Srovnani preampu GoldMike, MPX1 a SSL clone

Mikrofony a předzesilovače
pc.masters

Příspěvek od pc.masters »

Kurva, vypada to lehce ze bych to zvladl uz v tom ctvrtaku na elektrotechnice dle schematka a s pomoci ferdy :-) )))
Projedu ty pdf a vykutim si to s fotrikem :-) Nehehehe
... ...Core 2 Quad Q6600 (3,0Ghz), 2x2Gb DDR2 Vitesta 800+, GB-P35-DS3, MSI R2600XT ... ... E-MU 1212M, Alctron HAT800, Samson C-Valve, ESI nEar 06, AKG K66, AKG K240S, M-Audio Axiom 49 ... ...

fova

Příspěvek od fova »

Rozdily mezi obema preampy jsou male, ale na lepsich sluchatkach jsou slyset. Na beznych bednach v domacim studiu asi nebudou prilis zretelne.

Poslouchal jsem to pouze na sluchatka.

Tudyho preamp mi prijde plossi, Fovuv je trochu vic nafouknuty a zda, se ze trochu vic zkresluje. To vse je ale u vokalu zadouci (mam rad nahravky vokalu, ktere zni lepe nez skutecnost). Pak se mi take zda, ze u Tudyho trochu vic duni basy a ma trochu ostrejsi vysky. Stredy jsou cca stejne.

Vic se mi libi ten Fovuv.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

fova: proboha ty jsi Fova!

:)

jardatop

Příspěvek od jardatop »

Mne se vic libi ten "muj". Je takovej cistejsi.

KAYKO

Příspěvek od KAYKO »

Cyril :)

proste Fova nechcel aby sme si mysleli, ze jeho nazor je podlozeny osobnou zainteresovanostou :)

A navyse "Moj" znie sebecky.

Alebo druhe Ja sa chce nenapadne zaliskat prvemu.

....uz som ticho, len ma to pobavilo.

fova

Příspěvek od fova »

:-)

Kdybych napsal "muj", tak by mohlo dojit ke zmateni, protoze Tudy ma nazvany wav z toho sveho preampu take "muj."
Aby to tedy bylo uplne jasne, pouzival jsem vyrazy "Fovuv" a "Tudyho".

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Jinak, ač jsem se zapřísáhl, že už nikdy další stavět nebudu :) tak tu mám ještě jednu téměř hotovou desku preampu a oživený zdroj.
Pokud má někdo zájem a dodá mi připravený case s osazenými konektory, přepínači i potenciometrem, může mít tento klon za 7.000,-Kč zhruba do měsíce od dodání připravené krabice.

(cena je za verzi bez symetrického výstupu - s ním o 500,- víc)

EDIT: za kompletní finální produkt bych chtěl 11tis, což je doufám dostatečně odstrašující cena, aby si případný zájemce tu krabici nachystal sám :) :) :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Tak ještě bych tu měl jednu variantu odprodeje toho posledního kousku SSLka, co mám na stole:

Oživený tisk preampu, ožívený zdroj 2x18V + phantom 48V, stíněný toroid "Karban" a oživená destička pro symetrický výstup.
To vše za 6tis. Kč

Takže pokud je tu někdo, kdo má zájem dát si dohromady tento preamp, ale chce se vyhnout zdlouhavému procesu objednávání součástek (minimálně od 4 různých dodavatelů) a samotnému osazování se všemi riziky s tím spojenými, může mít takovouto téměř hotovou a plně funkční stavebnici, kterou stačí osadit do krabice dle vlastního výběru.

fova

Příspěvek od fova »

Dnes jsem provedl test SSL proti Goldmajku ve sve akusticky upravene mistnosti.

Nejprve jsem neco zazpival do vokalniho mikrofonu ADK CE, pripojeneho do Goldmajka a nahral jsem to. Pak jsem ADK CE odpojil od Goldmajku, zapojil do SSL, pokusil se zazpivat to same a zase jsem to nahral.

Vysledne nahravky jsou zde:

http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/fova/

(uzivatel i heslo ezone)

Soubory "Zpev ADK CE Goldmike.wav" a "Zpev ADK CE SSL.wav"

Jsou ulozene v 96kHz a 24 bitech, takze jeden ma kolem 17MB - kez mi odpusti majitele slabsiho internetoveho pripojeni :-)
Pro srovnavaci poslech jsem chtel poskytnout plnohodnotny material.

