Rode NT1 do zvukovky uplne staci. Jakykoli externi preampy a kompresory bych nechal uplne stranou, zvlast ten kompresor. Vsechno co je potreba se da vyresit v digitalu bez kompromisu, zato kdyz nekdo neumi s kompresorama, tak muze napachat spousty skody co se neda odcinit.
Kdyz je popfiltr a nemluvi se do toho mikrofonu ultra z blizka, tak v ramci dobryho prednesu neni potreba zadnejch dalsich uprav a to aby se to upravama opravdu vylepsilo uz clovek musi dobre vedet co dela. Tim nerikam ze si clovek nema hrat a nema zkouset, kdyz ho too bavi. Ale neni to nutnost a prirozenej zvuk se casto posloucha lip nez neco intenzivne zprocesovanyho.
RODE NT1
Re: RODE NT1
Naposledy upravil(a) matucha dne 21 črc 2024 19:04, celkem upraveno 1 x.
úplne súhlasím s matuchom .. v tomto YT projekte .. to platí a preto som od začiatku váhal čo odporučiť.zato kdyz nekdo neumi s kompresorama, tak muze napachat spousty skody co se neda odcinit.
Ale na druhú stranu ked sa správne trafí nastavenie channel strip, tak pre tento projekt už zakaždým netreba prestavovať.. prípadne si zapísať zakresliť nastavenie knobov. A celá práca so zvukom sa tým uľahčí.
Najvačší prínos má hlas samotný , prejav ... phybehi má trochu špecifický zatiahnutý ale príjemný ... môže byť že kompresia ani equalizácia nebude prínosom .. ale samotný externý kvalitnejší predzosilnovač pridá kvalite aj 10%.
Ked som to počúval vedel by som si predstaviť že by zvuk mohol byť trochu jasnejší a saturovanejší nenápadne príjemnejší, čo by poslucháčov a pozeračov pritiahlo naspäť... "táto mala dobrý zvuk príjemný kliknem si znova a budem len tak relaxovať"
Neni to spev ale zvuk je tu dôležitý.
Ja by som experimentoval s ribbon(páskovým mikrofónom) ten je menej náchylný na sykavky dobre sa equalizuje a zvukovo príjemný .. len zas platí že nemusí sadnúť na konkretny hlas (skôr hej ale..).
@phybehi .. neber to tak že kôli nám by si mala utekať do obchodu , (jedine snad koli lepšiemu káblu
), píšem..e , aby si vedela o možnostiach ako čo sa dá zlepšiť a po čase dvoch troch dalších videách možno budeš mať chuť do toho isť.
Ja nakoniec tiež nemám drahé mikrofony .. moj ribbon MXL R-144 je lacnejší ako RODE M1 a vrelo ho odporúčam. Mam v hlave myšlienku urobiť nejaku porovnavačku externých preampov vs priamo do zvukovky aj ribbbon vs condenser. Je to taká obvyklá hádka aj tu sú na to rôzne názory či to treba netreba.

Ja nakoniec tiež nemám drahé mikrofony .. moj ribbon MXL R-144 je lacnejší ako RODE M1 a vrelo ho odporúčam. Mam v hlave myšlienku urobiť nejaku porovnavačku externých preampov vs priamo do zvukovky aj ribbbon vs condenser. Je to taká obvyklá hádka aj tu sú na to rôzne názory či to treba netreba.
Moznosti je spousta, ale tezko doporucovat hw procesovani na vstupu nekomu kdo zacina (radsi pouzije AI funkci nez ze by se snazila porozumet co jakej proces dela a co by s nim mela docilit). Jo to vis ze se muze stavit kamos, nastavit to, udelat carky vedle cudliku a bylo by. Ale v lowendu a na skriptovanej youtube? Jeste by se tomu dalo rozumet u nejakyho podcastera co furt vysila zive. Ale teda ja bych spis vyuzil toho, ze treba muzes poslat nekomu po netu svoji Resolve sessnu a nechat si tam nastavit zakladni processing od nekoho kdo vi co dela a pak uz to jenom pouzivat jako sablonu. Vysledek bude adekvatni.
Jo lepsi preampy a mikraky muzou celou vec posunout jeste jinam. Ale to mi tady neprijde vubec relevantni na tyhle urovni, 90% posluchacu to nepozna.
Jo lepsi preampy a mikraky muzou celou vec posunout jeste jinam. Ale to mi tady neprijde vubec relevantni na tyhle urovni, 90% posluchacu to nepozna.
Díky moc za rady
ještě mě čeká hodně experimentování