NORD LEAD 3 - závada

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Piky
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2019 13:12

NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Piky »

Zdravím tady všechny hudební přátelé.
Pořídil jsem si nádherný nástroj po zvukové i optické stránce.
Při hraní se bohužel projevuje jedna závada, při které nejsem schopen vypozorovat jakoukoliv souvislost se zapojením, statikou, ovládáním ... zničehonic přestanou reagovat 4 tlačítka v sekci LFO1 a 2 (druh vln a cíl). Vše ostatní funguje naprosto spolehlivě. Nefunkční se stanou vždy po určité době používání (Pokaždé jiné). Nástroj pak stačí na delší chvíli vypnout (ne ihned off/on, to stále nepomůže), a tlačítka jsou opět funkční. Napadá mě teplotní závislost. Ale proč zrovna jen tyto tlačítka :( .
Předem děkuji za jakoukoliv přínosnou informaci.


Piky
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2019 13:12

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Piky »

... Poslední 1.20 :-(. Jedině třeba znovu přeinastalovat?

geomystery
Příspěvky: 135
Registrován: 03 kvě 2021 17:38

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od geomystery »

Zkusil bych přeinstalovat znovu 1.20 a pak (pokud se tím problém nevyřeší) jen tak ze cviku nějaký starší OS. Každopádně je zvláštní, že se to vyřeší až po delším vypnutí (i když ony kondíky dokážou držet hodně dlouho napětí). Vsadil bych se že půjde o problém na straně OS.

biscuit
Příspěvky: 10205
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od biscuit »

napadá mě taky teplotní závislost. a na otázku proč zrovna tato tlačítka bych odpověděl, že se může jednat o únavu materiálu v daným místě - možná letování, ale daleko pravděpodobněji třeba nějaký problém v sekci io, kam odtud jdou řídicí impulsy... samozřejmě jen nějaká dedukce, která může být úplně mimo mísu ;-)

ještě bych zkusil po vytuhnutí poslat midi impulsy z vnějšku, jestli to pro tyhle parametry jde.

Piky
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2019 13:12

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Piky »

Dobře, zkusím přehrát. Děkuji.
Dodávám info, které jsem ještě nenapsal ... ano, parametry přes midi naštestí fungují stále.
Jediné, co jsem sám prakticky vyloučil je chyba v tlačítkách. Jsou to obyčejné spínače. A navíc nefunkční vždy všechny 4 ve stejném okamžiku. Nástroj jde jednoduše otevřít odklopením horního panelu, tak mě napadlo a koukal jsem, jestli tlačítka na desce nemají stejný vstupní vedení, které habruje, ale nejde to jednoduše změřit. Deska je několikavrstvá a spoje jsou moc zahuštěny. Bez kompletní demontáže desky nezměřitelné. Do toho se mi nechce :-).

biscuit
Příspěvky: 10205
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od biscuit »

no jestli jdou povely zvenku, tak to ale imho prakticky potvrzuje mechanickou závadu na kontaktech (společný jeden pól, který se asi teplem stane nevodivým)... tedy ne závada v kontaktech, ale v přívodu k nim.

nejlepší by bylo získat schéma a podle něj tu cestičku vyzkoušet překlenout propojkou.

Piky
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2019 13:12

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Piky »

jj, pravda, tak schéma a tam by se vidělo, jestli mají společný vstup a kde případně končí.
Zbývá maličkost - sehnat schéma :-).

biscuit
Příspěvky: 10205
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od biscuit »

hm, to bude asi ořech. ráno jsem koukal a našel jsem i servisní manuál, ale bohužel tam není žádný podklad ve smyslu schémat zapojení... možná bych zkusil i napsat švédům. třeba překvapí ;-)

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2852
Registrován: 10 bře 2007 21:43
Vybavení

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od demsky »

Ja sice NL 3 nemam, ale nieco som vygooglil:
https://www.norduserforum.com/nord-lead ... t4221.html

Nizsie je aj tato odpoved: Guys, here are some news about the NL3 buttons! ale ked na to kliknem, tak tam pise skor o vadnej klavese G#, zmienuju tam aj spinu a prach.

