Brum u monitoru KRK RP-8

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
radek_p

Příspěvek od radek_p »

kexik píše:ten prstenec je skratovaci a ma za ulohu znizit rozptyl elmag. svinstva do okolia. najlepsia rada aku ti mozem dat, je odpisat data co su na trafe, a dat si navinut zaliaty toroid rovnakych parametrov a vymenit. s trafom v amaterslych podmienkach vela nenarobis. snad skusit montaz cez gumene podlozky, mozno su to vibracie do podlozky, co pocujes. dalsia moznost je nechat ho zaliat, ale neviem ci firmy, co motaju trafa na zakazku, zalievaju aj donesene trafa. skus nagooglovat nieco ako zakazkove navijeni traf atd. v cechach takych firiem musi byt aspon 10
Trafo brumí samo o sobě, není to rezonance stěny. Do zadní stěny je přišroubováno přes masivní kus gumy a burmí i když ho odšroubuju a stojí na té gumě zcela volně. Až mě to bude hodně štvát, tak ho vyměním.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Brumení trafa bude způsobeno bordelem a ss složkou v síti. Zkus těm bednám předřadit nějakej filtr.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Ctirad: to samy mi poradil Biscuit. Mam Fostexy PM1. Brum je slabe slyset v pravym monitoru hned po zapnuti. Kazdej mam v jinejch zasuvkach, ale asi to bude stajna faze. Nemas nejakej tip na filtr?

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Vlad: jakejkoliv ;)

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

No jestli brumí jenom jedno trafo, tak to může bejt i vada toho trafa. Pokud je tedy řeč je stále o mechanickém chvění toho tafa. Pokud jde brum z repráku, je to nejspíš zemní smyčka. Zapojení v různých zásuvkách tomu napovídá

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

Pokud vim tak drnceni plechu trafa je u KRKu castej problem. Pokdu je mas v zaruce tak ve posli do DISKu a oni na to prej maj uz vymyslenej nejakej zpusob opravy nebo to v extremnich pripadech vymenujou (a budes mit fungl novy ;-) )
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Poklop

Příspěvek od Poklop »

já mám Krk RP5 a bruměj obě, ale podle mě to leze z repráků. Jiný kabely, zapojení ani zásuvka nepomohlo (jinej jistič).
Bydlim v 10let starym bytě, takže vše je fungl nový (elektrika).
Tak nevim ... asi to ještě prověřim jinde a pak šupky na reklamaci ...

Vlad

Příspěvek od Vlad »

ja sem nasel tenhle zajimavej vyrobek http://www.ges.cz/?page=index&lang=cz&c ... ES05500184

tady na ty diskuzi

http://www.f-sport.cz/hifi/index.php?ac ... 19&page=-1

to feritový jádro se jen pripne na privodni kabel a asi to odrusi VF slozku.
Za dvacku to neni spatny

gumajs

Příspěvek od gumajs »

Mel sem podobny problem u predzesilovace. Brum na levem kanalu. Problem vyresen kdyz sem predzesilovac zapojil primo do zasuvky ve zdi. Ne do zadny rozdvojky.

radek_p

sum po vymene EI trafa za toroid

Příspěvek od radek_p »

kexik píše:ten prstenec je skratovaci a ma za ulohu znizit rozptyl elmag. svinstva do okolia. najlepsia rada aku ti mozem dat, je odpisat data co su na trafe, a dat si navinut zaliaty toroid rovnakych parametrov a vymenit. s trafom v amaterslych podmienkach vela nenarobis. snad skusit montaz cez gumene podlozky, mozno su to vibracie do podlozky, co pocujes. dalsia moznost je nechat ho zaliat, ale neviem ci firmy, co motaju trafa na zakazku, zalievaju aj donesene trafa. skus nagooglovat nieco ako zakazkove navijeni traf atd. v cechach takych firiem musi byt aspon 10
Vyse v tomto threadu jsem psal o (slabem ale slysitelnem) "mechanickem" brumu trafa v KRK RP-6. Udelal jsem nejake pokusy se zalitim trafa (proste jsem ho vymachal v nejakem laku na podlahu, co jsem mel zrovna po ruce, nesmejte se!), ale nijak vyrazne to nepomohlo ani neuskodilo. Podle kexikovy rady jsem si nechal navinout toroid (JKEltra). Mam ted v kazde bedne jine trafo, takze muzu porovnavat.

