Hudební teorie
Re: Hudební teorie
Tak jsem si nastudoval kapitolu o základních harmonických funkcích. Ale pořád nechápu jednu věc. Mám např. stupnici C Dur a k ní mám akordy: C dur, D moll, E moll, F dur, G dur, A moll a H diminished (nevím jak je to česky, jestli snížená kvinta?).
Nechápu, jak poznat jaké akordy k sobě můžu použít, aby byly v harmonii ? Tím myslím z angličtiny tzv. chord progression.
- např. když použiji kombinaci akordů C Dur, F Dur, D Moll, C Dur = Tak to zní strašně.
- Na internetu jsem našel chord progression 1-4-5 tedy C Dur, F Dur, G Dur, vím jak toto schéma zahrát, ale nevím na co toto schéma použít. Dá se toto schéma použít i za případu, že bych si zvolil jiný akord jako hlavní? Např. D moll? Tudíž by to vypadalo takto D moll, G dur, A moll?
1) Zajímalo by mě jaké akordy můžu použít např. z této stupnice k improvizaci, když první akord bude např. C Dur?
2) Ta samá otázka, ale s jiným akordem např. D Moll.
Nechápu zjednodušeno jednu věc. Když si ze stupnice zvolím libovolný akord, tak jak na zvolený akord můžu improvizovat dalšími akordy.
Díky za tipy.
Nechápu, jak poznat jaké akordy k sobě můžu použít, aby byly v harmonii ? Tím myslím z angličtiny tzv. chord progression.
- např. když použiji kombinaci akordů C Dur, F Dur, D Moll, C Dur = Tak to zní strašně.
- Na internetu jsem našel chord progression 1-4-5 tedy C Dur, F Dur, G Dur, vím jak toto schéma zahrát, ale nevím na co toto schéma použít. Dá se toto schéma použít i za případu, že bych si zvolil jiný akord jako hlavní? Např. D moll? Tudíž by to vypadalo takto D moll, G dur, A moll?
1) Zajímalo by mě jaké akordy můžu použít např. z této stupnice k improvizaci, když první akord bude např. C Dur?
Nechápu zjednodušeno jednu věc. Když si ze stupnice zvolím libovolný akord, tak jak na zvolený akord můžu improvizovat dalšími akordy.

ja neroumiem , preco ides na to tak vedecky .. Proste zoberies gitaru alebo klavir a hras .. A pocujes ci to ide k sebe , alebo nie .. Ak to nepocujes , tak sa na to vyser .. Nemas talent ..
mudro vravi pytkin
Ani nevím proč. Prostě mě to zajímá, ale máš pravdu Pytkine.
Concorde: Článek si ještě přečtu. A proč bych k sobě nemohl dát Dur a Moll?

Nemá tady být místo Ami durový akord? https://spisnickou.cz/tri-krize
Ani omylem... jak jsi na to přišel?
Blog http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
-
To je přece jasný jak na to přišel - je to v názvu songu: Tři kříže = Fis Cis Gis = Adur
))

1. Když jsi ve stupnici C dur tak další akordy budou F dur, G dur a pak návrat do C dur to je malá harmonická kadence.Rudys píše: ↑04 pro 2017 23:57Tak jsem si nastudoval kapitolu o základních harmonických funkcích. Ale pořád nechápu jednu věc. Mám např. stupnici C Dur a k ní mám akordy: C dur, D moll, E moll, F dur, G dur, A moll a H diminished (nevím jak je to česky, jestli snížená kvinta?).
Nechápu zjednodušeno jednu věc. Když si ze stupnice zvolím libovolný akord, tak jak na zvolený akord můžu improvizovat dalšími akordy.Díky za tipy.
Velká harmonická kadenceje V C dur: C dur - F dur - a moll - d moll -G dur a návrat do C dur.
Takhle to transponuješ ve všech durových stupnicích.
2. V d moll je to d moll g moll A dur a návrat do d moll .
Nastuduj si co je to tónika, subdominanta a dominanta. Pak se pohneš dál.
Vypadá to složitě, ale není to tak složité jak se to jeví na první pohled. Je v tom systém.
Nepodceňuj to, jak to cítíš sám. Měl by ses do základů trefit.
Rudys: pak se to začíná samozřejmě zesložiťovat. Dávám malou ukázku. Ale jak už jsem psál výše je třeba pochopit úplné základy a na tom můžeš stavět.
Zde ta ukázka:
Zde ta ukázka: