"Nové" analogové syntezátory

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Pytkin
Moderátor

Re: "Nové" analogové syntezátory

Příspěvek od Pytkin »

demsky píše:
25 kvě 2022 10:04
videl som videa kde ukazovali svaby zvnutra TD-3 a potom som videl aj zvnutra original TB-303, rozdiel kvality komponentov je pomerne viditelny.
To mi vysvetli , aky v tom bol rozdiel .. Ja by som ocakval tak 30 rokov .. Cize TB303 diskretne suciastky a TD-3 cista SMD doska (ako vsetko dnes ) .. Ako to vies porovnat ?

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Tu vidno TD-3 zvnutra, ma tam aj lupu a ukazuje typy chipov ake sa pouzili, na youtube alebo na webe sa daju najst aj zabery TB-303 zvnutra a skratka posobi to na mna ako kvalitnejsi kus hw, ved to sa ani nie je comu cudovat, i ked frekvencna charakteristika je velmi podobna.

Neviem co je cista smd doska, mam doma jeden extrem, cartridge nanoloop mono do Gameboya, Gameboy ma jednu specialnu vlastnost na cartridgi, ze jeden pin ma audio in a ten developer urobil trojkanalovy analogovy syntak, takze to nevyuziva ten chip na klasicku chiptune hudbu aka je v hrach a tam to je zaliate do cartridgu cele, ziadne svaby nie je vidno.

Co sa tyka mna pretrvava u mna nazor, ze kupovat Behringery je somarina, ich klon ARP 2600 rozhodne nie je premakanejsi zvukom nez timewARP 2600 soft syntak, takisto k-2 nie je lepsia nez softwarovy MS-20 od Korgu atd atd, su to vyhodene peniaze, navyse softwarove pluginy mozem pouzit aj 10 instancii ked chcem. U mna v tomto pripade soft je total win-win situacia.

Ale aby som nezahovaral, ten novy Oberheim by som chcel velmi, i ked stoji az 5500 eur, ten ma brutal super zvuk, mnamky

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Pytkin píše:
25 kvě 2022 18:51

Tie stare digittalne mixy prave neboli bohvieake .. Tieto nove su super a WING je naozajstna lahuodka .
Kamarád přišel na to jak vyměnit převodníky, nyní mu to hraje o třídu lépe jak ty nový, ale ano, až po servisním zásahu. Jenže musel casem zakryt logo, většina profíků uvidí Behringer a okamžitě změní názor a hned je vše zlé

Na druhou stranu, Uli vlastní firmu na procesory, takže má nyní veliké prodeje, ostatním stojí výroby

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Demsky : je ti jasne , ze tie chipy , na ktorych je TB303 postaveny , sa dnes uz nevyrabaju ? A je omnoho efektivnejsie to postavit na SMD suciastkach , ako to ULI robi , aby mohol dosiahnut cenu , za ktoru to predava .. I ked ja si pamatam ze TB303 sa predavala po 2000 korun a nikto to nechcel .. plne inzeraty toho boli .. To je 66 eur .. TO TB-3 je vlastne drahsia :) ..

Ok .. Chapem , ze pre teba nema zmysel kupovat uliho syntaky , lebo ta bavia pluginy , pocitace , cisiellka .. Ja mam radsej nastroj , ktory ma gombiky , ktory zapnem a zabavim sa s nim .. Pocitace , cisielka a pluginy ma nebavia .. A velebim uliho za jeho reinkarnaciu tychto nastrojov , lebo dava mladym ludom do ruky super kreativne nastroje , na ktorych mozu spravit kopec dobrej hudby ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Vlasto : pri vsetkej ucte .. Myslis ze zvuk mixpultu je dany prevodnikami , alebo tym analogom pred nimi a za nimi ? Kamarad ta oklamal ..

