Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 21 zář 2009 21:44

Ahojte,

potřeboval bych poradit s řešením pro mé potřeby, event. říct "hele tohle nejde".

Na živé hraní chci použít jak dva hardware syntezátory tak různé VST nástroje ovládané ze třetí klaviatury, jen master keyboardu. Problém, který chci vyřešit, je
a) jak automaticky přepínat jak různé zvuky v různých bankách jednak obou hardware syntezátorů tak i různé VST nástroje ovládané ze třetí klaviatury?
b) jak spuštění něčeho co to přepínání zajistí, zřejmě nějakého mid souboru, synchronizovat se spuštěním half-playbacku, který pouští na svém PC v Nuendu jako audio stopy bubeník?

Mám notebook a k němu pro 4násobné připojení MIDI zařízení krabičku od fy TAPCO LINK midi 4x4 (4 x in, 4 x out), navíc dostatek volných USB portů pro případ potřeby. TAPCO LINK se chová tak, že v jakémkoli softu se zobrazí 4 dostupné in a 4 dostupné out porty.

ad a blíže) přepínání hardware syntezátorů mi šlo přes midi stopu spuštěnou v různých step sequencerech, event. nuendu, přes program change. Přesto prosím o doporučení nějakého nejlépe volně dostupného software sequenceru, jednoduše ovladatelného, který by přinejmenším přepínání hardware synthů zcela spolehlivě řešil. Co ale nevím jak vyřešit je automatické přepínání VST nástrojů. Pozor, nejde mi ani tak o program change. Doposud jsem přepínání VST nástrojů řešil manuálně během hraní a to takto. V soft inTone KeysPro (VST host) jsem měl namapované propojení MIDI vstupu na určitém kanále s vybraným VST nástrojem, pak další propojení stejného MIDI vstupu na jiném kanále s jiným VST nástrojem atd. Takže přepnutím vysílacího kanálu na master keyboardu došlo k zaktivnění jiných VST nástrojů. inTone KeysPro se mi osvědčil jako dobrý a stabilní VST host, nemá ale zabudovaný sekvencer, který by třeba mou potřebu nějak řešil. Nelze to vyřešit nějakým VST sekvencerem? Resp. pokud by existovala jakákoliv aplikace, která by uměla vše z toho co popisuji zároveň, bylo by to super.

Díky za pomoc i různé tipy.

listonos
Příspěvky: 314
Registrován: 08 říj 2006 07:29

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od listonos » 21 zář 2009 22:24

Mozno NI Kore 2 by to mohol vediet. Ako midi plugins ma Program Change aj MIDI player, podporuje VST pluginy, je to viacvrstvove, takze sa to da potom cele sejvnut ako jeden instrument a tiez akykolvek parameter sa da vyviest na panel (na tie jeho cudliky) a jednotlive nastavenia (tych vyvedenych parametrov) potom sejvnut ako snapshot a potom vyvolat.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od Pytkin » 21 zář 2009 22:24

nepochopil som , kde mas problem .. ten VSThost ktory pouzivas je super .. MIDi interface daj bubenikovi na jeho komputer , kde ma nuendo a audio fajly .. tie ti budu prepinat syntaky , pripadne tvoj masterkeyboard .. a ty budes len hrat ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od dendy » 22 zář 2009 12:08

co sa tyka prepinania VSTi z midi kontroleru napriklad v REAPEROVi by som to riesil takto ze :

- vytvorim si 1 track
- do jeho FX chainu si nahadzem vsetky potrebne VSTi
- zapnem si automatizacne stopy pre "FX bypass" na vsetky z nich
- na kazdu automatizacnu stopu si dam midi learn kontroleru ktorym ju chcem zapnut/vypnut

vid obrazok

reaper ma tu vyhodu, ze VSTi ktory je bypassnuty nielen ze nehra, ale skutocne zatazuje CPU na 0.00% - je proste naozaj vypnuty
Obrázek

dalsie riesenie, ktore by malo v principe fungovat v akomkolvek DAW je, vytvorit na kazdy VSTi jednu stopu a potom sa hrat s MUTE ON/OFF jednotlivych stop (resp. SOLO ON/OFF) .. tam ale potom zavisi od toho-ktoreho DAW, ci tie co su medzitym mutnute naozaj zeru 0% cpu alebo nie .. v opacnom pripade totiz ked tam nahadzes vela VSTi tak ti to proste zdochne aj ked realne hrat budes na 1 alebo 2 ...

