Nahravanie klasickej gitary

Mikrofony a předzesilovače
jazzym

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od jazzym »

rastis píše: akustika miestnosti ! ked to snimas kondikom v neosetrnej miestnosti, tak prirodzeny reverb to moze tiez uplne dokurvit, ze ani EQ nepomoze...
Akustika miestnosti pri gitare až tak dôležita neni , stači koberec na zemi,ta sila zvuku neni tak silna aby pricupitala v relevantnej sile od stien k mikrofonu 8) Ale taka stolička na na ktorej gitarista sedi by neamala v žiadnom pripade vrzgať :wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

aby si sa nedivil. kondikovy mikrofon bude tie odrazy od stien zachytavat vzdy... ak budes hrat ticho, odrazy budu tiez tiche, ale ten pomer origos signalu a reverbu bude stale rovnaky...

jazzym

Příspěvek od jazzym »

rastis: netreba to prehanať s tou paranojou voči zlej akustike miestnosti , ked kondenzatorovy mikrofon daš na plny gain sice počuť hardisk počitača ako ked pristava lietadlo , ale tie odrazy su pri gitare daleko tichšie takže aj tak sa nakoniec dostanu pod noise gate
lavender píše:hej,
.. ale tak farba nastroja, ktory som pocul aj ako posluchac a aj ako hrac zachytena nebola.
:roll: skús dať mikrofon aj tam kde maš hlavu :lol:
lavender píše:jazzym - ten "stupel" na gitaru vyzera bizarne. ..
ten stupel by mohol potlačiť škarede dunenie ,.. chapeš ako ked strčiš ponošku do wooferu a hra len reprak :wink:

MDudas

Příspěvek od MDudas »

jazzym píše:rastis: netreba to prehanať s tou paranojou voči zlej akustike miestnosti , ked kondenzatorovy mikrofon daš na plny gain sice počuť hardisk počitača ako ked pristava lietadlo , ale tie odrazy su pri gitare daleko tichšie takže aj tak sa nakoniec dostanu pod noise gate
jazzym, ty mas velmi nestandardnu predstavu o tom, co su odrazy od stien.... :D ako sa maju ako zadrzat v noise gate, ked prvy odraz sa vrati za 10-20ms?

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Pri zaznamu jakehokoli akustickeho nastroje je nejzasadnejsi akustika prostoru v kterym se nahrava... to proste nejde obejit.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ano i ne ... Záleží přitom na 3 věcech

1) jak je nástroj silný (čili jak silně reflektuje odrazy místnosti)

2) jak směrové mikrofony používáme (čím směrovější, tím méně bude slyšet okolní místnost a naopak)

3) jak blízko mikrofony k nástroji umístíme (čím blíže, tím méně bude slyšet místnost)

V případě klasické kytary (což je relativně tichý nástroj) je myslím o něco zásadnější výběr mikrofonů a dalších částí nahrávacího řetězce než místnost (pokud to nenahráváme v koupelně nebo tělocvičně a pokud přihlédneme k faktorům zmíněným výše.

Je ale jasné že pokud by se mělo jednat o koncertní nahrávku klasické kytary, je lepší nahrávat v pěkně znějící místnosti (s lehkým dozvukem) - bude to znít plněji a prostorověji

lavender

Příspěvek od lavender »

@jazzym - a kde budem mat hlavu ked tam dam mikrofon? srobovaciu mi nespravili :D

jazzym

Příspěvek od jazzym »

lavender píše:@jazzym - a kde budem mat hlavu ked tam dam mikrofon? srobovaciu mi nespravili :D
Obrázek

@all
.. , ked bude hrať celá kapela v nevytlmenej miestnosti , budu sa navzajom mizerne počuť, odrazy sa budu zlievať a bude z toho strašny hukot , ale ked sa to bude v tej miestnosti snimať mikrofonmi na blízko , stále z toho bude celkom slušný záznam.

lavender

Příspěvek od lavender »

tak som konecne skusil to umiestnenie odporucane - na 12ty prazec a genialne to nasnimalo. len trocha potichu - ten gain na karte som mal na +11, ked je treba, viem to dat do +32 myslim. je to dobre takto vyhulovat?

jazzym

Příspěvek od jazzym »

ja gain dávam až kym nepočujem šum .. resp. tak aby som len tak tak šum nepočul .. ale ked to preženieš tak zvuk stvrdne. .. ..
určite to bude treba normalizovať k 0dB a odstraniť šum denoiserom - koli tomu je dobre to nahrať čo najsilnejšie

vasek

Příspěvek od vasek »

Jen dodám z vlastní zkušenosti, že když je nouze nejvyšší a nahrává se na jeden mikrofon, tak základní pozice v domácích podmínkách je namíření mikrofonu na 12.-15. pražec ze vzdálenosti cca 20 cm.

Odpovědět