitelnej - fázově porušen.

Když jsem měnil latenci v External FX, tak vracející zvuk přicházel ještě později, což bylo čím dál horší - potřebuji udělat něco, aby přišel DŘÍV, tak aby se úplně srovnal s originálem!

( v podstatě jde o to, aby Cubase poslal signál na send o X ms dřív než normální nezefektovanej základní signál. Ten projede celým řetězcem za X ms a vrátí se přesně souběžne se základním signálem)

Je to zásadní věc - jinak je tento systém Cubase a externí FX nepoužitelnej, což přeci nemůže být pravda....

Nevíte jak na to?

Uživatelský avatar
kru
Příspěvky: 242
Registrován: 20 kvě 2003 08:50

Příspěvek od kru »

***poslal sem to, driv nez sem si to poradne precetl, tak nic***

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1189
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Stopu, kterou posíláš do sendu, v aranži celou posunout o potřebnou latenci dopředu, normálně ji posílat sendem a dry ze stopy naroutovat do grupy, na které použiješ nějaký sampledelay plugin, na kterém nastavíš příslušnou kompenzaci.

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

Uf...
Díky, ale teda nevím na co Steinberg myslí - když už dává jako součást celého systému možnost použití externích efektů a nedomyslí pořádně problém latencí. Snad to brzy doladí k většímu uživatelskému komfortu, protože toto je dost kostrbatý řešení.
Každopádně díky Sašo, ale toto je zrovna odpověď, kterou nerad slyším (což samozřejmě není tvoje vina).

Tento problém se týká i Focusrite Liquidmixu, o kterém uvažuji, což mě dost odrazuje ( má snad i 5ms latenci). Jak funguje Powercore přes FW? Žádný problém s latencemi?

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno »

vsade je latencia .. das 5 efektov za sebou do insertu a po stopke to este par sec hra .. tak uz to chodi ..

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

Send se ti nemůže vracet spožděnej, jinak ti to rozhodí celý spektrum zvuku, když se to spolu zase smíchá!
Když už to je znatelně slyšet, tak je to nepoužitelný.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1189
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Magion: Liquidmixu ani Powercore by se tento problém týkat neměl. Pokud totiž Cubase má zvládlou plugin delay compensation, tak ti to automaticky jejich latenci vykompenzuje (posune interně dotčený track dopředu). V Logicu mi takhle chodí UAD. U externího HW je problém, že se DAW nedozví, jaká je latence, takže ji nemůže kompenzovat. Proto to musíš vyřešit ručně...

Saša

PS: Tohle je přesně jeden z těch důvodů, proč má smysl při práci s HW používat normální mixážní pult.
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno »

syncro : ale ten externy efekt ma tu svoju vnutornu latenciu rovnaku .. ci ho pripnes k DAW alebo k mixpultu ..

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

tak tak, vlastně se to má týkat jen OUT/IN latence zvukovky.
Ten efekt má určitě taky nějakou latenci, ale musí být minimální, aby se efekt dal použít i v klasickým analogovým či digitálním mixu.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

můžete mi někdo vysvětlit na co je manuální nastavování latance v External FX?

Chápal bych to, kdyby to fungovalo do záporných hodnot - tak aby se latence celého externího řetězce vykompenzovala - odečetla. Tam se akorát latence k již existující latenci přičítá, což fakt nechápu, k čemu to může být dobrý....

díky

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1189
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Dno, Magion: Proto je taky v Logicu ten I/O plugin kompenzován latencí zvukovky (aspoň myslím, že to tak je). Jak je to v Cubase, to nevím... Já mluvil o tom, že DAW není schopen určit celkovou latenci HW řetězce. Zaplať ten tam nahoře, že aspoň nějak tak kompenzace funguje, bez téhle kompenzace by to bylo peklo. Kvůli tomu mne třeba úplně odradily ProTools LE, kde se tuším kompenzuje ručně všechno...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno »

syncro : preco DAW neni schopny urcit latenciu HW ? ved on presne vie aku latenciu ma zvukovka .. samozrejme vonkajsi HW uz nevie zistit .. o tom hovim ..

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1189
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Tak to hovoríme o tom samém 8-) Je schopný zjistit latenci zvukovky, ale ne připojeného HW...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

hmm, jestli Cubase kompenzoval automaticky latenci zvukovky (což by měl a v manualu to píší), pak to znamená, že MX400 má dost velkou vlastní intermí latenci, která způsobuje tu neplechu :?
Zkusím to smíchat v analog.mixu a uvidím, jak se to chová...

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion »

Syncro: Abysme tu motanici uzavřeli, tak tvoje 1.řešení je jasný východisko a dobrá rada v tuto chvíli.
Přesto si myslím, že latence externích efektů jsou ještě v Cubasi nedokonale vyřešený a věřím, že to v budoucnu spraví.

Odpovědět