Vokální mikrofony

Mikrofony a předzesilovače
Johnee_r

Vokální mikrofony

Příspěvek od Johnee_r »

Zdravím,
chtěl bych se zeptat zkušených na radu ohledně volby vokálních mikrofonů. Liší se mikrofony nějak dramaticky, co se týče výšky zpěvu? Myslím to tak, jestli volit pro soprán jiný mikrofon než pro bas a případně jaký (řeč je o handkách pro live zpívání). U basu jde o to, aby měl mikrofon skutečně dost basů (vokální náhrada basy). Je lepší volit kondenzátory nebo dynamické? A když, tak proč a případně jaký volit pro jaký hlas. Jde mi primárně o ozvučení vokální skupiny, kde je kvalitní vokální zvuk to jediné, na čem to stojí a padá. Je v případě použití mikrofonů s výměnnými kapslemi vhodné použít pro různé hlasy různé kapsle nebo raději stejné pro všechny, za účelem dosažení homogenního zvuku celé skupiny?

Moc děkuji.

fova

Příspěvek od fova »

Jestli ti jde o ziva vystoupeni, tak se orientuj na dynamicke mikrofony, ktere nejsou tak citlive na zpetnou vazbu, snesou vetsi akusticky tlak a jsou vice mechanicky odolne.
Nevyhodou je, ze jejich frekvencni prenos konci obvykle vyrazne nize nez u kondenzatoru, takze na studiove nahravky zpevu to je casto nepouzitelne.
Co se tyce tech dynamik, tak si jich par pujcte a vyzkousejte je, co bude kazdemu zpevakovi sedet. U nas v kapele, kde mame jednu zpevacku s ujecenym a tenkym hlasem, tak na ni pouzivame Shure SM58- ten ji orizne ty vysky a ztucni spodky.
Na svuj hlavni vokal pouzivam Shure Beta 58 nebo Beyerdynamic Opus 89, ktery vokal vytahne nad ostatni zpevy a nastroje (podobne se daji pouzit i Audixy OM serie). Tyhle mikrofony jsou zase ale citlivejsi na sykavky.
Na altovou zpevacku s nize posazenym, mohutnym hlasem, ktera zpiva druhe hlasy (hlas ala Aneta Langerova) pouzivame Shure Beta 58.
Je to o tom si jich par vyzkouset a uvidite, co vam bude sedet.
Co se tyce kondenzatorovych mikrofonu, tak na ty na ziva vystoupeni radsi zapomen.
Musi se napajet fantomovym napajenim, coz nekdy prinasi problemy s brumem v aparature, staci aby ti upadl a je po nem a jsou tak citlive, ze velmi rychle celou aparaturu rozhoukas. Take ti berou vse ostatni okolo, co ani nabirat nechces.

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Díky za odpověď a aspoň částečné nasměrování. Tím, že jde o vokální skupinu, co nejvěrnější přenos hlasu je zcela kruciální. Není třeba překřikovat žádné nástroje a barva hlasů jednotlivých zpěváků je to, co dělá celkový "sound" skupiny. Takže nějaké ořezávání výšek apod. asi není na místě.
A když už jsme u toho, měl bych ještě jeden dotaz. Kde je možné si mikrofony půjčit, vyzkoušet, nejlépe s celou skupinou, zkusit různé sestavy a přijít na to, co zní líp nebo hůř. Je někde ta možnost?

Díky a zdravím...

kexik

Příspěvek od kexik »

to je ciste vokalna skupina? kolko ludi? ako sa staviate daleko od seba, viete spievat aj bez mikrofonov? ak ano, mozno kondenzatory nebudu tak hlupy napad, zvukovo dynamiky dost prevysuju...
k tvojej otazke, je tu na fore uzivatel s nickom safa, je to chlapik jednej z velkych firiem predavajucich tieto veci a je velmi priaznivo nakloneny zakaznikom, ktori si chcu veci vyskusat bud u nich v predajni, alebo aj doma. napis mu pm a dohodni sa. myslim ale ze vacsina velkych predajni (napada ma napriklad muziker.cz) ma uz dnes obsluhu, ktoru netreba velmi presviedcat aby ti zopar mikrofonov zapojili

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Ano,
jde o čistě vokální skupinu. Umíme zpívat bez mikrofonů, věc se má tak, že momentálně bez mikrofonů zpíváme, je to ale v reálu nepříliš použitelné, protože třeba bas tímto způsobem prakticky není slyšet. V mnoha skladbách zpívá bas čistě basovou linku nahrazující jazzovou basu, což spočívá ve vokálech typu dm, dm, dm, což se nedá zpívat tak nahlas, aby to bylo v konkurenci sopránu, který má melodii na normální text, bylo slyšet. Řeší se to mikrofonem těsně u pusy.
Jinak jde o pět lidí a stáváme od sebe různě. Vzhledem k tomu, že zatím zpíváme bez mikrofonů, tak pochopitelně stojíme poměrně blízko, náš cíl ale je zpívat patřičně nazvučeni s dostatkem příposlechů a pak bychom mohli stát celkem jakkoli od sebe. Úplně optimální by byly bezdrátomé mikrofony, abychom se mohli pohybovat po pódiu úplně libovolně a během vystoupení chodit sem a tam, střídat formaci na jevišti atd. Bezdrátové řešení ale není zrovna levná záležitost :-(

greezmen

Příspěvek od greezmen »

u nas použivaju sennhehisery
www.chf.sk hra im to pekne a basovy vokal chlapik spieva tak ze mikrofon ma pod nosom a niep red ustami. semtam mu tam primiešaju nejaky bas enhancer z TC VW

