Zapojení mikrofonu Tesla AMD 200 a dalších

Mikrofony a předzesilovače
nooly

Zapojení mikrofonu Tesla AMD 200 a dalších

Příspěvek od nooly »

Zdravím.

1) Mám doma mikrofon Tesla AMD 200 a pár dalších dynamických starých mikrofonů. Mají 3pinový konektor DIN. Víte někdo, jak propojit piny, abych se z DINu dostal na XLR? Bude takové zapojení univerzální pro většinu těchto mikrofonů?

2) Mám pár starých krystalových mikrofonů Tesla s tím jejich obskurním konektorem. Otázka stejná :) Víte někdo zapojení, abych se z Tesla konektoru dostal na symetrický/nesymetrický jack?

Díky za případné odpovědi. Důvodem k oživení tohoto vetešnictví je experiment, který se stane součástí mojí diplomové práce.

Hammond

Re: Zapojení mikrofonu Tesla AMD 200 a dalších

Příspěvek od Hammond »

Ma ta AMD200 symetrizacne trafo, alebo ide z nej nesymetricky vystup?

nooly

Příspěvek od nooly »

Má nesymetrický výstup.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Ty si chces spravit redukciu, alebo napajkovat XLR priamo na kabel? Predpokladam, ze tienenie bude v tom starom 3/5 dine pripojene na stredny kolik a signal na niektory z dvoch krajnych, ale netusim na ktory.

XLR sa pri mikrofonoch zapaja tak, ze na pin 1 (krajny) ide tienenie, na pin 3 (druhy krajny) ide +signal a na pin 2 (stredny) ine - signal. Takto je to pri symetrickom zapojeni. Ked je pustenych +48V fantomove napajanie, to je potom vedene na piny 2 a 3, cize na kazdom je voci zemi 48V a medzi nimi 0V.

Kedze mas nesymetricky vystup, tak musis tahat signal z mikrofonu na pin 3 v XLR, tienenie normalne na pin1 a pin 2 spojit s pinom 1. Ovšem, pozor, aby si to nepripojil na nejake zariadenie so zapnutym fantomom. Jednak, by si dostal 48v do vinutia toho mikrofonu, a naviac by si mal skratovane napajanie medzi pinmi 1 a 2.
Naposledy upravil(a) Hammond dne 13 úno 2014 13:42, celkem upraveno 2 x.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Co sa tyka zapojenia toho krystaloveho mikrofonu, tam neviem v rychlosti odpovedat, nakolko som o generaciu mladsi nez ten mikrofon :) , ale principialne to funguje uplne rovnako, ako piezoelektricke snimace na gitare, takze by to malo byt rovnako zapojene nesymetricky. Netusim ale, aku impedanciu a aky typ predzosilovaca je vobec na to vhodny, to by mohol vediet mozno niekto zo starsich skusenejsich clenov fora (sanchez??) a tiez je dost prevdepodobne, ze ten krystalovy mic bude po tolkych rokoch uz mrtvy.

nooly

Příspěvek od nooly »

Budu pájet redukci. Dík za rady, mám tedy jasno! Stínění by na DINu mělo opravdu být na prostředním kolíku, co se týče signálu na DINu, tak to holt bude 50:50 nebo ještě zkusím hledat na netu.

Co se týče těch krystalových mikrofonů, tak prý jsou uspokojivě funkční v běžných Hi-Z vstupech na zvukovkách.

nooly

Příspěvek od nooly »

Kdyby to někdy někoho nááááááhodou zajímalo, tak tady je zapojení, podle kterýho mi ty dynamický mikrofony funkujou:

Obrázek

jackies

Příspěvek od jackies »

No, a zítra to už budeš umět hned napoprvé jako Pája :)
Jelikož v zákonech je, že až poslední možnost je správná i když to bylo jen 50/50.
Že se nepletu a první letování bylo špatně ?

Stan

Příspěvek od Stan »

Tady jsou nejběžnější zapojení kabelů. Snad se ti budou hodit.
EDIT: Takže po technických problémech je tady slibovaný dokument, je velký protože jsem ho chtěl nechat v původní velikosti
Přílohy
Mic_p25.png

nooly

Příspěvek od nooly »

jackies: cirou nahodou jsem to zvladnul spravne napoprve

Stan: dik! ale v techto typech zapojeni mam jasno, jde predevsim o nestandardni zapojeni mikrofonu 20 a vic let starych.

K zapojeni krystalovych mikrofonu: je to uplne jednoduche. Tesla mikrofony byvaji zpravidla oznacene 1, 2 a stineni. Staci je nesymetricky zapojit 1 - signal, zem - zem. Na druhem konci bude nesymetricky velky jack, ktery staci strcit do libovolneho Hi-Z vstupu. Funguje to jako pred 70 lety, mam z toho radost :]

Hammond

Příspěvek od Hammond »

nooly: Funguje ti aj ten kristalovy mikrofon? Super :) To je celkom rarita. podla toho co viem, tak v nich ten krystal zvykol casom degradovat.

nooly

Příspěvek od nooly »

Cekal jsem mraky sumu, ale nic takoveho se nekonalo. Jeste to hodit na magnetak a je to krasny zvuk ala 50s ;]

http://vojtanedved.com/temp/tesla_kobra_test.wav

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Moja stará... Tesla AMD210 po čtyřech letech bezvadného šlapání (narozena 1972) přestala fungovat. Rozebral jsem ji a drátky v pořádku. Při zapojení se nic neděje, slabý elektrický škvrkot a peak - to když se dotknu její pokovované části. Jen tak ve zkratce, mohl by mi někdo vysvětlit příčiny, tedy jaké mohou být důvody toho, že je mikrofon náhle odepsaný? Mohli stářím odejít cívka nebo transformátor? Půjde to vyměnit? Ten mikrák se nezdá, mám ho rád.
Obrázek

Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

V tej AMD 210 je nejaké trafo? Mám pocit, že to bol dynamický mikrofóne bez trafa.
Treba to odmerať ohmetrom. Ak je tam trafo, tak postup:
odpojiť cievku meniča od trafa zmerať samostatne cievku a samostatne primár trafa. Ak ukazujú nejaké normálne hodnoty - v rádoch do kOhm, tak je dobre. Potom odmerať sekundár trafa. Všetky tri merania musia byť úspešné - t.j.: nesmú byť prerušené ani cievka, ani primár, ani sekundár trafa.

Ak to trafo nemá, tak zmerať len cievku samostatne - tá istá hodnota by samozrejme mala byť aj na živých kontaktoch konektora.

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Pro doplnění tématu si dovoluji vložit odkaz: http://www.elektroakustika.cz/tesla_dynam.html, jsou tam i schémata.

Odpovědět