Test Rode NT-1A, Oktava 319 a 2500, kopia Shuru SM 58.

Mikrofony a předzesilovače

<t>ktora ukazka je najlepsia</t>

Anketa končí za 17 říj 2007 13:49

3
1
33%
4
0
Žádná hlasování
9
0
Žádná hlasování
10
2
67%

Celkem hlasů: 3

dk

Test Rode NT-1A, Oktava 319 a 2500, kopia Shuru SM 58.

Příspěvek od dk »

Test, porovnanie Rode NT-1A, Oktava 319 a 2500, kopia Shuru SM 58.

Prosim, pomozte mi pri vybere mikrofonu na moj hlas a styl hudby.
Doteraz som spokojne pouzival Rode NT 1A, ale v poslednom case som chcel skusit nieco ine minimalne koli novej inspiracii. To som nevedel, aku kulehu som si na seba nasil...

Ked som porovnaval Roda so Studio Project SP 1, tak vysledky testov boli velmi zavisle od toho, ako som to zaspieval (kedze nie som spevak, mam nevyrovnane vykony).
Z 10-tich stop (5xRode,5xSP) to bolo zhruba fifty fifty. Preto som sa rozhodol otestovat vsetky naraz v jednej variante.

Zial SP kamos predal a tak som si zapozical legendarnu Oktavu 319. V studiu este chalani mali lampovu Oktavu 2500 (nova ~24000.-Sk)
[ze vraj Oktava 105 ma tu istu membranu, ibaze je be z lampy :) ]
Zaujimal ma aj dynamicky, ci nepojdem do SM58-ky.

Testovacia zostava vyzerala nasledovne:

ObrázekObrázekObrázek

Vsetky mikrofony smerovali do jedneho bodu (usta) cez popfilter, vsetky potaky na mixe boli rovnako na FLAT.Vsade sa aplikoval cutoff(50Hz) cez Mackie Analog 24.8 MIXPULT.
HD recorder bol Alesis HD24. Jednotlive stopy som hlasitostne vyrovnal a zmiesal univerzalne, dostali tie iste nastavenia kompresoru, deessera, Reverbu a cut off 100Hz.
Potom cela skladba presla cez multipasmovy kompressor (velmi hrubo takto nejako nahravam pesnicky).

Prosim, nadneste sa nad to, ze je to naspievane nepresne, s chybami etc...ani v studiu nebolo vela casu a skuste si odmysliet odrazy hlasu od susediacich mikrofonov...
Hlavnym cielom nie je test, ktory mikrofon znie najlepsie ked ho pocuvate osamote, ale skor ako pasuje do mixu a stylu pesnicky.

Tu su linky na vysledne ukazky:
www.jaja.sk/dano/Track03_m.wav
www.jaja.sk/dano/Track04_m.wav
www.jaja.sk/dano/Track09_m.wav
www.jaja.sk/dano/Track10_m.wav
(ak chce niekto bez mixu...
www.jaja.sk/dano/Track03.wav
www.jaja.sk/dano/Track04.wav
www.jaja.sk/dano/Track09.wav
www.jaja.sk/dano/Track10.wav
)

Kluc prezradim az v stredu, nech vas to moc neoplyvnuje :-) Velmi mi pomoze aj to, ze preco sa Vam ta ktora stopa paci, nepaci.

Za pozitivnu pomoc dopredu dakujem.
HAPPY listening...
Dano

tony9

Příspěvek od tony9 »

Tak já se do toho pustím. Mně se nejvíc subjetivně líbí Track10_m.wav z mixu. zní mně nějak plněji než ostatní. Paradoxně ze samostatných se mně ta 10sítka líbí nejmíň , mně zní moc tence. Podotýkám že jsem v tomhle směru úplný laik a vlastně se teprve učím poslouchat na solidních bednách.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Dano : vitaj .. ako vidim mas 12 prispevkov ale este som si ta tu nevsimol :)

vypocujem si to vecer , ked to tu bude kludnejsie

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dk : Inak preco hladas v tychto plytkych vodach ? nechces ist do niecoho vyssieho ?

inak vypocuj si aj toto : http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... sc&start=0

greezmen

Příspěvek od greezmen »

no skusim aj ja. podla mna su mikrofony takto:
10- kopia sm58
09-mk319
04-Rode
03-2500

ale medzi 09 a 03 prilis rozdiel nepocujem mozno kusok viac vyšok na 03
v mixe to uz je horsie tam sa mi nepaci ani jeden. ale fakt tam prima sedi tay orezanejsi doslova ta 58cka

dk

Příspěvek od dk »

Pytkin: a ty si nepotreboval peniaze na dom :-)))
Dik za tip, to som uz pocuval. Zvazoval som samozrejme aj "tazsie" kalibre, ale problem je so zapocicanim drahych mikrakov na testovanie(ebay, inzeraty) a pri novych zase cena.Stipe ma AKG 414,U87ka... Som rad,ze som testoval aj drahsi mikrak koli predstave, ako a ci cena je adakvatna vysledku (nehladam univerzalny mikrofon).

all: dakujem za snahu mi poradit. V stredu poslem kluc.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dk : ta AT4047 sa ti nepaci ?

vasek

Příspěvek od vasek »