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

greezmen: ano, tohle je typ muziky, o které je tu řeč. Sennheisery jsou mým velkým favoritem, problém ale je, že bezdrátové řešení vychází na nějakých 20 kKč za mikrofon, což je 100k na skupinu, což je bez nějakého sponzora těžko řešitelné. Nebo Vás řešení napadá? Sponzor, výpůjčka, kde za kolik apod. Rád si nechám poradit. Díky.

greezmen

Příspěvek od greezmen »

tak sa uspokojte s kablovanim a tak vyde jeden majk na 2K :? cize 10x menej inak mam na predaj jeden bezdrotovy set od AKG za 6K slovenských možno by to na začiatok stačilo nejakému hlavnému je to tento set http://www.muziker.sk/Default.aspx?AKG- ... od_id;7141

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Nojo, dráty budou na začátek asi nutnost. Problém je, že je to značně omezující, co se týče volného pohybu po jevišti. Nicméně mám pocit, že za 2k nějaký extra slušný majk nekoupím. A vzhledem k tomu, že na kvalitě a věrnosti zvukového podání mikrofonů do značné míry stojí celkový zvuk, bude asi třeba investovat víc. Myslím, že tak za 4-5k už by se solidní mikrofon koupit dal. Nechám si doporučit :-)

greezmen

Příspěvek od greezmen »

Johnee_r píše:Nojo, dráty budou na začátek asi nutnost. Problém je, že je to značně omezující, co se týče volného pohybu po jevišti. Nicméně mám pocit, že za 2k nějaký extra slušný majk nekoupím. A vzhledem k tomu, že na kvalitě a věrnosti zvukového podání mikrofonů do značné míry stojí celkový zvuk, bude asi třeba investovat víc. Myslím, že tak za 4-5k už by se solidní mikrofon koupit dal. Nechám si doporučit :-)
no j hovorim o tych sennheiseroch e835 tie sa daju kupit za 2k ceskych max 2200

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Aha, díky. Jak je na tom kvalitativně třeba ve srovnání s Shure SM58? Orientoval jsem se spíš na vyšší modely kolem těch 5000, tak by mě zajímalo, jak moc dobře hrají tyhle levnější varianty, které mají ve specifikacích vždy něco jako "mluvené slovo i zpěv", což mě dost odrazuje. Díky

greezmen

Příspěvek od greezmen »

Johnee_r píše:Aha, díky. Jak je na tom kvalitativně třeba ve srovnání s Shure SM58? Orientoval jsem se spíš na vyšší modely kolem těch 5000, tak by mě zajímalo, jak moc dobře hrají tyhle levnější varianty, které mají ve specifikacích vždy něco jako "mluvené slovo i zpěv", což mě dost odrazuje. Díky
prave čakam 3 kusy tagže dam vediet ked pridu ale bude to najskor ztak za tyžden... a niesu noahdou v tych sadach bezdrotovych mkrofony s touto kapslou? to som trošku asi aj ja prehliadol. :oops: dufam ze budu ok mne osobne sa SM58 priliš nepači ako univerzalny mikrofon ale je to možno tým že ho neviem poriadne zequalizovať na mojom aparatepri live vystupeni.

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Já s SM58 nemám přímo zkušenosti, párkrát jsem na něj zpíval, ale nikdy jsem neměl čas si ho nějak víc vyzkoušet. Osobně ho mám v podvědomí jako takovej obyčejnej průměrnej majk, chtěl bych něco aspoň trochu kvalitního, co umožní vyniknout barvě hlasu a drobnejm nuancím.
Co se týče kapslí v bezdrátech, tak to vážně nevím. Neorientuju se v typových označeních u Sennheiseru, tak nevím, jestli se to z toho dá poznat. Možné to je, mají těch bezdrátových mikrofonů spoustu.

Johnee_r

Příspěvek od Johnee_r »

Co si myslíte o Sennheiseru E 865. Měl by to být kondenzátor a z US se dá koupit za cca. 4,5 Kč, což zní až příliš zajímavě. Kde je problém?

A ještě jeden dotaz. Čím se liší stovková, třístovková a pětistovková řada Evolution Wireless od Sennheiseru. Jsou to pouze možnosti vysílačů a přijímačů nebo jsou zásadní rozdíly i ve zvukové kvalitě (nebo jsou použitelné kapsle v těchto řadách stejné/podobné). To jsem nikde nevyčetl.
Moc díky

fova

Příspěvek od fova »

Na E835 jsem nekolikrat zpival a mluvil a vubec se mi nelibi. Zni tence a hodne zvyraznuji sykavky. Sice je to srozumitelne, ale picha to do usi.
Kazdemu se ale libi trochu jiny zvuk, takze mozna ti budou vyhovovat.

Naproti tomu SM58 je klasika, ktera nezklame - mohutne spodky a stredy a zvuk zni dost prirozene. Ma ale tendenci zanikat mezi ostatnimi nastroji a vokaly, takze bych ho nasadil spise pro podpurne vokaly.
Na hlavni vokal jak uz jsem psal Betu58, Audix OM, ci Beyerdynamic Opus. Konkretne Audiopro, kde pracuje Safa je distributorem Beyerdynamicu.

Odpovědět