RODE NT1

Mikrofony a předzesilovače
phybehi

RODE NT1

Příspěvek od phybehi »

Zdravím, 8)
dostala jsem mikrofon (https://www.alza.cz/rode-nt1-signature- ... 276363.htm), který má XLR kabel. Jak ho zapojím do PC? Momentálně mám totiž mikrofon, který je připojený pomocí USB, tak jsem si myslela, že to taky pujde :D.

Našla jsem na netu nějakou redukci, ale nejsem si jistá, jestli to bude fungovat. https://www.thomann.de/cz/the_tbone_usb1x.htm Hlavně, abych si tím neodpálila mikrofon nebo PC. :D Mám normální stolní PC, místo na zvukovou kartu kdyžtak je, jen mi řekněte prosím co mám koupit a jak to zapojit.
Jsem (obyčejný) youtuber :D, potřebuju to jen na mluvení.

Díky moc <3

MDudas

Re: RODE NT1

Příspěvek od MDudas »

Ach jo.... znalosti audio-video na urovni 0 z 10, ale "jsem youtuber"... to je doba. :( :cry: :|
Ako keby si bola kuchar, ale netusis, ako funguje sporak.

Pretoze nemas zakladne znalosti (rozdiel medzi analogovym signalom a seriovym prenosom dat) a predpokladame, ze ta to ani nejako moc nezaujima ... ... uplne vazne odporucam mikrofon predat a kupit si nejaky USB mikrofon. Keby si sa nahodou rozhodla, ze ne, tak budes potrebovat zvukovu kartu (dnes uz to sice neni karta, ale furt sa to tak vola)
Napr. Focusrite, Steinberg, Presonus, Audient, Universal Audio, Native Instruments ..... je toho kopa.
Daj do Googlu "budget audio interface". :wink:

jammix

Příspěvek od jammix »

a vyber si jedno z miliard videi ako to zapojit... na youtube 8)
(ne že by sme tu nefungovali na to ale ... )

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

phybehi

Příspěvek od phybehi »

Jo jo jo, to jsem mohla čekat :D Zase samej hate. No, tak se to naučim no. Já dělám historický videa z pohledu historika, ne vlogýsky o svym životě. Manžel chtěl bejt pozornej a koupil mi novej mikrofon, protože mu přišlo, že ta kvalita videí by se tím hodně zlepšila. Objednala jsem si k tomu zvukovku, zapojit ji dokážu.
Dík

jammix

Příspěvek od jammix »

my skáčeme radosťou... len sme svojskí.
potom jedno video s novým mikrofonom šupni sem 8)

phybehi

Příspěvek od phybehi »

zvuk lepší, než to co jsem měla, ještě se naučit tu editaci zvuku a bude to perfekt :D

jammix

Příspěvek od jammix »

Páči sa mi to ... Ten mikrofón je naozaj fialový ? :wink:
Určite nadštandardná práca ... som si pozrel aj tie tresty Marie Terezie...

Keď by som ja chcel vypiplať zvuk reči ,tak by som skúsil paralelne pridať vst tube compressor, trošku saturacie s LPF 12kHz (možno menej) a HPF (trebars od 100kHz). Ale len ak máš dobrú kontrolu zvuku
Mierne sykavky tam vystupujú .. . treba mať pop filter.. a možno mierna úprava deEsser -om.
Tento typ videi nieje treba uploadovať v 60fps.. a každému youtuberovi by som odporučal nemrhať energiou na pýtanie lajkov odberov atd... proste robiť kvalitu... ty to neprehánaš aj robiš kvalitu .. tak len malý postreh.... 8)
Naposledy upravil(a) jammix dne 20 črc 2024 00:32, celkem upraveno 1 x.

phybehi

Příspěvek od phybehi »

Díky!! Ráda si poslechnu kvalitní kritiku :) Možná si myslíš, že ptát se o subscribe je blbý, ale zrovna u tý Marie Terezie mi dávaj odběr v takovym množství, že jsem díky ní byla monetizovaná za 4 měsíce mýho youtuberskýho počinu :D
A když už jdu s prosíkem, tak to aspoň nenatahuju :D :D

