Hudební teorie

Harmonické postupy, rytmické grify,...
concord
Vybavení

Re: Hudební teorie

Příspěvek od concord »

V e mol stupnici 1 stupen e mol , subdominanta a mol a dominanta h mol.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Tak jsem si nastudoval kapitolu o základních harmonických funkcích. Ale pořád nechápu jednu věc. Mám např. stupnici C Dur a k ní mám akordy: C dur, D moll, E moll, F dur, G dur, A moll a H diminished (nevím jak je to česky, jestli snížená kvinta?).

Nechápu, jak poznat jaké akordy k sobě můžu použít, aby byly v harmonii ? Tím myslím z angličtiny tzv. chord progression.

- např. když použiji kombinaci akordů C Dur, F Dur, D Moll, C Dur = Tak to zní strašně.
- Na internetu jsem našel chord progression 1-4-5 tedy C Dur, F Dur, G Dur, vím jak toto schéma zahrát, ale nevím na co toto schéma použít. Dá se toto schéma použít i za případu, že bych si zvolil jiný akord jako hlavní? Např. D moll? Tudíž by to vypadalo takto D moll, G dur, A moll?

1) Zajímalo by mě jaké akordy můžu použít např. z této stupnice k improvizaci, když první akord bude např. C Dur?
2) Ta samá otázka, ale s jiným akordem např. D Moll.

Nechápu zjednodušeno jednu věc. Když si ze stupnice zvolím libovolný akord, tak jak na zvolený akord můžu improvizovat dalšími akordy. :roll: Díky za tipy.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

Daval som sem odkaz na jeden clanok ,staci si ho precitat a budes vediet ako mozes improvizovat. Inac preco k sebe davas DUR a mol?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja neroumiem , preco ides na to tak vedecky .. Proste zoberies gitaru alebo klavir a hras .. A pocujes ci to ide k sebe , alebo nie .. Ak to nepocujes , tak sa na to vyser .. Nemas talent ..

€X•74
Vybavení

Příspěvek od €X•74 »

mudro vravi pytkin

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Pytkin píše:
05 pro 2017 10:53
ja neroumiem , preco ides na to tak vedecky .. Proste zoberies gitaru alebo klavir a hras .. A pocujes ci to ide k sebe , alebo nie .. Ak to nepocujes , tak sa na to vyser .. Nemas talent ..
Ani nevím proč. Prostě mě to zajímá, ale máš pravdu Pytkine.
Concorde: Článek si ještě přečtu. A proč bych k sobě nemohl dát Dur a Moll? :D Když hraju Dur tak nemůžu použít žádný Moll akord?

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

To mozes ale jednoduchsie to mas len z DUR.V clanku davaju dokopy v pasazi napr. len mol akordy. V prechodoch len DUR akordy.

filip27

Příspěvek od filip27 »

Nemá tady být místo Ami durový akord? https://spisnickou.cz/tri-krize

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Ani omylem... jak jsi na to přišel?

Fivestring

Příspěvek od Fivestring »

To je přece jasný jak na to přišel - je to v názvu songu: Tři kříže = Fis Cis Gis = Adur :-)))

tony9

Příspěvek od tony9 »

Rudys píše:
04 pro 2017 23:57
Tak jsem si nastudoval kapitolu o základních harmonických funkcích. Ale pořád nechápu jednu věc. Mám např. stupnici C Dur a k ní mám akordy: C dur, D moll, E moll, F dur, G dur, A moll a H diminished (nevím jak je to česky, jestli snížená kvinta?).

Nechápu, jak poznat jaké akordy k sobě můžu použít, aby byly v harmonii ? Tím myslím z angličtiny tzv. chord progression.

- např. když použiji kombinaci akordů C Dur, F Dur, D Moll, C Dur = Tak to zní strašně.
- Na internetu jsem našel chord progression 1-4-5 tedy C Dur, F Dur, G Dur, vím jak toto schéma zahrát, ale nevím na co toto schéma použít. Dá se toto schéma použít i za případu, že bych si zvolil jiný akord jako hlavní? Např. D moll? Tudíž by to vypadalo takto D moll, G dur, A moll?

1) Zajímalo by mě jaké akordy můžu použít např. z této stupnice k improvizaci, když první akord bude např. C Dur?
2) Ta samá otázka, ale s jiným akordem např. D Moll.

Nechápu zjednodušeno jednu věc. Když si ze stupnice zvolím libovolný akord, tak jak na zvolený akord můžu improvizovat dalšími akordy. :roll: Díky za tipy.
1. Když jsi ve stupnici C dur tak další akordy budou F dur, G dur a pak návrat do C dur to je malá harmonická kadence.
Velká harmonická kadenceje V C dur: C dur - F dur - a moll - d moll -G dur a návrat do C dur.
Takhle to transponuješ ve všech durových stupnicích.
2. V d moll je to d moll g moll A dur a návrat do d moll .

Nastuduj si co je to tónika, subdominanta a dominanta. Pak se pohneš dál.
Vypadá to složitě, ale není to tak složité jak se to jeví na první pohled. Je v tom systém.
Nepodceňuj to, jak to cítíš sám. Měl by ses do základů trefit.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Rudys: pak se to začíná samozřejmě zesložiťovat. Dávám malou ukázku. Ale jak už jsem psál výše je třeba pochopit úplné základy a na tom můžeš stavět.
Zde ta ukázka:

1976bojsanebojsa

Příspěvek od 1976bojsanebojsa »

tony9 píše:
30 lis 2017 21:38
Tak, já myslím, že dominanta je vždycky na kvintě a tak je vždycky dur. Samozřejmě je moll- přirozená, harmonická a melodická a teď si mě trochu nachytal na hruškách, protože si nemůžu vybavit jak se to harmonizuje, ale v zásadě myslím, že tam má být vždycky dur. Rozhodně už teď nebudu zapínat klávesy a řešit to. Přišel sem teď z tělocvičny a jdu si uvařit čaj.
Ahoj Tony. Harmonie je pro mne španělská vesnice. Potřebuji se zeptat. Budu rád, když mi pomůžeš. Například vím, že existuje akord C, E, G. Potřebuji k němu doplnit další akordy, které budou mezi sebou ladit. Provedl bys mne prosím cestou poznávání akordů od základů až po složitější věci? Budu ti za to moc vděčný. Nepotřebuji nic extra složitého.
Všiml jsem si v tomto vláknu durového a molového kruhu. Ještě, že mám internet. Aspoň budeme ve spojení. Je to pro mne nesrozumitelné. Moc předem díky za pomoc. Měj se Tony fajn a ať se ti daří. Petr

tony9

Příspěvek od tony9 »

Ahoj 1976nebojsa, myslíš asi tóny C E G. To je akord C - Dur.
Dnes existuje spoustu tutoriálů na Youtube. Stačí si to projít a pak existují knihy o harmonii.
Pokud chceš abych ti něco řekl, tak zavolej a zkusíme se domluvit. Jmenuju se Antonín Bogar a číslo na mě vygooglíš.

1976bojsanebojsa

Příspěvek od 1976bojsanebojsa »

Ahoj. Potřebuji pomoct s harmonií mezi akordy. Zasílám vám přílohu s akordy na klávesy. Prosím, můžete mi nějaké z nich poradit, aby mezi sebou ladily a a by to nebylo pro mne moc složité? Potřebuji to bez křížků a béček. Dávám přednost Durovým akordům. Díky předem moc za radu. Ještě se kouknu na tutoriály na youtube. Snad mi s tím vším pomůžete. Moc díky. Petr
Akordy  na klávesy.png

Odpovědět