Názor na mikrofony RODE

Mikrofony a předzesilovače
Kucan

Re: Názor na mikrofony RODE

Příspěvek od Kucan »

http://tascam.com/product/us-144mkii/specifications/

Tu je link, mozes na to kuknut teda? :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tam nie su ziadne udaje , podla coho by si zistil , ako kvalitne tie vstupy su ..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Kucan píše:
15 bře 2018 23:51
Este jedna vec mi vrta v hlave. Moja zvukova karta je teda basic dajme tomu ale ma parametry ako ta Audient, frekvencia atd. Takze v com je lepsia? Preampy alebo nieco ine?
Zjednodusene - presnost prevodu. Kazda suciastka ma nejake rozsahy a nejake presnosti. Cim lepsi hardware kupis, tym viac vyrobca vychytal drobnych nedostatkov. (o ktorych sa v zakladnych parametroch radsej moc nepise)

A k tomu spevu na mikrofon - na webe je dost anglickych zdrojov - "mic singing techniques".
Alebo este lepsie - najdi si na Slovensku nejakeho ucitela moderneho/popoveho spevu (tiez web).
Dohodni si par hodin na skusku - budes prekvapeny, kolko veci ani netusis. Mozno tam nakoniec budes chodit cely rok. 8)

Kucan

Příspěvek od Kucan »

MDudas. diki. a da sa to nejak zistit, alebo docitat, ktore zariadenie ma kvalitne vstupy, pre-ampy atd?
alebo to co pise Pytkyn, sak neviem ci sa to da nejak porovnat alebo vycitat. sak ono to nie je jak gitara, ze chytis do ruky 10 kusov a vyberas. myslite ze sa ta Audient zvuovka da porovnaj s profi co sa pouzivaju v studiach?
s tym spevom - tiez mi nejaky ten ucitel prisiel na um. skusim ale najskor nejake tie tutorialy na webe..

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Kucan, ty chceš "tunovať trabanta"... Pytkin ti radí dobre s tým Audientom, na ďalší level k lepšiemu od Tascamu je ideálny, tiež som tak pořídil, síce iba základným modelom (iD4), ale v mnohých veciach je to krok vpred... Netreba sa nechať strhnúť GAS-om , lebo ti začne unikať podstata a radosť z hudby... Ja som počul tak kvalitne urobené veci aj z lacných zvukoviek, že som nechápal, tým chcem povedať, že výsledok je (nebojím sa povedať, že hlavne) v zvukárskych zručnostiach ako technike samotnej...

Kucan

Příspěvek od Kucan »

Jasne, ze treba mat zrucnosti. To co pises, ze si pocul z lacnych zvukoviek kvalitne veci mi zasa vracia naspat myslienku ze, ak chcem nieco spracovavat, mixovat, tak potrebujem mat kvalitny vstupny zvuk - napr gitara+aparatura+mikrofon, na spev pre-amp+mikrofon, atd. Preto pisem v tejto teme. Tak som myslel ze mam najskor poriesit toto - mic+preamp.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Kucan : A preto ti hovorim .. Kup tu ID22 a nejaky dobry mikrofon .. Ja by som bol za dva .. Jeden velkomembranovy (trebars C414 ?), jeden maly (Line Audio CM3 ?) .. A zacni robit.. Casom mozes dokupit daky elektronkovy preamp ..

Kucan

Příspěvek od Kucan »

No, asi to tak nejak spravim. Ten audient vyzera dobre.
Co sa tyka mikrofonu, su velke rozdiely medzi C414, 314 a 214, teda okrem ceny. Viem ze blba otazka, ale pre mna nie..
A ake este mikrofony su ok, cenovo tak 300 az 500eur dajme tomu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

kucan : S C214,314 nemam ziadnu skusenost .. Co sa mi pacilo , bol AT4050 .. Ten stoji ale podobne ako C414 .. Mozno AT4040 bude podobne , ktory ma len cardioidnu charakteristiku (co ti na spev staci) .. a ten stoji polovicu .. Urcite tu dakto iny da este nejake typy ..

