jj mirex, super ukázka imitace chrámového organu
No a představ si, že zvuk stejného přirozeného charakteru se dá ještě vylepšit, že zní ještě trošku hutněji, expresivněji, ještě více zblízka a bez toho pan-stereo efektu a reprodukuje se z ještě lepšího DAC převodníku než má JV1010. Potom už snad ani farář co denně slouží mši není schopen z ukázky poznat, jestli to jsou nebo nejsou nahrané píšťalové varhany v jeho kostele nebo tak dokonalý rompler. A pouze z tohoto důvodu - 100% autentičnosti zvuku snad v každé kategorii imitací všelijakých nástrojů tolik opatruju jako klenot svůj Roland XP-30. A pouze z tohoto důvodu - bohužel i přes veškerou snahu a stovky hodin programování nedosažení až takové reálné 100% autentičnosti zvuku, tak jsem z domu poslal průběžně dále do světa i takové klenoty jako třeba Fantom G a Xa, Kurzweily PC3K, SP4-7, Korgy M3, M50, PA3X, Triton, Rolandy FA, Jupiter 50, Juno Stage i G, Blofeld, Yamahy MO, MOXF, všechny i-VST a kupu dalších.
Rozumím, že spousta hráčů preferuje spíše ten moderní tenký digitální sound z moderních mašin, ten se fakt možná i daleko více hodí do nějakých moderních aranží, ale nemá reálně absolutně nic společnýho s hutným přirozeným zvukem imitovaného akustického nástroje. Třeba kostelní varhany na PC3K, na Fantomu G nebo na posledních Korgách i Yamahách mi zněly spíše jako dětské varhánky ve srovnání i s tímto presetem v ukázce JV1010, nemluvě o srovnání s tím, co mám ve svý XP-30.

Fakt ty staré Rolandy XP-JV stále doporučuju jako nejlepší imitace klasických nástrojů všech dob. Nezahrnuju do toho syntezátorové zvuky, basy, pady, leady - tady to může být i opačně, a věc vkusu každýho, což je značně subjektivní. Ale věrohodnost zvuku imitací klasických a tradičních akustických nástrojů, kam spadají i kostelní varhany, je přece nikoli subjektivní, ale buď ten či onen rompler umí dodat zvuk plně srovnatelný s originál akustickým nástrojem nebo neumí, to je měřitelné, nevím co jinýho zde řešit. Kdo tvrdí, že žádný rompler neumí znít jako originální nástroj, tak ještě asi neslyšel některé povedené zvuky na XP/JV Rolandech, a nezažil jejich přímé srovnání s originál nástrojem, potom garantuji, že by 10 lidí z 10 změnilo svůj názor