1) "mechanicky" brum (ktery se objevuje u puvodni bedne okamzite po zapnuti) uplne zmizel

2) misto toho se objevil sum, ktery leze z reproduktoru (objevi se az cca 1 sec po zapnuti monitoru)
- sum je stejny pri vstupu nakratko i pri pripojeni signalu
- sum nezavisi na zesileni.
- monitor s puvodnim trafem nesumi. Pripominam, ze na tom puvodnim trafu je zkratovaci prstenec, viz fotky vyse v tomto threadu. Kdyz ho sundam, tak se objevi podobny sum jako je ted v monitoru s toroidem.

1) Ma smysl vyrabet pro toroid nejaky zkratovaci prstenec?

2) Jak presne to ma vypadat? Vyrobce toroidu varuje, ze oba konce upevnovaciho sroubu, ktery prochazi osou toroidu, se nesmi vodive spojit vne trafa, aby nevznikl "zavit na kratko". V uvahu pripada strcit toroid do valce (napr konzerva bez dna a bez vika), nebo uriznout konzerve dno a toroid s ni priklopit. V tuto chvili lezi toroid za zadni stene monitoru, ktera je hlinikova (lezi na izol. podlozce). Mam tu zkratovaci polokonzervu spojovat s kostrou?

3) Taky jsem slysel pomluvy, ze toroid ma nejaky problem se stejnosmernou slozkou v siti. Vite o tom neco?

Dekuji mozkovemu trustu Ezone za pomoc pri vymytani certa dablem (brumu sumem).
Naposledy upravil(a) radek_p dne 25 črc 2007 15:25, celkem upraveno 1 x.

Milan

Příspěvek od Milan »

Brumící KRKy je problém starších kousků, dneska už to mají kucí z KRKu vyřešeno. Problém s brumem u starších kusů umíme opravit, kdyžtak pošlete k nám.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

JInak s tim zalejvanim trafa - ono to nestaci "vymachat", melo by se to delat pod vyvevou, aby se ten lak (nebo vosk) dostal vsude, kam je potreba.

kexik

Příspěvek od kexik »

s dc zlozkou v sieti ma problem kazde trafo, zvysuje sytenie jadra a zohrieva trafak, to prve znizuje ucinnost. s brumom by to ale suvis mat nemalo.
skratovaci prstenec pre toroid je imho zbytocnost, rozptylove pole toroidu je male. kovovy kryt a prstenec je v zasade to same (kryt je ovela ucinnejsi, ovsem9
TOMU SUMU NEROZUMIEM. porovnal si napatia? ma to nove trafo naprazdno rovnake napatie?

radek_p

Problém vyřešen

Příspěvek od radek_p »

První ze svých dvou beden KRK RP-6 jsem dovedl do stavu, kdy s ní jsem plně spokojen. Šum, který se objevil po instalaci toroidního trafa, jsem úspěšně minimalizoval změnou jeho umístění. Nejprve jsem přidělal toroid na místo původního trafa, tj. přišrouboval jsem ho do zadní stěny, viz foto:

Obrázek

V téhle pozici to indukovalo dost šumu. Pomohla věc, o které bych se do krve hádal, že nemůže mít vliv: totiž s tím trafem pootočit kolem osy. Očekával bych, že vyzařování toroidu bude symetrické kolem jeho osy, ale zjevně není. Rozdíly v šumu byly velmi výrazné a stačilo pootočit o pár stupňů, a šum výrazně zesílil nebo naopak ustoupil.

Další zlepšení přineslo, když jsem trafo přemístil ze zadní stěny na podlahu. Je tak dál od vstupních konektorů a od předzesilovače, a jeho osa je jinak orientovaná. Šum je teď přibližně na stejné úrovni jako u původního EI trafa, tj. z 1m je to na hranici slyšitelnosti.

Obrázek

Bohužel bedna je tak malá, že větší vzdálenosti trafa od vstupních obvodů se již nedá dosáhnout. V rozebraném stavu jsem vyzkoušel, že šum by s větší vzdáleností trafa ještě o něco klesnul, ale to už bych to trafo musel mít vně bedny.

delay

Příspěvek od delay »

radek_p: Díky za přízpěvek.

Odpovědět