Proč je důležitý aftertouch

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
pateson

Proč je důležitý aftertouch

Příspěvek od pateson »

Jako kytarista, který si již téměř vybral levný MIDI kontrolér (PCR-M30) bych se rád dozvěděl v čem podstatném mi bude chybět, nebudou-li mít klávesy aftertouch?

Bohužel v cenové kategorii, kterou vybírám (do 5000) je buď aftertouch (Xboard25) nebo MIDI IN/OUT (což by mi ohromě vyhovovalo)

Uvítám cokoliv, co mě nejspíše nenapadlo
Ale jináč su Moravák

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Podle mě je to ve studiu téměř naprd :)
Nejvíc bych aftertouch využil při živém hraní na otevírání filtru, nebo mírné zvýšení hlasitosti (při držených plochách).
Ale můj Roland A33 ho taky nemá a dá se bez toho hrát..
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

rastis

Příspěvek od rastis »

ja ako gitarista by som si na after touch daval vibrato, nech mozem hrat aj na klavesoch filingovo :) respektive aby som mohol, keby som vedel :)

Poklop

Příspěvek od Poklop »

to Tudy:
No rozhodně bych nesouhlasil s větou, že ve studiu je AT téměř naprd.
Jestli myslíš produkční studio, tak vždy je inspirativnější skládat rovnou s AT a příslušným FX na AT než si domejšlet, jak to pak bude.
Týká se to třeba mimo jiné vážné hudby apod., kde je potřeba nástroje maximálně oživit.

Pro techno už AT není tak běžně používaný, ale to neznamná, že by ho někdo nemohl použít.

Jinými slovy AT je věc, jejíž využití je individuální. Pokud ho člověk nepotrebuje, tak mu asi ani chybět nebude ....

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Nevite nekdo, jak aktivovat aftertouch na Axiomu 61?

safa
Profesionál

Re: Proč je důležitý aftertouch

Příspěvek od safa »

pateson píše:Bohu%u17eel v cenové kategorii, kterou vybírám (do 5000) je bu%u10f aftertouch (Xboard25) nebo MIDI IN/OUT (co%u17e by mi ohrom%u11b vyhovovalo)
... jen podotykam, ze do limitu 5kkc se vejde i Xboard49 (4692.70 K%u10d). Ani ten MIDI IN ovsem nema.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

pateson

Re: Proč je důležitý aftertouch

Příspěvek od pateson »

safa píše: ... jen podotykam, ze do limitu 5kkc se vejde i Xboard49 (4692.70 K%u10d). Ani ten MIDI IN ovsem nema.
No o Xboardech uvažuju dosti, láká mě přibalený ProteusX LE, leč ještě jsem se nerozhodl, zda oželet MIDI IN (tedy koupit samostatnou další krabici).

to Poklop: je fakt, že si dovedu představit využití aftertouch pouze v případě nahrávání nástrojů, kde se hodí tremolo, leč to spíše zvládnu na kytaře s midipřevodníkem.
Ale jináč su Moravák

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

já si AT onehdá zapomněl vypnout a pak jsem na jednom zvuku měl tremolo, který mě docela vystrašilo, co to tam je, od té doby si tu kontrolku sakra hlídám :-)

Ale někdy to naopak může být dobrá věc. Já razím trend v jednoduchosti je síla

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

niekedy sa moze aftertouch hodit... :)

http://www.youtube.com/watch?v=_ftIak06nBo

pateson

Příspěvek od pateson »

to safa: Je možné Xboard používat tak, aby posílal data současně do sw nástroje na PC (přes USB) a do HW syntezátoru (MIDI OUT)? Podle návodu by to tak být mělo
Ale jináč su Moravák

kexik

Příspěvek od kexik »

ja len zopakujem, ze tieto lacne klavesy maju aftertouch ako single band, takze vysielaju len jeden aftertouch povel pre celu klavesnicu (suma pre vsetky klapky)
a suhlasim s tudym, doma sa to da pohodlne nahradit dodatocnou automatizaciou a vobec to netreba. zive hranie je asi nieco ine ale nemam pocit ze by bol pateson prave chick corea

pateson

:-)

Příspěvek od pateson »

kexik píše:... ale nemam pocit ze by bol pateson prave chick corea
Naprosto přesně, myslím, že se neblížím ani klavístovi po roce lidovky :-)

Děkuji všem za názory, myslím, že pro mé představy a potřeby aftertouch netřeba
Ale jináč su Moravák

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja zhanam klaviaturu s polyphonic aftertouch kvoli Arturii CS80V a tu ma strasne malo syntakov / kontrolerov. Co viem tak ju ma len Ensoniq SQ80, Kurzweil Midiboard (ten je ale dost tazky), Roland A80. Teda vela ich nie je, ja mam na svojom Kurzweili mono aftertouch a mam ho velmi rad, podla mna o dost to zvysuje expresivitu hry.

pateson

Příspěvek od pateson »

demsky píše:... ja mam na svojom Kurzweili mono aftertouch a mam ho velmi rad, podla mna o dost to zvysuje expresivitu hry.
Tomu rád věřím, leč napřed musím na klavír umět hrát tak, abych nějakou expresivitu mohl používat..
Ale jináč su Moravák

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

No on je aftertouch u těch levných masterkeyboardů občas spíš pro zlost, protože se buď zapíná moc lehko (samovolně a musí se filtrovat v sequenceru) nebo moc těžko a je k ničemu ;) Každopádně ten Roland jsem kupoval pro kámošku u Thomanna a docela mi přijde slušnej. Polyaftertouch je dost zajímavej, ale málokdy k vidění. Na přidání vibrata a expresivity asi můžeš použít stejně dobře kolečko, nebo "rolandí" knipl.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Odpovědět