Kdyz jsem pak nahravky poslouchal, zacal jsem mit podezreni, ze test neni objektivni. Prestoze jsem se snazil zazpivat to same, nahravka pres Goldmajk mela vice basu a ja jsem nevedel, zda to zpusobil preamp nebo jen muj odlisny zpusob interpretace.

Dal jsem tedy na stojan stereo par nastrojovych tuzek SE3 a jednu jsem zapojil do SSL a druhou do Goldmajku. Pak jsem do leve stopy nahraval signal z SSL a do prave signal z Goldmajku.

Je jasne, ze SE3 jsou nastrojove tuzky, takze na mluvene slovo jdou s primhourenim oka pouzit, zpev s nimi zni otresne. Ma to prilis mnoho jedovatych sykavek. Pokuste se nad to povznest a pod zvukem SE3 zkuste vysledovat charakter obou preampu.

Nahravky jsou opet zde:

http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/fova/

Soubory "Rec SE3 Goldmike.wav", "Rec SE3 SSL.wav", "Zpev SE3 Goldmike.wav" a "Zpev SE3 SSL.wav",

Pri poslechu jsem zjistil, ze zvukove jsou oba predzesilovace dost odlisne.

Goldmike ma skutecne vice basu, rekl bych, ze az moc. Zato stredy jsou mene vyrazne a clovek se musi pri zpevu vice namahat, aby to znelo mocne. Vysky jsou zase az moc zvyraznene a dokazi byt neprijemne sykave.
Celkove ma Goldmike na vokaly zastrenejsi a mene vyrazny zvuk. Je to vyhodne v tom, ze je prijemny na poslech, ale hure se to prosadi v mixu.

SSL ma vice otevrenejsi a mocnejsi zvuk nez Goldmike a zda se mi, ze snima vice detailu. Na rozdil od Goldmajku neduni na basech, basy jsou rovnejsi. Vysky jsou stejne jako u Goldmajku pomerne zvyraznene a tak sykavky dokazi byt i zde obcas neprijemne.
Prestoze se mi vice na vokaly libi SSL, zda se mi, ze vysky jsou nejak degradovane, jakoby byly prohnane pres kompresor. Poslechnete si to nekdo take a dejte mi vedet, jestli to tam slysite.

Pro ty, co stahuji ihned - Dejte mi par minut, nez na to FTP nahraju vsechny soubory. Celkem je to 105MB ;-)

fova

Příspěvek od fova »

Pro majitele pomaleho pripojeni jsem nakonec na FTP jeste doplnil adresar s MP3 (Celkem 7,5MB)

vasek

Příspěvek od vasek »

Zrovna nahráváme s kapelou zpěv na SSL + Rode K2 a trošku tam ty sykavky taky zlobí.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Pánové, poslechněte si zepár světových nahrávek a zaměřte se na sykavky.
Možná budete velmi překvapeni :)

kexik

Příspěvek od kexik »

na druhej strane, je snad niekto kto na spev NEPOUZIVA deesser? po zakladnej kompresii a ekvalizacii to je obvykle nutne, vtedy sykavky vylezu aj z najlepsieho mmic/preampu na svete

fova

Příspěvek od fova »

Sykavky mi nevadi.

Spis mi jde o to, jestli ty vysky u SSL jsou opravdu nejak degradovane/zkomprimovane nebo se mi to jen zda.

Uprimne receno jsem neco takoveho slysel i v te Tudyho nahravce nabrane pres Oktavu MK105, ale tenkrat jsem to sem nechtel psat, protoze jsem si nebyl jisty, cim to vzniklo.
Mohl to byt klidne problem mikrofonu. Napr. MK319 ma mirne zrnity ci hruby zvuk. Nebo to mohlo byt Tudyho hlasem.

Ale zda se mi, ze se to opakuje i u me nahravky.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Přiznám se, že já tyhle detaily nedokážu analyzovat.
Na mě to mluvené slovo z Tvých ukázek prostě působí takto:

Goldmajk: Hlas mluví přes nějaký nahrávací řetězec s malými neřestmi, které dokážu vnímat a jsou tam navíc.

SSL: Hlas mluví přímo ke mně - rovnou do palice, nic neřeším :)

Vím, že to vypadá, jako bránění skoro vlastního děťátka (dlužno podotknout, že já byl stejně jen ta hrubá síla, co preamp realizovala, nikoli jeho tvůrce), ale já to tak prostě mám :)

Odpovědět