vzdy ti hra naspodnejsia stlacen klavesa
to by znamenalo ze "lowest-note-priority" je univerzalny standard, ale nie je. Niektore ine syntaky urcuju poradie inak. Napr. na evolveri sa da nastavit medzi lowest, highest a last (plus ci ma retriggerovat obalky) (nastavenie "Key mode" 1 8 S)
To ze poradie je v niektorych syntakoch dane vyskou noty je ale uplne nepodstatne pre otazku toho ci je tam pamet, je to len jeden zo sposobov ako urcit poradie (prioritu). Tak sa zamysli ze ako syntak vie co ma hrat ked pustis jednu zo stlacenych not ak by tam nebola ziadna pamet. Bez pamete by nevedel ze su stlacene aj ine noty. Jediny sposob ako by mohol zacat hrad D ked pustim C je taky, ze to D je tam niekde zapametane.
samozrejme nevyhnutna podmienka pochopenia tohoto je pochopenie, ze midi je seriova linka posielajuca eventy (napr. note on a note off). Keby mal niekto taku predstavu ze syntak permanentne nejako magicky "vie" ze ktore vsetky klavesy su stlacene, tak taky clovek nebude vidiet potrebu pre pamet. Cojaviem mozno ze taky obvod by sa aj dal poskladat s priamym napojenim klavesov na syntak, ale to uz nema nic s midi. My sa tu bavime o midi prepojeni syntaku a klavesov (alebo sekvencera).
glide s tym tiez suvisi len malo, to je len sposob akym syntak zahra prechod medzi jednou a druhou notou, tu mi ale ide o to ako ten syntak vie a ako si vyberie tu druhu notu.