LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Vše o sekvenceru Apple Logic
Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 14 kvě 2013 23:05

Prosím tě, jaký verb mám vybrat a jaký parametr zvolit? Jen na zkoušku, abych pochopil princip.........děkuju.

Dollac
Příspěvky: 67
Registrován: 05 čer 2002 16:05

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Dollac » 14 kvě 2013 23:15

ja myslel, ze chces automatizovat parametry Battery. Ten postup, co jsem psal se tyka ciste jen Battery. Nejak se to zamotalo.

Takze reseni by melo byt, ze v mixeru das na kazdy kanal AUX prave tl. mysi a pak create/select arrange track. Tim se vytvori track, ve kterem si vyberes automatizaci, kterou chces.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 15 kvě 2013 00:05

Automatizace Battery je trochu komplikovanější a zasloužil by si video ale na to nemám čas. Zítra sem hodím alespoň zevrubnější popis. Není to složité, ale také ne intuitivní díky NI.
Automatizace FX je zde již popsána

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 15 kvě 2013 02:14

Automatizace FX
1-zvol ¨aux1¨ a pak Pravý klik na tento kanál a vyber ¨Create/Select Arrange track¨ či jen stiskni Ctrl+T, tím se vytvoří track pro aux1
2- otevři Automatizace (¨A¨)
3- Klikni na volume a otevře se ti nabídka. Vyber FX a položku kterou chceš editovat.
HOTOVO

Automatizace Parametrů a FX pro Battery
V Battery nahoře v položce ¨View¨ zvol ¨Automation Page¨
Máš 2 možnosti na výběr :

A: MIDI CC: Tato možnost ti umožňuje používat externí midi kontroler

Nejlepší cesou jak to udělat pokud nevíš jaké MIDI CC je přiřazeno ovladači na tvém kontroleru je pravý klik na parametr v Battery
a objeví se ti ¨Learn MIDI CC¨. Pak už jen otoč požadovaným kontrolerem.
HOTOVO

Také můžeš jeden kontroler přiřadit několika paramerům v BTY najednou.
Důležité je mít jistotu že máš vždy zvolený (aktivovaný) signál u kterého chceš automatizovat FX. Prostě na něj klikni.
Máš také možnost omezení rozptylu (pohybu) automatizovanáho parametru. Pokud nechceš aby se 2 parametry přiřazené jednomu kontroleru pohybovaly ve stejném rozmezí, tak toho docílíš změnou parametrů ¨From%¨ a ¨To%¨. U BTY 3 jde toto rozmezí nastavit pouze u prvního zvoleného parametru.
Nevím jak u BTY4

Pro příklad pokud budeš chtít v ¨Efects¨ složce BTY modulovat ¨EQ/Filter¨.
1-Pravý klik na ¨Cutoff¨ pak zvol ¨learn MIDI CC¨a pohni kontrolerem
2-Pravý klik na ¨Res¨ aktivuj ¨Learn MIDI CC¨ a pohni tím samým kontrolerem.
Nyní máš přiřazené 2 parametry na 1 kontoler. V ¨Automation Page¨ zvol u aktivovaného parametru ¨Form%¨ 40 a ¨To%¨ 80. Pohni kontrolerem a uvidíš že Cutoff má omezený pohyb v tebou zadaném rozmezí.
OK
Tak a nyní resetni toto nastavení a pro Cutoff a Res zvol pokaždé jiný HW kontroler (knob) Nastavení rozmezí je teď možno přiřadit oběma parametrům.
Pokud se vše podařilo a vše funguje tak všechny přiřazené MIDI CC resetni a podívame se na HOST. Pokud ne čti pořádně :)


B: HOST- tento mód umožňuje editaci v DAW

1- Označ (klikni) na signál který chceš upravovat (třeba KICK)
2- Otevři ¨Automation Page¨ a zvol HOST
3- Otevři záložku ¨EQ/Efects¨ a Drag and Drop 2 či 3 pole (s číslem1) na Cutoff. Nyní by se ti měl objevit nový řádek který bude vypadat asi takto : ID-1 / HOST-Kick / Parameter Name-Cutoff atd První pole s číslem 1 je ID který můžeš změnit, ale pro začátek to nech jak to je.
A ZDE JE TEN TRIK
4- Jdi nazpátek do ¨Arrange¨ otevři Autoatizace (A) a na prvním tracku (u mě inst 1) klikni na nabídku ¨Volume¨ u BTY (NE Aux) vyber Battery jak vidíš po #000 následuje #002. Oops. Kde je #001? DOLE. Musíš skrolovat až dolu a na posledním místě je Cutoff. Je to bohužel věc NI a nedá se s tím nic dělat.Nevím jak je to u BTY4.
HOTOVO
Teď můžeš dělat kouzla jak se ti jen zachce :)

UFFF

Upozorňuji že tohle je pro BATTERY 3. Update KOMPLETE 9 je na cestě. :)
Naposledy upravil(a) Stan dne 16 kvě 2013 02:44, celkem upraveno 2 x.

