Jak správně implementovat Program Change

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od pavlii » 27 črc 2017 15:04

:-) ve vší skromnosti si myslím že jsem mu pomohl vic než dost. Protože neteoretizuji 8) ale předkládám praktická řešení.

Psát teorie o tom "co si asi nástroj myslí, když je víc nebo míň chytrý" je - s prominutím - skoro mlácení prázdné slámy. Uvědomte si, že tímhle zabijíte většinu dotazů...

Ale mě to může být koneckonců fuk :-) jen když se kouknu, jak dlouho se tenhle dotaz řeší, tak je to príma ukázka ztraceného času. Ale asi ho máte dost :-D já jdu organizovat soutěž dětem na táboře. Doufám, že se trochu pochlapíte a že se večer dočtu řešení - a ne zase rozbor, jak jsem impertinentní :-D

P.

Edit: MDudas smazal svojí reakci (předpokladám), takže většina mého příspěvku nemá pak vazbu. Ale to neva - prakticky jsem reagoval na námitku ohledně kvality mé odpovědi z předchozí strany.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od MDudas » 27 črc 2017 15:28

Jo, prave preto som to zmazal - SORRY ! Idem na to prakticky. :oops:
Checkol som, ako to robi moj Kurzweil (Kurzweile sa celkom slusne drzia standardov)

a/ Standard mod - ak pred PC nedostane BS, zvoli default banku 0. Inak samozrejme voli uvedenu banku.
On sam pri nahravani vzdy zapisuje spolu BS+PC.

b/ GM mod - ak pred PC nedostane BS, zvoli default GM banku.
Ak dostane BS s inym (nezmyselnym) cislom banky, aj tak voli default GM banku.
Pri nahravani pre istotu vzdy zapisuje BS+PC. (BS zostava furt rovnake)
Na kanale 10 - dtto, ale bicie.

Takze ano, mal si pravdu. A PMC tiez isiel spravnym smerom. :palec+:

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od pavlii » 27 črc 2017 17:07

No vida - však já vím, že vy šikovní být ;-)

P.

PMC
Příspěvky: 75
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od PMC » 27 črc 2017 17:13

Diky ze se tomu venujete. Vysledny midi soubor nebo stream muze bezet na cemkoliv, takze to potrebuju mit spravne. Ja to muzu vyzkouset jen na jednom starsim stroji a ma letita programatorska zkusenost rika, ze to, co mi bezi doma bez problemu u zakaznika urcite fungovat nebude. Davam prednost se drzet standardu nez se snazit chovani odpozorovat a doufat, ze jsem pomyslel na a postihl vsechny okolnosti. To uz se mi mockrat vymstilo. Ale muzu pripravit nejaky mid a nechat vas to otestovat na ruznych strojich.

PMC
Příspěvky: 75
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od PMC » 27 črc 2017 17:17

MDudas: rozumim dobre tomu, ze se tedy u tebe to BS nepamatuje? Tj. kdyz se ve streamu objevi BS a PC a pozdeji samotne PC bez BS, tak se to prvni BS nepouzije a jede se GM banka?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od pavlii » 27 črc 2017 17:19

Tutovka je pouze BS+PC.

P.

PMC
Příspěvky: 75
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od PMC » 27 črc 2017 19:32

Ale to znamena, ze pri zmene jednoho nastroje musim upravit vsechny nasledujici a to se mi zda jako chybny pristup, ktery neni v souladu se standardem.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od pavlii » 27 črc 2017 20:24

No když je vágní standard........ ale léta jsem si MIDI normu nečetl. Pokud to tam ale jasně není uvedeno, tak se nedá říci, že to je "chybný přístup v nesouladu se standardem". A to, že si někteří výrobci některé věci implementují malinko jinak je pravda a i s tím se prostě musí počítat.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od Pytkin » 27 črc 2017 20:47

MDudas píše:pytkin, ono je ale mozne, ze niektori vyrobcovia si MIDI vysvetluju po svojom... :?
Samozrejme to neni vylucene .. S tym ale nic nenarobime ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od Pytkin » 27 črc 2017 21:01

PMC píše: 4) Spustim prehravani, nejprve hraje nastroj MSB 121 LSB 3 PC 1 a potom ma hrat co?

a) MSB 121 LSB 3 PC 60
a je spravne

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od Pytkin » 27 črc 2017 21:07

Mdudas : To je zvlastne chovanie .. natiska sa otazka , aky cas pred PC musi prist BS , aby ju akceptoval ???

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od pavlii » 27 črc 2017 21:15

Tohle by mělo být, pokud se pamatuju, buď popsáno v MIDI normě, nebo spíš v MIDI implementaci nástroje (kolik času potřebuje ke zpracování té které MIDI informace).

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od Pytkin » 27 črc 2017 22:39

pavli : Mne preslo rukami veeelmi vela navodov , ale taketo informacie sa tam nikdy nepisali .. Ak nejaky nastroj ignoruje poslanu banku (aj ked davno) , tak to podla mna neni v poriadku .. a zaujimalo by ma , aky cas pred PC musi byt ta banka poslana , aby ju este akceptoval ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od MDudas » 28 črc 2017 02:00

PMC píše:MDudas: rozumim dobre tomu, ze se tedy u tebe to BS nepamatuje? Tj. kdyz se ve streamu objevi BS a PC a pozdeji samotne PC bez BS, tak se to prvni BS nepouzije a jede se GM banka?
No... dodnes som si myslel, ze je to tak, ako pise pytkin. Dokonca by som nato vsadil krk, pretoze som to uz pred rokmi studoval a aj som to tak pouzival. T.j. BS nastavi banku a ta ostane zapamatana az do dalsieho BS.
Ale dnes mi to chodilo nejako inak. :o
Idem to este prestudovat.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak správně implementovat Program Change

Příspěvek od Pytkin » 29 črc 2017 13:01

ono syntaky su proste jednoduchy pocitac .. niede v pamati je cast ktora je ziva (casto sa oznacuje temporary) .. kazda bunka obsahuje nejake udaje .. v jednej bunke je banka .. teda v dvoch , ked by sme to chceli ratat na 8bitov .. niekde je cislo zvuku .. niekde je volume .. niekde je pan .. kazda bunka ma adresu .. cez sysex sa tam vacsinou rovno daju poslat data .. no a proste ked pride control change tak sa dane data zapisu do danej bunky .. a v tej bunke to ostane (casto len do vypnutia nastroja) ..

Keby sa to malo v nejakom GM2 mode chovat inak , tak by to mohol procesor nejak procesovat .. ze ked nepride pred PC nejaky BS , tak sa zoberie trebars nejaka default 0 banka .. Ale otazka je ako by to rozlisoval .. Casovo ? ze musi BS prist pred PC trebars 200msec ? alebo ze tam nebudu ziadne ine data na tom kanale ? to by ale bolo dost blbe , lebo rozumne DAW a SEQUENCERY sami upravuju poradie midi eventov , pripadne vypustaju zbytocne midi eventy atd ..

Odpovědět