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Nebo možná to, on už to má roky a dělá na to třeba Urbankovou a Bokomaru. Má takto upravený tři mixy a hraje to dobře
Pytkin píše:
25 kvě 2022 23:59
Demsky : je ti jasne , ze tie chipy , na ktorych je TB303 postaveny , sa dnes uz nevyrabaju ? A je omnoho efektivnejsie to postavit na SMD suciastkach , ako to ULI robi , aby mohol dosiahnut cenu , za ktoru to predava ..
Toto je ale ten problém. Je fajn když udělají repliku nějakého nástroje, ale nikdy to v tom případě nebude hrát jako starej Roland, Oberheim. Je to prostě Behringer i se zvukem který vychází ze zapojení a součástek. Já to tak beru, ale nelíbí se mi to parazitování na desighnu a jménu jiných firem.. I když samotná myšlenka dát nahrávacím studiím nově vyrobené repliky slavných sythů je prostě dobrá!!!!

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Pytkin tak to sa mylis, ja mam rovnako rad analogove syntaky ako aj digitalne, alebo pluginy, nerozlisujem to, robim rovnako dlho so vsetkymi, takisto nemam absolutne ziaden problem si namapovat nejaky plugin na fyzicke kontrolery, ale ako pisem, Behringer u mna nema zmysel, skratka nie som cielovka, je celkom mozne ze to beriem skor ako hracky, casom sa isto z tych nastrojov nestanu legendy, zberatelske rarity, alebo investicne syntaky. Ale chapem, ze na nich moze vzniknut kopec super kreativnej hudby od mladych ludi, o tom zadna, ja som uz asi stary, uz mi taha na 46 rokov :)

dendy

Příspěvek od dendy »

Vla-sta píše:
24 kvě 2022 19:22
Tak ono je to vždy o financích a upotřebení. Pokud ale někdo dělá takto okatou kopii, očekával bych že to i tak bude hrát , tohle je ale jen podobný. Osobně s nimi nemám moc dobré zkušenosti, kytarové efekty dělají vyloženě špatné, mix 32 vstupů údajná kopie Meckie byla tupá a plochà. Jen ty starý digitální mixy byli dobré, ty nové jsou horší ale použitelný. Nástrojové aparáty jsou žalostné, takže tu firmu moc neřeším
syntaky robi uplne ina divizia, ini ludia, nez mixaky a ostatme produtky.. defakto spolocna je ken znacka .. uli synthy hraju paradne a za tuncenu je to fakt vela muziky ta malo penazi .. ja mam Crave (mal som aj Neutron - skvely synth a skusal som aj Model D - hra paradne). Crave je nepriznana kopia Moog Mother 32 a uprimne hra na 95% rovnako .. a pozri si cenu Crave vs. Cena Mother32 .. za mna nieje o com...

dendy

Příspěvek od dendy »

Vla-sta píše:
26 kvě 2022 05:27
Nebo možná to, on už to má roky a dělá na to třeba Urbankovou a Bokomaru. Má takto upravený tři mixy a hraje to dobře
Pytkin píše:
25 kvě 2022 23:59
Demsky : je ti jasne , ze tie chipy , na ktorych je TB303 postaveny , sa dnes uz nevyrabaju ? A je omnoho efektivnejsie to postavit na SMD suciastkach , ako to ULI robi , aby mohol dosiahnut cenu , za ktoru to predava ..
Toto je ale ten problém. Je fajn když udělají repliku nějakého nástroje, ale nikdy to v tom případě nebude hrát jako starej Roland, Oberheim. Je to prostě Behringer i se zvukem který vychází ze zapojení a součástek. Já to tak beru, ale nelíbí se mi to parazitování na desighnu a jménu jiných firem.. I když samotná myšlenka dát nahrávacím studiím nově vyrobené repliky slavných sythů je prostě dobrá!!!!
Na YT je detsilna porovnavacka Uli Model D vs. original Moog a uprimne hra to tak ze ak ak tam aj nejaky minimalny rozdiel he tak je uplne nepodtstamy pretoze v mixe s efektami a dalsimi stopami sa strati.. Deto Uli Pro-1 .. atd .. rie ich syntaky hraju pre vacsinu use case na nerozoznanie od originalu a nieje celokm pravda ze je vsezko postavene na modernych SMS .. vo vela veciach sunoriginal (alebo presne kopie) cipov originalov pripadne precizne vybrane a vyladene tranzistory ..