Dollac
Příspěvky: 67
Registrován: 05 čer 2002 16:05

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Dollac » 15 kvě 2013 08:36

to Stan: U Battery 4 je to stejne, dlouhy seznam a az uplne na konci jsou nadefinovane automatizace.

jinak vycerpavajici info!

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 15 kvě 2013 10:32

Stan: Super, večer vyzkouším a pak si tady opět popláču.......jinak teda smekám, jakej jsi pomocník. Díky moc. :idea:

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 15 kvě 2013 10:34

Od toho je fórum :)

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 15 kvě 2013 23:31

Už to jede, tak jak má. V baterce je pár věcí jinak, ale princip zůstavá. SUPER! Ta "atrakce" pro kontrolér je príma...... :D


Jak se při kopírování eventů zbavím "Paste at Original position"? A je možné v pianorollu označit eventy a vykopírovat si je do jiné stopy stejného instrumentu, aniž bych to musel dělat "ručně"?

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 16 kvě 2013 02:42

Q1- vytvoř si na to Key Command. Option+K otevře nabídku. napiš ¨paste¨ vyber ¨paste at original position¨ a zadej klávesovou zkratku. Třeba ) . Pakliže zvolíš kombinaci která už je obsazena tak se tě program zeptá jestli ji chceš přepsat. To je na tobě. Takto upravený seznam klávesových zkratek si můžeš uložit. Předem si však ulož originál. Pak už jen označ event vyber šipkou stopu a stikni tebou zvolenou kombinaci. Event se tak zkopíruje na tu samou pozici ve zvolené stopě.

Q2- zvol noty (eventy) CMD+C zvol šipkami stopu a CMD+V. Lokátor však musí být nastaven na pozici kde chceš aby MIDI začínalo.

Tohle vše je ale v manuálu L9.

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 16 kvě 2013 22:48

Děkuju, funguje to! :wink:

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 18 kvě 2013 21:35

Prosím radu. Potřebuju mít eventy na mřížce, ale chci, aby hrály o něco málo dříve. Můžu si někde nastavit předsazení? :?:

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 19 kvě 2013 01:47

To je široký pojem. Máš na mysli audio či MIDI? Když dáváš dotaz tak ho více upřesni. Co se snažíš dosáhnout, co jsi zkoušel a k čemu to má posloužit, jsetli to má být provedeno v DAW či instrumentu atd. Ušetří to spousty času s domýšlením a vede to ke konkrétním odpovědím. Co myslíš mřížkou. Bary, takty ? Tahle otázka je hodně nečitelná. Rád poradím ale musím vědět s čím.

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 19 kvě 2013 17:18

Jasně. Jde mi o konkrétní stopu instrumentu v DAW, a to MIDI stopu. Uvnitř baru.

Zjednoduším to. Mám třeba kopák na první dobu skvantizovanej na mřížku, ať už je jakákoli. No a chci, aby na mřížce eventy zůstaly, ale začaly hrát o pár milisekund dříve nebo později. Ptám se srozumitelněji?

Díky! :wink:

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1906
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od Stan » 19 kvě 2013 19:15

V ¨piano roll¨ v menu ¨functions¨ vyber¨Transform¨(dole) a z podmenu ¨Humanize¨. Objeví se ti transform panel a v něm už si nastavíš co potřebuješ. Výhodou je že to nahodile přiřazuje nejen pozici, ale také hlasitost a délku noty. vše je libovolně volitelné čili máš velké množství možností. To co nepotřebuješ se dá samozřejmě vypnout. Transform panel je skvělý pomocník a stojí zato se mu trochu věnovat. vypadá komplikovaně ale není.
Transform.png
Transform.png (36.39 KiB) Zobrazeno 405 x

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: LOGIC 9.1.8 Tipy a Triky

Příspěvek od maux » 19 kvě 2013 22:15

Tak to je dobrej vehement. To mě chvilku zabaví. Čekal jsem, že na to bude jednoduchá tabulka, kde si jen nastavím kladné, nebo záporné hodnoty "ms" :D Díkes......

Vzpomněl jsem si, že v Cubase se to "předsazení" dělalo někde vlevo u inspektora po rozkliknutí instrumentu. Myslím, že u toho bylo Stereo a L/R. Prostě jsem myší tahal "hada" doleva nebo doprava.

Odpovědět