Vla-sta
Příspěvky: 842
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Vla-sta »

U všech starších elektronických přístrojů se vyplatí vyčistit všechny konektory. Jejich oxidace působí nejvic problémů a hlavně taková oprava nic nestojí. Ještě bych zkusil, jestli by nešla funkce potenciometrů nahradit masterkebordem, Tím dostaneš odpověď kde to je, pokud to nepomůže, nezbyde ti nic jiného, než koupit druhou desku

geomystery
Příspěvky: 135
Registrován: 03 kvě 2021 17:38

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od geomystery »

biscuit píše:
19 pro 2022 07:41
no jestli jdou povely zvenku, tak to ale imho prakticky potvrzuje mechanickou závadu na kontaktech (společný jeden pól, který se asi teplem stane nevodivým)... tedy ne závada v kontaktech, ale v přívodu k nim.
To přeci nemusí být totéž. MIDI implementace může být přece jiná část systemu než interní I/O. Nebo ne ? Proto bych doporučil prve zkusit jiné verze OS, což není nikterak složitý proces a pak bych se teprve vrtal v HW.

Ještě mě napadlo:

Když podržíš[ Synth + Store + Performance Mode ] při zapínání tak se dostaneš do módu testování. To bych zkusil těsně po tom co se stane ten problém a pokud tam uvidíš problém na těch tlačítkách, tak je jisté, že je problém v HW.

biscuit
Příspěvky: 10205
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od biscuit »

geomystery: midi ti přece jen udělá to stejné, jako když zmáčkneš to tlačítko. jen ten povel přijde do sekce, která nemá ani po uplynutí toho kritického času (prakticky spíše dosažení kritické teploty) žádný problém a příkaz přijme a vykoná. proto je logické, že chyba musí být mezi tímhle vstupem, který ty příkazy přebírá a vlastním kontaktem.

teoretickej příklad: za kontaktem je obvod, který pro pozici 1 1. tlač. generuje napětí "x" V, pro pozici 2 1. tlač. "y" V, pro pozici 3 "z" V atd. atd. a tenhle obvod třeba z nějakého důvodu po zahřátí selhává a do dalšího obvodu se tak nedostane povel pro přepnutí vlny (apod.). zatímco z midi okruhu (po zpracování midi povelu) tahle napětí x, y a z přichází v pořádku a obvod tedy vlnu přepíná korektně. samozřejmě to nemusí být takto "složitě", ale třeba jednodušeji - co stisk, to puls a to další překlopení. ale přepínací puls se po nějaké době (kritický čas) přestane generovat, nebo začne mít špatnou úroveň, tvar, dobu trvání...

jinak nezpochybňuju, že nejjednodušší bude zkusit jiný "fw/os". i když mám velkou pochybnost, že to bude něco platné, sám bych to samozřejmě taky udělal jako první krok ;-)

geomystery
Příspěvky: 135
Registrován: 03 kvě 2021 17:38

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od geomystery »

Jo rozumim, ja do toho az tak nevidim, takze moje rady sou spis uzivatelske. Podle me by mohl pomoct i ten diagnosticky mod, tam by se vyloucily pochyby o vadnem OS.

Piky
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2019 13:12

Re: NORD LEAD 3 - závada

Příspěvek od Piky »

Zdravím pánové. Děkuji za příspěvky
Dlužím tady napsat "vývoj" ... tak tedy ..
Nástroj jsem o vánocích důkladně trápil v podobě neustálého zapínání (jen nástroj/komplet audio).
Závada naskočila vždy cca po 0,5 hodině. Po chvilkovém vypnutí jsem znovu zapnul a pak tlačítka reagovali klidně několik hodin.
Logiku to moc nemá. Takže mi to nedalo a znovu jsem nástroj otevřel a tentokrát mikropájkou propájel/prohřál kontakty postižených tlačítek navíc šedé tlačítko SHIFT (na něm totiž odpor "na nulu" při stisknutí padal nepřirozeně dlouho). Toto jsem udělal 1.1. večer a do dnešního dne zatím nástroj funguje bez chyby. Mám ho zapnutý každý den cca 5hodin (chudinka) a tlačítka vždy reagují. Tajně doufám, že je tedy vyřešeno. Buď se prohřáli kontakty v samotných tlačítkách, nebo cesty k nim ... nevím. Třeba to pomohlo zas jen na chvíli, ale chci věřit tomu, že závada nebude jinde na deskách, v logice atd.
Hezký den

Míra

Odpovědět