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 22 zář 2009 13:27

Ahojte,

díky všem za tipy a návody.

ad listonos) NI Kore by byl fajn, ale musel bych docela zainvestovat a to teď nemůžu, navíc jsem si myslel, že by to mělo nějak jít řešit s volně dostupnými softy nebo tím co už mám

ad pytkin) VST host inTone Keys je opravdu fajn, nezatěžuje PC, je stabilní, ale jak řešit mnou popsané přímo v něm nevím. Napadlo mne to co popisuješ, tj. z midi stopy přihozené k bubeníkovi přepínat přes připojené TAPCO MIDI rozhraní programy na obou syntech i master keyboardu. To ale podle mne stále nepořeší potřebu automaticky přepnout během hraní na jiný VST nástroj ovládaný z jednoho masterkeyboardu.

ad dendy) díky, touhle cestou asi nakonec půjdu. Znamená to sice, že mi inTone Keys soft bude asi na houby, ale chci prostě zkusit vytvořit plně automatizovanou sestavu, kde bych opravdu jen hrál. Koukám, že v případě potřeby stojí Reaper jen 60 USD a to jsou přijatelné prachy. Dotaz - nezaznamenal jsi u Reaperu nějaké minusy? Třeba, že by to častěji padalo nebo to např. nežralo řadu populárních VST nástrojů?
Zkusím to ale nejprve zprovoznit v Nuendu, občas jsem s ním naživo hrával nějaké méně na VST náročné věci a neměl jsem se stabilitou problém. Zkusím VSTčka automatizovaně mutovat/demutovat a uvidím jak se to bude v delším časovém měřítku chovat, snad stabilně.

Ono to nakonec možná povede k tomu, že i tu stopu half-playbacku budu mít pak ve svém PC já a tím pádem bych synchronizované spuštění svých midi stop a jeho audio stop neřešil. Chtěli jsme to tak proto, že bicmen je +/- srdce kapely a chtěli jsme nechat na něm kdy nahodí další skladbu. Ale s trouchou domluvy a organizace to bude celé fungovat i při spouštění ode mne.
Přesto pokud vás napadá jednoduché řešení jak v okamžiku kdy bubeník spustí přehrávání v nuendu spustit synchronizovaně přehrávání i u mne, sem s ním :-)

Díky, H.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od dendy » 22 zář 2009 13:59

nj s tym padanim to moze byt trosku problem.. najprv by som to na tvojom mieste poriadne otestoval v kombinaciami s VST ktore v tom chces pouzivat, a az ked si budes isty ze to nepada tak to kup... napriklad mne uz teraz nepada vobec, ale boli casy ked mi padal napr. z apEQ, a niekto tu tusim pisal ze mu to padalo na mac-u .. takze treba to poriadne poskusat... vyhoda je ze na tom STALE robia a pravidelne vypustaju masivne updaty, takze je pravdepodobnost ze sa to bude stale zlepsovat, stabilizovat aj nove funkcie budu pribudat ...

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 22 zář 2009 14:21

ad dendy - máš recht, 30denní zkušební verzi koukám mají, takže možnost to otestovat je. Díky za pomoc.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od Pytkin » 22 zář 2009 14:22

forgotten : pises ze mas daky masterkeybaord .. kazdy master keyboard ma moznost ulozenia programov ..cize program 1 = trebars klavesnica na kanale 1 .. program 2 = trebars split klavesnice na 2 zony s kanalmi 2 a 3 ... no a potom z toho bubenikovho sekvenceru ti bude prepinat tieto programy na tvojom masterkeyboarde ..

inak toho syncu .. ak chces syncovat 2 komputre .. tak master musi byt ten co hra AUDIO a slave musi byt ten co hra len midi ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od dendy » 22 zář 2009 14:25

inak trosku OT: ja by som sa na tvojom mieste snazil radsej co najviac uplne vyhnut kompom na live ;-) ale to je uplne ina kapitola... sorry za OT :)

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 23 zář 2009 08:51

ad dendy) já notebook na živé hraní používám cca dva roky a zatím jsem ještě s padáním neměl problém. To právě tak maximálně jsem já zapomněl zavčasu přepnout zvuk nebo se uhmátnul. Když to pořeším automatizovaně tak budu mít pokoj.