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Inak v rámci témy by som mal aj ja dotaz. Včera ma zaskočila taká vec, nahrával som si provizórne nejaké spevy na iD4 s Oktavou MK319 a aby som dosiahol aspoň tých -6dB musel som gain vytočiť až na nejakých cca 90%, čo mi príde dosť slabé vybudenie...

Pri pohľade na spec. iD4, iD14 a iD22
iD4: MIC GAIN: 0 to 58 dB
iD14: MIC GAIN: 0 to 66 dB (inc. +10 dB software boost)
iD22: MIC GAIN: -10 to +60 dB (-10dB Pad)

Ako treba chápať tie údaje v zátvorke? Že iD14 má v skutočnsoti iba max. 56 dB a iD22 ž 70dB ?

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Pad je stisenie (attenuation) pred vstupom do preampu - pre pripady, ze zariadenie dava moc silny signal.
Pri nahravani ale teoreticky nepotrebujes ist az k nule. Dolezite je, aby bol signal dost cisty a dal sa zosilit v DAW.
Cize iD14 ma +56dB a iD22 +60dB.

A tiez - Oktava nemala nahodou zapnuty pad ? :oops:
A co myslis tym 90% - 90% otocky tocitka ? Skala na iD4 je logaritmicka, ci? Kolko dB je tych 90% ?

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Zapnutý pad určite nemala... Gain knob na iD4 má grafických 10 stupňov, musel som to mať na 9, ale koľko dB zosilenia to je, to netuším. Akože vybudiť sa dá, do tých cca -12dbFS je v norme, nepovažujem to za technickú chybu zariadenia, len je to tak tak na doraz... spev ďalej od mikrofónu už môže byť problém. Btw. s akým peakom nahrávate spevy bežne vy?

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Ak je skala na tocitku logaritmicka (myslim si, ze je) tak to vyzera napr. takto nejako:
Obrázek

Peak je jasny - ked si nie si isty, kolko headroomu ma prevodnik, nahravas s rezervou pod nulu.

Na spev daleko od mikrofonu potrebujes mozno este trosku iny hardware. :wink:

jammix

Příspěvek od jammix »

@IvanB : dost zaleží od toho aký hlas sa nahráva , ked nemá energiu v spodnom pasme tak peak nemusi byť vysoký alebo ide o nejakú dočasnú anomáliu zlej konektivity kabla konektora .

@Kucan : pokial chceš lepší preamp lepší zvuk tak sa nenechaj nalakať na audient , tascam neni žiadny prušvich , všetky zvukové karty ktoré majú preamp integrovaný sa snažia o čo najtransparentnejší zvuk to znamená bez farby ak chceš farbu tak musiš nahodiť na track nejaký zaujmavý plugin ,. ale vždy je lepšie mať farbu "original" analog. Hovoríš že sa ti páčia elektronkové zvuky . tak to by sa ti mohol páčiť aj ribbon mikrofon trebars Rode NTR ked sme už v tejto téme . alebo nejaký pasívny ribbon kde sa viac prejaví zvuk preampu ,.. stavim sa že hociaký predávaný externý preamp je lepší ako preamp v audient .

Kucan

Příspěvek od Kucan »

Takze som zada na zaciatku :) inak o paskovych mikrofonoch som pocul velmi malo, skusim nieco pogooglit.
Inak nasiel som toto porovnanie nt1 vs. Neuman87. Neviem ako je to mozne ale zvuk sa mi zda totozny. Tak mam taku uvahu dalsiu, ze az tak nezalezi na mikrofone ako na dalsich clankoch (pre-amp, akustika, daw, adt). Pri elektrickej gitare nam podobne skusenosti, laicky povedane: dobra gitara+zly aparat je horsia kombinacia ako zla gitara+dobry aparat.

Odpovědět