Řekl si hodně cizích slov... jdu googlit.. a popfilter mám, ještě že šel ten můj fialovej mikrofon našroubovat na ten starej (MOZOS MKIT-900PRO) :D popfiltr mam taky z toho starýho, protože se s tim originálním mikrofon převažoval :D předpokládám, že by to mělo být snad jedno kterej používám

já jsem z tý úpravy zvuku strašně paff... já dělám videa v canvě, a zvuk mi upravuje AI (adobe podcasts voice enhancer) .. protože jsem to v DaVincim vzdala, prozatím. Viděla jsem tunu videí od OndwaK, ale ukazuje to ve starý verzi a já tam ty věci pak nemůžu najít :D :D

BTW: Jak poznáš, že je to uploadovaný v 60fps?

jammix

Příspěvek od jammix »

... ale zrovna u tý Marie Terezie...
Krváky ludí bavia, to neni tým že si pýtala like.
Tie tvoje editačné programy ja nepoznám ... zvuk upravujem v Cubase a potom ho spojím s videom v Sony Vegas.

60fps ukazuje samozrejme Youtube ... nemám najvýkonnejší systém ... notebook na TV... vyššie rozlíšenie s 60fps mi seká občas ehhh .. rob čo chceš.

phybehi

Příspěvek od phybehi »

Ahaa, no já těm fps nerozumim, jako vim co to je, ale nenapadlo mě, že někdo s horším vybavením to bude mít sekaný

Já nahrávám v "Záznamu zvuku" ve Windows, protože to má nejrychlejší ukládání, zapínání. Je to prostě všechno co potřebuju, ostatní programy mají export a to je pro mě otravný. Když řeknu něco špatně, vypnu a nahraju znova a pak uložim, jediný s čím jsem bojovala bylo abych donutila mikrofon nahrávat do obou sluchátek. To se povedlo tím, že jsem si stáhla Audacity, něco jsem tam naklikala podle Ondwaka a z ničeho nic mi začalo dobře fungovat i to moje oblíbený nahrávání v "Záznamu zvuku". Třeba tohle nový video o Habsburcích je z 59 stop.

:D :D a jasný

Děkuju za každej input, už je to dlouho od IT školy :D dodělala jsem střední v roce 2012, hodně se změnilo... o Sony Vegas vím, ale nikdy jsem v tom nedělala

a BTW Canva je teď top, doporučuju vyzkoušet... je to strašně jednoduchá webová aplikace na úpravu videí, mají svojí databázi na grafiku, takže je všechno při ruce a nemusí se nic stahovat a kopírovat... takovej WYSIWYG mé doby, kdy jsem dělala webové stránky

jammix

Příspěvek od jammix »

Nechcel by som nechať tú prvotnú otázku ako to zapojiť odfláknutú.
Aj keď si kupodivu rýchla, za den stihnuť aj nahrať nove video s mikrofonom. :wink:

Niekedy na konci , ked už vyčerpáš všetky historické témy a budú všetky videa nahrané tak si uvedomíš že najlepšie zapojenie by bolo :
Mic cez XLR kabel - preamp /channel strip s integrovaným kompresorom a eqalizerom zapojený do nejakej serioznej externej zvukovky .. (od toho behringera možno radšej viac k steinberg.. a i.)

channel strip napr.
https://www.muziker.cz/presonus-studio-channel
https://www.muziker.cz/dbx-286s
to su tie najlacnejšie.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

phybehi píše:
18 črc 2024 14:11
Jo jo jo, to jsem mohla čekat :D Zase samej hate. ...
I´m very sorry.
Ten hate... to neni hate, ale taka nejaka preventivna predpojatost, mozno alergia. Youtuberov je strasne mnozstvo... a vacsina z nich... :palec-: . Ak robis nieco zmysluplne (napr. historicke videa), tak Ti tu mnoho ludi velmi rado poradi. :palec+: 8)

