Výkon ASIO vs CPU

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 18:27

Ještě jsem to vyzkoušel na domácí DAW - při max ASIO vytížení bylo CPU na 20% a z osmi jader jedno bylo očividně vytíženejší. "Zvukárna" AHR16. Taky to není aspoň těch 50%...
Zajímavý je, že PC je v podstatě stejný jako na DAW s RME( stejný procesor,deska i velikost pamětí) - ale u mě doma tam naházím až 2x více pluginů, než vytížím ASIO.
To je strašně zvláštní, že driver zvukovky tak zásadně ovlivňuje výkon celé DAW.(buffer byl stejný - 256).
Přitom RME je solidní firma a FF800 vyhrálo Sound On Sound "Best Computer Audio Interface" Award 2011.
Možná s v tom moc šťourám, protože plugins jsem tam naházel hromady a na běžnou práci to bohatě stačí, ale přesto bych čekal víc...

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od a.tom.x » 15 bře 2011 20:12

Mpje zkušenost je, že bordel dělaly pedevším drivery k HW od NI (maschine + kore2) když je odpojím tak zátěž ASIO automaticky klesne (i když jsou zapnutý pluginy Maschine a kore) ... netuším co je v tomza vazbu, ale zjevně ty USB audio devices dělají bordel.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Bedobus
Příspěvky: 87
Registrován: 08 čer 2009 11:33

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Bedobus » 06 dub 2011 20:10

Tiez som mal resp. mam ten problem. Po patrani na webe som sa docital ze je to sposobene vytazenim zbernice. Malo by sa to dat vyriesit (ja som to neskusal) zmenou prednostneho pristupu na zbernicu kde by mal mat najvyssiu prioritu asio driver. Na xp existoval na to nejaky free soft. Na vistu nebolo nic a na w7 som ani nic nehladal. Cim je procesor vykonnejsi tym je ten rozdiel vacsi. Moze to robit aj plugin co vytazuje iba jedno jadro ale to sa da lahko zistit v task manageri. Problem riesim teraz tak, ze si vyrenderujem stopy, ktore najviac zatazuju zbernicu. Tento problem ma odradza od toho aby som riesil vykonnejsi procesor, pretoze sucasny vykonovo staci len zbernica nestiha, resp je nacasovana na bezne pouzivanie a nie na audio aplikacie. Mozno by bolo dobre, keby sa k tomu vyjadril niekto kto je viac v obraze v tejto oblasti.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 06 dub 2011 20:19

By sem to s tou sbernici klidne vyzkousel, ale nevim jak se to dela???

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Poklop » 06 dub 2011 23:54

Sběrnici bych taky klidně podezříval.
Mě se stalo (už jsem to tu někde psal), že Powercore (Firewire) jsem měl zapojen do stejné karty jako audio zvuk (Firewire). Mno a zjevně se to rychlostně projevilo. Ne hned, až po čase, když bylo v projektu malinko pluginů, tak šel měřák CPU v Cubase do červených, ale task manager ukazoval doslova lenošení CPU. Trvalo mi dva dny než jsem na přišel (machinace se vším možným nepomohly).

Ale i teď mám pocit, že je CPU nevytížený na plno. Takže jakákoliv rada nebo nasměrování ohledně zrychlení sběrnice je vítáno.

i7, Asus P6T SE, FW Onyx (zvuk), FW Poco X8, W7/64bit, 4GB RAM

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od rajs » 02 kvě 2011 10:01

Je to vinou optimalizace především využívaných instrumentálních a efektových plug-inů. Zásuvný modul je normální program, využívající své prostředky k práci. A teď si představte, co DAW dělá? Když vypočítává pozici samplu, čeká prostě na odezvu všech plug-inů, které mu zašlou dynamickou hodnotu samplu. Poté v mžiku vypočítá mix a posílá výslednou dynamickou pozici samplu na výstup. Důležitý je ten moment, kdy čeká. A s tím bohužel nic nenadělá. Jakým způsobem VSTčka počítač využívají, to Cubase rozhodně nemá šanci kontrolovat. DAW má pouze nějaké vstupy a výstupy, případně nabízí nějaké své knihovny (funkce Cubase, které lze využívat ve VST modulech) ale neřídí proces vyrábění zvuku. Proto jsou některý plug-iny ve stejný třídě pomalý a jiný rychlý. Chci tím říci, že využití počítače rozhodně není primárně záležitostí DAW prostředí. ;-)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 02 kvě 2011 11:11

rajs: Uplně jsem to nepochopil, ale já třeba používám z 90% UAD a Powercore, dokážu si s tím vystačit, CPU na minimum a stejně mi ASIO nechutně vypadává, není to klasicke drop, jako když je vytížený CPU, prostě jak když se rozhodí WorkClock, proto podezřívám PCi sběrnici, že tam něco nestíhá, když jsou obě DSP na PCi a navíc FW zvuk. karta... Kde je tedy chyba, dá se to nějak eliminovat? Já vlastně vyzkoušel jen určitá buffer nastavení obou DPS + nastevení F400 pro FW port ale nic nepomáhá. Mám pocit že to dělá hlavně UAD, bohužel už ty karty nemůžu nijak přehodit ve slotech, pač tam nemám místo.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Pytkin » 02 kvě 2011 11:25

delay : jaky mas buffer nastaveny na FF400 ?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 02 kvě 2011 11:30

Jakej buffer myslíš...? CO se týče FW, nastavoval jsem v registru hodnoty 2 nebo 3 u SID, což odpovídá rychlosti 400 resp. 800, protože tohle bylo u Win XP domrvený, měl jsem tam 0. Pokud myslíš buffer na ASIO, tak klidně jedu i na velkou latenci, při mixu nepotřebuju nic extra. Zkoušel jsem i chyby HDD, ale prostě nevim čím to je.

Jediný co si uvědomu je fakt, že se to začalo dít když jsem nainstaloval Power Core Pci.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Pytkin » 02 kvě 2011 12:48

delay : NO v ASIO drivery .. aky velky buffer mas nastaveny ?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 02 kvě 2011 13:35

Pytkin píše:delay : NO v ASIO drivery .. aky velky buffer mas nastaveny ?
No většinou sem míval 512 samplů na mix (na náběry třeba jen 256), protože psali, že PoCo nejlíp pracuje od 512 do 1024, ale dával jsem pak i víc. V tomhle problém není...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Pytkin » 02 kvě 2011 14:06

delay : no dost to zavisi od layoutu dosky .. to ale clovek moc neovlivni .. len vyberom .. serverove dosky su fajn , lebo si mozes pozriet , co je kde zapojene a podla toho si vybrat ..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 02 kvě 2011 14:11

Mě by pomohlo kdybych nějak mohl vyzkoušet ty priority v přístupu na sběrnici, vždycky jsem si nějak poradil, ale tady už fakt nevim... Deska ASUS P5B Deluxe.

Bedobus
Příspěvky: 87
Registrován: 08 čer 2009 11:33

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Bedobus » 04 kvě 2011 14:09

Na Poco mas samostatnu FW kartu alebo je spolu s Firefacom. Tvoja doska ma pokial viem iba 1 FW.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 04 kvě 2011 14:22

Psal jsem o kus výš že mám PoCo Pci. Konkrétně MKI, tu první... mě to stačí :)

Odpovědět