Můj tip je:
03 NT1-A
04 319
09 2500
10 SM58
Těma prvníma dvěma jsem si skoro, tu SM58 jsem si tipl podle toho, že na dynamiku se na ni nahrávalo hodně zdálky, atkže by měla být nejtenší.
V mixu se mi líbí nejvíc 09.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ja si netrufam urcit co je ktory mikrofon .. ani jeden z nich nepoznam .. 10 je zrejme ta SM58 .. znie velmi tenko .. povedal by som ze je to trosku nefer voci nej .. kedze si spieval na 4 mikrofony naraz , asi si bol od vsetkych rovnako daleko .. cize aj od tej SM58 si bol trosku dalej .. iny vysledok by asi dala keby si spieval rovno na nu .. Takto znie velmi tenko .. zvysne 3 mikrofony sa mne zdaju skoro rovnake .. drobne rozdiely v nich su .. netrufam si ale povedat , ci sa mi niektory paci viac alebo menej .. rozdiely su skutocne minimalne .. v hudbe rozdiely uz uplne zanikaju .. tam fakt nepocujem skoro ziaden rozdiel .. myslim si ze je uplne jedno , ktory z tych mikrofonov by si si kupil .. rozhodne by som nesiel do toho za 24.000 .. to su vyhodene peniaze .. ak hovorime o tom , ze sa bude pouzivat len na tvoj hlas ..

Vey

Příspěvek od Vey »

Me se nejvic libi ukazky 03 a 04 .. a to jak v mixu, tak na sucho - prijdou mi hodne podobny. 09 je divna a 10 je uplne jinde.
Kdyz posloucham vyslednej mix, tak by mi bylo asi uplne jedno, kterej mikrak bych nakonec pouzil.

dk

Příspěvek od dk »

Pytkin: hej, na AT4047 by som bol veru zvedavy ako by dopadla v testoch.Nejaky typek z USA predava 6ks.novych, kus po 400$(+postovne+clo+dph). Jaj ozaj,nakoniec som tam ale nikde nenasiel,ktory mikrofon je ktory z tych troch.

Tu kopiu dynamickeho SM58(tusim nejaky HYLEX ci co) som tam dal len zo zvedavosti, nie je to fer porovnavat.

Oktavy som vybral aj koli sykavkam, mam brutal problemy s tym, SP C1 rezala ako pila bez deessera..

all: no, som rad ze tie pocity z minimalneho rozdielu nemam len sam. Uz i len nasucho mam problemy ich rozoznat (hlavne tie oktavy a rode). V mixe uz uplne.Pocuvam to na EMU1616M,Behringer 3031a,sluchatkach AKG271,KossR90,KossPortaPro,potichu, nahlas... a ked konecne najdem aj nejaky rozdiel,tak zase neviem ci sa mi ten rozdiel oproti druhym lubi alebo nie :-(((

Este pripisujem recenziu priatela - uznavaneho hudobnika[viac akusticky ako elektronicky - to on ma tu oktavu 2500]- cez telefon (on tam rozdiely pocuje, hlavne v cistych nahravkach). Najviac sa mu hodi 4ka na moj hlas s tym, ze najviac pocuje artikulaciu a plnost na spodkoch,co v tejto preplnenej pesnicke je jednych z dolezitych kriterii.
Dalej poznamenal, ze mu mam dat na web cisty spev s hudbou bez efektov. Takze zajtra este pre neho doplnim linky.

V praxi oni tak vyberaju mikrofon, ze pocuvaju nenaefektovany mikrofon s hudbou, vyberu najlepsie znejuci a az potom ten zvuk este doefektuju. Tie moje preefektovane spevy na vysledku potom hodne stieraju rozdiely v kvalite mikrofonov.

Ja som zvolil opacny postup, lebo na 90% pouzivam tieto efekty zhruba v takom nastaveni ako v tejto pesnicke (efektovat zial musim vzhladom na moje (in)dispozicie :-)...

Myslim si, ze uz dokoncim current platnu s tymto mirkofonom co nakonie vyberiem a po nej si spravim podobny test na nejake mozno aj drahsie...

kexik

Příspěvek od kexik »

dk: imho na to ides od lesa, ti tvoji kamarati postupuju lepsie... to tvoje oblubene nastavenie efektov sa preda musi s kazdym mikrofonom menit
ovsem ani nahrat ciste mikrofony nie je svaty gral, to mas pravdu... imho jedina bezproblemova cesta je kandidatov pozicat a chvilu s nimi robit. inak tak ako tak kupujes macku vo vreci

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dk : jo .. toho halu na hlase je vela a je otrasny ! :) o tom ale nebol tento thread :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dk : tak mi sem dosiel do rany nas zvukar .. tak som mu to dal hned vypocut a povedat nazor .. takze narozpraval toho kopu :) ale final je asi ten , ze najviac sa mu paci mikrofon 9 , ze najlepsie zosnimal hlas .. v muzike sa mu najviac pacil cislo 3 , ze to najviac zneje ako david gahan :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dk : aha .. este sme sa obaja zhodli (pri prezreti obrazkov) .. ze vseobecne si to naberal z dost velkej dialky .. na blizko by boli rozdiely medzi mikrofonmy urcite vacsie ..

Odpovědět