Nahravanie klasickej gitary

Mikrofony a předzesilovače
lavender
Příspěvky: 867
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od lavender » 28 pro 2013 15:09

zdravim,
cez vyhladavanie nenaslo nic, urcite sa to tu uz riesilo, ale v kontexte nejakej inej temy.
nahravam si doma klasicku gitaru. mikrofon mam rode nt1a, zvukovku motu ultralite mk3hybrid. to co nahram je zvukova hmota divneho charakteru - musim eq pouzivat dost, aby to znelo pouzitelne.
existuje nejaka overena cesta (do domacich podmienok) ktora mi gitaru zosnima tak ako je?
miestnost vytlmenu nemam.

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od jazzym » 28 pro 2013 15:31

A kam davas mikrofon? ake mas struny na spanielke?
vačšinou ma gitara lepší zvuk v strede dlžky strun , to znamena na dvanastom pražci , vzdialeny mikrofon 0,30-1m to treba odskušať ,tam sa vačšinou použiva tuškový, druhy mikrofon sa dava trošku zo spodu pred basovu časť gitary,

ja mam skusenosť že najlepšie je nasmerovať jeden študiovy zhruba na koniec hmatniku , ale nie pred otvor! , tu basovu časť gitary vobec nesnimam to je podla mna zly zvuk. Bere to sice dosť vrzgania z prehmatov..ale to je niekedy pekne.
Vela spravia kvalitne struny , už dlhšiu dobu použivam Labella flamenco su take červene nylonky, teraz som pokusne kupil Labella gold superior , ale ešte som ich nenahodil.

ale aj ja equalizujem , stahujem trochu stredy :roll:
Naposledy upravil(a) jazzym dne 28 pro 2013 16:13, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od Ivo » 28 pro 2013 15:53

První věc je že nahrávat klasickou kytaru jedním mikrofonem k uspokojivému výsledku nikdy nepovede. Stereo je základ. Mono je v tomto případě mrtvý plochý nereálný zvuk a můžeš ekvalizovat třeba do aleluja ... :wink:

Použij stereo pár (nejlépe v AB nebo NOS konfiguraci), pokud možno něco aspon o trošku lepší než ten (hrozný) Rode a budeš happy :)

Za pár korun třeba tyto geniální mikrofony http://www.velvetsound.net/cz/line-audi ... audio-cm3/ a jsi v úplně jiné lize

Případně pár aktivních ribbonů přinese také skvělý výsledek ... http://www.velvetsound.net/cz/golden-ag ... icrophone/ (v Blumlein konfiguraci)

Ty Line Audio znějí velice věrně a detailně, ty ribbony tomu dodají trošinku "hmotnější" charakter. Ale začal bych asi těmi kondenzátory

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od jazzym » 28 pro 2013 16:19

ja vlastne equalizujem klasicku gitaru len na doprovod , pri sole su tie stredy velmi pekne , podla mna s každym mikrofonom sa da niečo ..len treba nasť jeho prednosti , kde a v akej vzdialenosti bude najlepší , .. Mne sa na jeden študiovy v mono celkom dari plnohodnotny zvuk, tie malomembranove budu asi trochu chudobnejšie - zužene spektrum.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od Ivo » 28 pro 2013 17:04

Ono je to spíš naopak - zúžené spektrum a zkreslenější zvuk mají velkomembránové mikrofony :wink: Na dva malomembránové se dá krásně nahrát celá filharmonie nebo sbor

lavender
Příspěvky: 867
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od lavender » 28 pro 2013 19:21

dik za tipy! takze prva chyba bola ze som to nahraval uplne na pecko - oproti otvoru :D
skusim tie veci co ste mi tu poradili, s tym rode zatial a uvidim.
kazdopadne dakujem este raz!

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od Ivo » 28 pro 2013 19:37

Ne, základní chyba je nahrávat kytaru na jeden mikrofon :)

lavender
Příspěvky: 867
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od lavender » 28 pro 2013 20:08

ivo - daju sa tie line audio cm3 mikraky pouzit aj na hlas, alebo field recordings?
(viem ze daju, ale aky bude vysledok;)) to uz len hladam moznosti univerzalnosti.

