hm podla mna dost mimo recenzia .. chlapik sa zjavne nadchol pre Cubase take neobjktivne vyzdvihuje veci co nie su realne nieja zasadne uzasne, nehovori vobec o negativach .. naopak tam kde pise o Logic / Ableton / Reason tak pise casto uplne subjektivne bludy vytahuje nepodsatatne veci a mlci o vyhodach..
Zhodou okolnosti som pred casom testoval viacero DAW detailne pretoze sa na nejaky cas vraciam s produkovanim z iPad-u na desktop a Cubase 8 som zavrhol ako prve (testoval som Cubase 8, Live 9, Studio One 3, Reason, Reaper a Logic - veci co su pre mna zasadne cize praca s audio stopou, kvalita/mnozstvo bundlovanych pluginov, zataz puginov na CPU, moznosti editacie v track view / piano roll, napriklad ako rychlo viem region rendernut do audio stopy zo zamutovanim povodnej stopy ale moznostou kedykolvek si ju zase zaktivovat a upravit, a re-bouncnut .. a taketo detaily - proste intuitivnost prace) .. nakoniec som sa doiteroval k rebricku Studio One -> Logic -> Reaper -> Reason -> Live -> dlho dlho nic a potom v kute skrcene Cubase 8

)) S tym ze koli cenovej politike som Studio One zavrhol, ale keby som neriesil $ tak idem do Studio One
Co sa tyka bundlovane plugin ? Pardon - podla mna vsetky spomenue s vinimkou Reapera (tam je to zalostne) su o kusisko pred Cubase...
Co sa tyka Logicu - kvalitou su striedave, instrumenty podla mna vyborne, aktualne aj dnes, efekty niektore lepsie ine horsie (ale takmer ziadne nijak zasadne nezaostavaju za cubase) - super je autofilter napriklad, modulacne efekty, kompresory, limitery - co je zufale je dizajn GUI, to je pravda, to je desne ..
Cubase ma navrch v reverboch, ten v 8-micke je fakt mooc dobry, Logicovske su pomerne dost slabe, v Abletone je slusny, v Reasone tiez ..
Napriklad Studio One 3 Pro ma bundlovane pluginy daleko vpredu pred Cubase - aj co sa tyka kvality aj co sa tyka dizajnu GUI, moznost modularneho routovanie insertov a vytarania layerovanych instrumentov modularnym prepajanim pluginov - to je neprekonatelne...
Este - v svetle posledneho updatu LPX 10.2 aj cast tej recenzie o update policy aj o pluginoch nabera trosku iny rozmer, o zrejme vobec najkomplexnejsom synth-sampleri co dnes existuje - ktorym Alchemy bezpochyby je - si moze (nielen) Cubase nechat iba snivat ..
Neposledny faktor je pomer cena / vykon. Mam pocit ze momentalne v tejto oblasti pri aktualnej verzii 10.2 je absolutny vitaz Logic Pro X .. to mnostvo pluginov a bundlovanych sample baniek a za 200 EUR ?? bezkonkurencne ... uz len koli Alchemy sa to oplati