podomácku vyrobený MIDI kabel

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Calibier
Příspěvky: 110
Registrován: 13 zář 2010 22:16

podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Calibier » 26 čer 2011 23:15

Mám několik dotazů k midi kabelu....
Mám doma několik midi kabelů a třeba mezi klávesami a zvukovým modulem mam klasickej pětikolík DIN cca 30 let starý... od nějakýho magiče... což nevadí, ne?
Když kabel přenese všechny "jedničky a nuly", tak je to v pořádku, ne?

Je nějaký ZVUKOVÝ rozdíl mezi midi kabelem z Číny za 60Kč a stejně dlouhým kabelem z USA za 600Kč ?

A teď k té domácí výrobě . . . potřebuju třímetrový midi kabel.... mám doma kilometry plochého dvacetižilového kabelu a mnoho starých pětikolíkových konektorů Tesla...
Mám si radši odtrhnout 5 žil a kabel vyrobit a nebo si ho mam koupit s nápisem "midi kabel" ?

Jde mi o to, jestli bude nějak poznat, že midi informace jde přez plochý, nestíněný kabel s konektory Tesla a né přez kabel za 600Kč .. .

Děkuji za objasnění . ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2011 23:49

kludne si ho vyrob ..

Brenda Walsh
Příspěvky: 220
Registrován: 04 říj 2007 11:21

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Brenda Walsh » 27 čer 2011 07:47

Stačí ti 3 žíly, 1x stínění a dvakrát signál. Z mikrofonního kabelu uděláš bytelnej midi, klidně i s komunistickýma pětikolíkama.

Kelley
Příspěvky: 252
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Kelley » 27 čer 2011 08:00

viz Pytkin..
Zvukový rozdíl mezi nimi nebude žádný, protože MIDI kabelem se vedou jen data (povely nota zapnuta/vypnuta, kontroléry, čas, sysexy...) a nikoli zvuk.
Konektory Tesla jsou lepší než ty čínské PVC šmejdy, co se rozpadnou při prvním doteku pájky.
Na MIDI ti stačí dvě žíly - propoj mezi konektory jen piny 4 a 5. Ani to stínění není nutné.

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1982
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od PELF » 27 čer 2011 08:09

Obrázek
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1120
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Hammond » 27 čer 2011 10:32

Ja by som urcite pouzil tieneny kabel. Samozrejme, ze by to fungovalo aj plochym, ale riskujes, ze ti to bude rusit nejake zariadenia okolo. Normalny symetricky tieneny kabel stoji 30 korun meter, to ta snad financne nezruinuje.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Pytkin » 27 čer 2011 10:59

v studiu som tahal mikable 60m video koaxialnym kablom (zila,tienenie) .. a v zivote s tym neboli problemy .. fungovalo to 6 rokov bez problemov .. polozene v zvazkoch s dalsou stovkou AES/EBU , SDI , USB kablov ..

MIDI neni nachylne na rusenie .. je to pomalicka zbernica .. 32k/s

Calibier
Příspěvky: 110
Registrován: 13 zář 2010 22:16

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Calibier » 27 čer 2011 13:36

Kelley píše:viz Pytkin..
Zvukový rozdíl mezi nimi nebude žádný, protože MIDI kabelem se vedou jen data (povely nota zapnuta/vypnuta, kontroléry, čas, sysexy...) a nikoli zvuk.
Konektory Tesla jsou lepší než ty čínské PVC šmejdy, co se rozpadnou při prvním doteku pájky.
Na MIDI ti stačí dvě žíly - propoj mezi konektory jen piny 4 a 5. Ani to stínění není nutné.
Přesně!!! taky používám jen TESLY, co mají bakelitový vnitřek a né nějakou plastovou čínu.... nedávno jsem pájel něco na čínskej konektor... a po pár sekundách se začal kroutit a všech pět kolíků se sesouvalo k sobě.... a tak letěl z okna a použil jsem kvalitní, starý...

Calibier
Příspěvky: 110
Registrován: 13 zář 2010 22:16

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Calibier » 27 čer 2011 13:40

- PELF: dík . . .

- Hammond: asi to bude pro sichr lepší . ..
__________________________________________________________________________________________


Já jsem docela dost rozbitej z těhle cen: http://kytary.cz/monster-cable-m-midi-12/HN101487/ ....

Ale vyrobim si ho sám radši...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Pytkin » 27 čer 2011 14:13

monster cable ma vsetky kable drahe .. na midi kabli nema co byt drahe ..

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1120
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Hammond » 27 čer 2011 15:25

Calibier píše:Já jsem docela dost rozbitej z těhle cen: http://kytary.cz/monster-cable-m-midi-12/HN101487/ ....
Tak to bude asi Midi kabel pre hifistov :) Zrejme s nim maju ich midicka vacsi detail a hlbku, sirsi stereoobraz atd :D

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 645
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od markuc » 27 čer 2011 15:31

D. Forró doporučuje vynechat klidně stínění a použít klasický anténní kabel (koaxial). Přístroje jsou stejně obvykle spolu na jedné zemi přes sítě nebo přes signálové kabely. Tohle jsem zkoušel a funguje to bez problémů.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Pytkin » 27 čer 2011 16:07

antenny kabel sa bude dost zle letovat na patkolik :) pouzil by som radsej nejaky rozumny kabel ..

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 645
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od markuc » 27 čer 2011 16:32

To sice ano, ale zase má tu správnou impedanci, že ? Forró píše, že tohle řešení má vyzkoušený i na 200 m ...

Calibier
Příspěvky: 110
Registrován: 13 zář 2010 22:16

Re: podomácku vyrobený MIDI kabel

Příspěvek od Calibier » 27 čer 2011 17:06

Našel jsem tady doma plochý miliónžilý kabel... asi kilometr... vypadá to jak pás na přikšírování do auta.... ten bych ale neodstínil...
Pak jsem tu našel čtyřžílu, neodstíněnou ... a pak nějaké síťové, odstíněné... tak uvidím... zkusim nejdřiv to neodstíněný... ale nepředpokládám, že by se mi na to "namotaly" po cestě z kláves do modulu nějaké další jedničky a nuly... :o

Odpovědět