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od jazzym » 28 pro 2013 20:13

nechcem sa moc prieť s Ivom , ktory ma určite kvalitne mikrofony a vela skusenosti. No nezda sa mi že by velkomembranove mikrofony skreslovali oproti malomembranovym , ..ja mam celkom pravdivy 1palcovy studiovy mikrofon , a ostatne menšie membrany vždy zvuk prifarbia inak ako je .

V poslednej dobe som a dosť babral zo so snimanim klasickej gitary a dumal kde jak to znie najlepšie.
poprve , otvor na gitare je niečo ako otvor na subwooferi , proste to prida odrazene hlbšie zvuky ,..s dynamickym mikrofonom uspeješ iba tam .
Velka plocha dreva na zadnej časti gitary tiež nenesie moc kvalitny zvk , jednak sa tam už nenchadzaju struny a je to take huhnavé.

Zvuk gitary robia struny , objem robi hlasitosť , ale v podstate treba snimať vibraciu strun , ..pri stereo snimani však potrebuješ viac vzdialene mikrofony od seba a to sa na gitare moc ned dosiahnuť , lebo jeden potrebuje byť na hmatniku blizko tela a druhy musiš teda dať až za kobylku, a aj tak treba skontrolovať fázu či sa navzajom nezrušia. :roll: Ale je pravda že stereo snimanie urobi nahravku zaujimavou.

chystam sa robiť pokus s tymto Tlmičom :D , že čo to urobi na mikrofon

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od Ivo » 28 pro 2013 20:15

Dobrý mikrofon zachytí věrně a dobře každý zdroj ... Ty Line Audio znějí dost zázračně za tu cenu ... na polovině cesty k Schoepsům (které stojí 10x tolik)

Jazzym - to je fyzika :wink:

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od rastis » 28 pro 2013 20:29

lavender píše:...to co nahram je zvukova hmota divneho charakteru ...
miestnost vytlmenu nemam.
akustika miestnosti ! ked to snimas kondikom v neosetrnej miestnosti, tak prirodzeny reverb to moze tiez uplne dokurvit, ze ani EQ nepomoze...

za akym ucelom nahravas ? ak to ma byt do nejakeho rockoveho alebo popoveho mixu, mozno je najlepsia cesta vyuzit piezo snimanie. ak to ma zniet ozaj verne, ako to zneje aj v reale, tak zacal by som tou miestnostou, potom umiestnenie mikrofonu, potom pocet mikrofonov a potom konkretny model mikrofonu...

lavender
Příspěvky: 867
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od lavender » 28 pro 2013 20:40

nahravam si to do svojich kompozicii, je to elektronika.
neviem na gitare hrat, takze nehram az tak nahlas ze by tam bolo pocut miestnost (aspon sa mi to tak javi).
skusim ja to umiestnenie mikrofonu. asi to bude v tom.
jazzym - ten "stupel" na gitaru vyzera bizarne. hlavne ked si predstavim "spokojneho" zvukara :D (ten reklamny blabol na muikeri)
z mojich skusenosti som mohol mat zapojene zvukove zlato, prevazne to dokazali dojebat ;)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od rastis » 28 pro 2013 21:03

z ukazky mozno bude jasnejsie, co je zle :)

a trochu si rypnem :) pises, ze nevies hrat. take, ze zvuk je v prstoch, si uz pocul ? neni to totiz vobec vymysel, pretoze ten nastroj zneje podla toho, kto a ako na naho hra.

pocuvat nieco hrajuc a pocuvat to uz nahrate je dost rozdiel, cim myslim tolko, ze mozno sa Ti to pri hrani zda v poriadku, ale nie je, takze problem nakoniec ani nemusi byt v nejakych mikrofonoch...

lavender
Příspěvky: 867
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od lavender » 28 pro 2013 21:11

hej,
viem co mi chces naznacit. ale tak farba nastroja, ktory som pocul aj ako posluchac a aj ako hrac zachytena nebola.
zajtra skusim ak bude cas zmenu umiestnenia.
(jasne, ze som nemehlo a mikrofon moju "nemehlost" nespravi, ale mohol by ju aspon realne nasnimat.)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Nahravanie klasickej gitary

Příspěvek od rastis » 28 pro 2013 21:14

este vzdy mozes pouzit toto:

http://rekkerd.org/ilya-efimov-nylon-gu ... r-kontakt/

len joke :)

Odpovědět