AMS-NEVE GENESYS - DAW analog console !!!
Tak a je to tady!!!! Stalo se to, co jsem dlouho ocekaval. Po uvedeni analog pultu SSL AWS900 firmy Solid State Logic v roce 2004, mi bylo jasne ze ke gigantu SSL je jedinej meritelnej konkurence schopnej obr firma AMS-NEVE odpovi obdobnym pultem se vsim co patri k lesku firmy NEVE s vymozenostmi komunikace s DAW - kokurence schopnost je velka vec a samozrejme se tak stalo..
Z toho co ctu z prvnich obrazku, tak se jedna o analog ve strukture: " Preamp /EQ /Send /Bus /Stereo-5.1 /DAW control " AMS-NEVE GENESYS startuje ve vybave 16 kanalu (za $50.000 = 1.000.000 Kc) s moznosti rozsirovat o vetsi pocet kanalu. Co mne prekvapilo je to, ze GENESYS bude snad historicky prvni NEVE pult, kterej nema rozsirujici bloky channel stripu razeny v poctu 12ti kusu, ale v nasobku 8! SSL a i vsechny firmy dodrzuji cislo 8, jedinej NEVE mel vzdy rozsireni o pevnej pocet 12 kanalu. GENESYS v zakladu nabizi 16 kanalu, predpokladam ze expanze bude mozna o dalsich 16. Rozsireni en o 8 mi prijde dost malo, ale tezko ted rict. No zatim spekuluju : )
Ted jsem zvedavej co se bude dit dal. Nicmene na trhu se ted objevilo i spousta dalsich stredne velkejch analog pultu s castkama kolem $ 50 - 100.000 Dolaru. Ovsem ani jeden znich nenabizi DAW control jako SSL AWS900+ / SSL Duality ci ted novej AMS-NEVE GENESYS.
- Momentalne je velmi dlouho ocekavany vlastni mixpult od samotneho zakladatele firmy NEVE pana RUPERTa NEVEa (kterej ma ted vlastni firmu RUPERT NEVE) a to jeho model 5088. Kterej je velmi dobre rozsiritelnej, nicmene jeho cena je vzhledem k tomu co nabizi velmi vysoka. Jsem zvedavej jak Rupert bude reagovat na AMS-NEVE GENESYS, ktera je konkurenci k jeho 5088, pricemz oba pulty nesou jeho jmeno "NEVE", jen se dnes uz jedna o dve odlisne firmy: Gigant AMS-NEVE a malinkou RUPERT NEVE. Rupert si jen tezko bude moci dovolit vyvoj na DAW rizeni a podobny vymozenosti na ktery AMS-NEVE ma obovske prostredky a tym lidi. No uvidime : ) (cena za 16 channel = $76,000)
RUPERT NEVE 5088

- Dalsim velmi sledovanym pultem je pult Wunderbar od mlade firmy Wunder Audio, ktera nabizi klon z nejslavnejsich starejch pultu Neve serie 80 (8068 / 8078) a jejich Pre/EQ modulech Neve 1073. Pultu se zatim prodalo snad jen 5 kusu. Zakaznici vahaji, protoze cena je vemi vysoka na to ze firma je tak mlada, nicmen kvalitu nabizi naprosto prvotridni. Ovsem tak jako Rupert Neve nenabizi moznosti propojeni s DAW. Za nemalej priplatek ale muzete mit alespon Fader Automation, coz nabizej jak Wunder Audio, tak i Rupert Neve ci API. (cena 24 channel = $84,000)
Wunder Audio Wunderbar

- Stara velmi slavna firma API nemohla take zahalet a vyrukovala ted s lehkym pultem API 1608. Vsimnete si, ze cena API 1608 je stejna jako u noveho AMS-NEVE GENESYS, oba maji v zakladu 16 kanalu, nicmene tenhle API nema DAW rizenni ani spoustu digitalnich vymozenosti zrovnatak ani 5.1 atd atd... (cena za 16 channel = $49,900)
API 1608

- A na zaver SSL AWS 900+ , pult ktery to vse rozpoutal. K dnesnimu dni se jich prodalo neuveritelny mnozstvi, tusim to bylo 300 kusu! Firmu SSL to vytahlo z existencnich dluhu, ktere malem mohly ukoncit jeji budoucnost. Takhle velka a draha firma s obrovskymy rozpocty na vyvoj a rucni vyrobu, se neumela po velmi bohatych 80 a 90 tych letech uzivit tak, jak byla zvykla, protoze doba prodeju jejich drahych pultu po roce 2000 diky velmi levnym DAW (Protools / Nuendo / Logic ...) neuveritelne klesla o 10ti nasobek jejich prodeju z 80tejch let! Rozpocty na alba se diky DAW zmensily a rozptylily i mezi mala a stredni studia, ktera ale nemela na velky SSL mixpult za astronomickou castku 1 milon dolaru ! Cehoz ted ale SSL skele vyuzila a nabidla strednim studiim AWS900 (a vylepsemou AWS900+), ktera nese kvalitu a zmensene moznosti jejich velkych modelu SSL SL4000E/G a SSL XL9000K..
(cena za 24 channel = $100.000)
SSL AWS 900+

.