Rode NT1 je uz celkom slusny miktofon. (manzel zjavne studovat internet).
Primerana zvukovka k nemu tak 100-200Eur. Viac netreba.
Ocenujem manzelov zmysel pre humor, ja by som manzelke ruzovy mikrofon... to by som nedal. :oops: :lol:

NT1 je klasika analog - t.j. zvuk sa meni na nizkonapatovy elektricky signal. Ten este potrebujes previezt na "cisla" a do pocitaca. Na to je zvukovka.
USB mikrofony maju prevodnik a "kompjutr" v sebe. Cez USB uz lezu len tie cisla. Je to pohodlnejsie, ale pri rovnakej cene je samozrejme kvalitnejsie to zariadenie, kde je menej suciastok.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

KLudne tu daj otazky .. A poradime .. aj s tym Resolvom ..

phybehi

Příspěvek od phybehi »

jammix píše:
20 črc 2024 23:04
Nechcel by som nechať tú prvotnú otázku ako to zapojiť odfláknutú.
Aj keď si kupodivu rýchla, za den stihnuť aj nahrať nove video s mikrofonom. :wink:
Zvukovku jsem si koupila tuhle https://www.alza.cz/m-audio-m-track-sol ... tm#reviews

No, chtěla jsem to vyzkoušet, tak jsem pohla. Navíc nejdýl trvá napsat script a udělat video. Nahrávání 5 stránek textu mi trvá kolem hodiny a půl. Dcera mi do toho ještě zvracela, tak to trvalo o hodinu dýl, protože jsem furt odbíhala :D bylo to trochu stresující.

Ten preamp určitě můžu zvážit až si na to youtube vydělá :D za 2 týdne monetizace jsem si vydělala 1700 a vzhledem k tomu, že je státa nenažranej, jsem stále v mínusu :D

MDudas píše:
21 črc 2024 00:36
Ten hate... to neni hate, ale taka nejaka preventivna predpojatost, mozno alergia. Youtuberov je strasne mnozstvo... a vacsina z nich... :palec-: . Ak robis nieco zmysluplne (napr. historicke videa), tak Ti tu mnoho ludi velmi rado poradi. :palec+: 8)

Rode NT1 je uz celkom slusny miktofon. (manzel zjavne studovat internet).
Primerana zvukovka k nemu tak 100-200Eur. Viac netreba.
Ocenujem manzelov zmysel pre humor, ja by som manzelke ruzovy mikrofon... to by som nedal. :oops: :lol:

NT1 je klasika analog - t.j. zvuk sa meni na nizkonapatovy elektricky signal. Ten este potrebujes previezt na "cisla" a do pocitaca. Na to je zvukovka.
USB mikrofony maju prevodnik a "kompjutr" v sebe. Cez USB uz lezu len tie cisla. Je to pohodlnejsie, ale pri rovnakej cene je samozrejme kvalitnejsie to zariadenie, kde je menej suciastok.
Já o RODE mikrofonech doma mluvím už dlouho a ten růžovej byl o 1500 levnější než ten černej. Navíc bych možná nadávala, kdyby koupil obyč černej, když měl na výběr tolik barev :D A i manžel má trochu výhrady k tomu, že jsem teď 31 letej youtuber :lol: :lol: ale mam na to čas, do práce nechodím, jsem žena v domácnosti. Ale asi by mě zabil, kdybych dělala vlogy ze života nebo nějakej lifestyle.

A ten DaVinci Resolve... čase se k němu třeba dostanu. Editace zvuku v něm je něco speciálního :D Všechny návody na youtube jsou totiž pro chlapskej hlas a když tam dám tu křivku, tak to na mym hlasu zní divně.

Mám vlastně štěstí, že moje věková skupina je z 40% 60+. Takže Canva na dělání videí vlastně stačí, nemají takové nároky. A i v ní se dá vykouzlit, určitě jsem se za ty 4 měsíce posunula. Na svoje první video nedokážu koukat :D navíc je to nahraný na manželových sluchátkách z práce a zní to pekelně :twisted:

Odpovědět