ad pytkin) máš samozřejmě pravdu, nesecvaklo mi to a díky. CS6x má master keyboard mód, ve kterém to jde bez problémů nastavit a docílím tím přesně to co chci. Teď už to zvládnu dát do kupy.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od Pytkin » 23 zář 2009 10:58

forgotten napada ma jedna vec ktoru si otestuj .. hras na kanali 1 ... sekvencer ti prepne na program 2 , kde hras von na kanali 2 trebars iny VST instrument z HOSTu .. otestuj co spravi masterkeyboard , ked drzis tony v programe 1 , z vonku pride program change na program 2 .. tak ci masterkeybaord zrusi tie tony co drzis a az potom sa prepne ..
aby sa ti nestalo , ze drzis trebars dake slaky .. C dur .. sekvencer ti prepne program na mastri na 2 , kde uz ides von na kanali 2 .. a ten Cdur na slakoch ti ostane visiet , ked ty uz hras na kanali 2 piano ..

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 23 zář 2009 11:51

Pytkin - máš pravdu, otestuju to. Kdyby v tom byl problém, tak se nejspíš ozvu. Napadlo mne, že by to šlo pořešit zařazením All notes off těsně před přepnutí programu, ale to je asi blbost. Díky.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od Pytkin » 23 zář 2009 12:38

neni to blbost .. to je dobry napad ! :)

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 23 zář 2009 19:35

Uvidím co to udělá ;-)
No každopádně je super, že existuje audiozone a superaktivní a fundovaní přispěvatelé jako Ty, Pytkine (a jasan, i dendy a ostatní :-)
Díky.

forgotten
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2009 14:40

Re: Ovládání hardware a VST nástrojů pomocí sekvenceru?

Příspěvek od forgotten » 06 říj 2009 13:52

Ahojte znovu,

navazuji na nedávno probírané.
Mám masterkeyboard Roland A-37, který na MIDI IN nereaguje na příchozí MIDI povely (posílá je zkopírované přes MIDI OUT A zdířku, ale to je mi naprd). Tj. poslat mu program change, který přehodí na další patch, kde jsou jinak nastavené MIDI kanály pro zóny klaviatury než u předchozího patche a tudíž ovládám najednou úplně jiné pluginy ve VST hostu, nejde.
Spoléhal jsem na řešení přes sysex vysílané z MIDI stopy v Nuendu, která poběží synchronně s audio stopami metronomu a halfplaybacku. Přes sysex by mělo snad jít aktuálně navolený patch přenastavit tak, aby zóny klaviatury dostaly jiný vysílací kanál než v předchozím nastavení. Vyzkoušel jsem to přes běžný sysex editor a bez problémů to jde.
Problém 1) S jedním podstatným ALE: aktuálně navolený patch se přepíše, ale nové nastavení se objeví až když např. přeskočím na nejbližší další patch a zpět. A to už s požadovanou automatikou nemá nic společného :-)
Problém 2) I kdyby šlo vyřešit problém č. 1, nepodařilo se mi v Nuendu úspěšně poslat do A-37ky sysex zprávu. Nahrát dump do MIDI stopy jde bez problémů, záznam vidím a můžu každou sysex zprávu editovat. Ale poslat zpět do keyboardu tak, aby zareagoval, mi nejde. Zkoušel jsem měnit BPM, aby přehrávání nebylo příliš rychlé, output stopy je správně nastaven na MIDI výstup směrovaný do A-37, kanál jsem zkoušel č. 1 nebo "ANY". Možná může být problém v nastavení v Preferences v části filtrace MIDI dat, even. nastavení MIDI Thru. Zkoušel jsem různé varianty, ale ani jedna mi zatím nezafungovala.

Ano, vím, že by toto řešil bez problémů master keyboard reagující na příchozí program change. A ano, můžu žít i bez úplné automatizace, zkusím si to aspoň s automatizovaným přepínáním hardware synťáků, i to je fajn. Na celé věci mne teď už spíš jen zajímá zda jde s daným vybavením plně pořešit. A navíc A37 má 76 kláves a mně plně vyhovující polovyváženou klaviaturu, je lehký a ostatními funkcemi plně dostačující, což nabízí velmi velmi málo cenově dostupných master keyboardů. Třeba Roland A70 je nádhera a šel by při troše shánění koupit. Ale s obalem a příslušenstvím už je to zase +/- 20 kg a navíc je dražší.

Pokud vás toto téma zajímá a máte tipy jak by šlo problémy 1 a 2 pořešit, budu moc rád. Díky,

H.

Odpovědět