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Nikde jsem nepsal, že je to špatné. Jen je to jiné, podle mě. Samozřejmě že je to zajímavé...

geomystery

Příspěvek od geomystery »

Mě na těch Uliho klonech příjdou nejvíc zajímavé ty CV I/O. Tam je podle mě síla těch jeho modulů co se dají namontovat i do eurorack skříní. Celé to bylo od začátku dobře promyšlené a teď když k tomu začali dělat i jednotlivé moduly, tak už to začíná být hodně zajímavý koncept. Kdyby to zůstalo jen jako jednohlasé klony známých synťáků, tak by to časem vyšumělo. Takhle to má fakt potenciál (tržní i kreativní).

Pro mě to ale není, já mám rád ukládání patchů a efektivitu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Vla-sta píše:
26 kvě 2022 05:27
Jasne .. Tak ono by asi bolo divne aby Model D za 300 eur hral uplne rovnako ako minimoog za 3000 eur .. Kto chce original , ma stale moznost si kupit original ..

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Tohle se mi libí, ale cena bude asi jinde než když sme tu rozebirali Behringer

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

Demsky, dávám za pravdu, že veškerá nová produkce analogů absolutně nemá tu zemitost, sytost a charisma zvuku vintage originálů, i když jsou zapojením shodné.

Kdo z kytaristů má třeba vintage kytaru Gibson nebo Fender z 60' a pustí ji přes Ibanez Tubescreamer TS9 z prvního roku výroby 1981 a pak přes naprosto shodné zapojení ale současné SMD chinaschrott výroby (a je úplně jedno jaké značky ten klon je), tak má taky po zvuku...

U nové produkce např. SMD kondenzátory dávají naprosto jiný zvuk, zejména pokud jsou v signálové cestě k úpravě kmitočtových charakteristik, než ty staré polštářkové zelené nebo tmavočervené z 70/80 let. Základní OSC pila, trojúhelník i square třeba u lowend Casia HT 3000 z poloviny '80 dává minimálně 2x sytější a na obsah vyšších harmonických složek bohatší tón při zcela otevřeném filtru bez rezonance než třeba současný Korg Prologue. Koupil jsem si Behringer VC 340 a i když vocoder použitelný i v polyfonii celkem je, interní choir i strings mají taky tak max polovinu sytosti a hutnosti originálu. Skutečně ty nové analogy se zvukovou kvalitou více blíží solidním SW syntům než těm vintage originálům. Ale nesouhlasím, že to zní shodně - mám třeba NI Kontakt a v něm ani slušné synty Massive nebo Monark a multisamply 96kHz/24bit nemají tu hloubku a sytost tónu jako i ty nové HW analogy. Přes stereo sluchadla samotný možná asi jo, ale jak se to pustí live do PA a hrajou do toho jiný akustický nástroje nebo vintage analogy, tak i nový analogy jsou po nutné úpravě na mixu taky celkem čitelný, z digitálů je obvykle trochu mišmaš a vždycky víc background posazený, neboť žádný zvukař prostě nemá jak doplnit chybějící frekvence. U digital nebo moderních analog bicích automatů téměř vždy s krátkým attackem oproti vintage modelům, jsem zkoušel Transient Master - prodloužení znění hrany tónu, no trochu, cca 2x to pomůže lepší čitelnosti v mixu, ale pořád to ten tučný a bez problému čitelný zvuk vintage automatů není... Zejména u těch nových Behringer RD a Roland TR automatů - jednoduše zvuk je ostřejší, má méně nosných středů ve frekvenčním spektru a kratší hranu úderu, proto jsou to spíš jen takový hračky než na seriozní použití jako ty starý originály a tady souhlas s Demsky - současné bicí RD nebo TR analogy i mně znějí naprosto shodně třeba se SW samply v NI Maschine.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

vla-sta: to je moc pekny. jakou to ma spojitost s puvodnim ppg? je to projekt uplne mimo waldorf? dik ;-)
btw to asi tezko bude cistokrevnej analog, i kdyz to asi neni tak dulezity.

Odpovědět