Brum u monitoru KRK RP-8

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Brum u monitoru KRK RP-8

Příspěvek od delay » 23 kvě 2006 10:48

Včera jsem u jednoho ze svých monitorů KRK RP-8 zjistil "drobnou závadu". Jedná se o nepříjemný (ale ne moc hlasitý) brum, který mě dost trápí, nebo? druhý monitor to nedělá. Tak mě to štve už z principu :cry:
Rozdíl se dá poznat už při zapnutí, kdy se zesilovač uvnitř ohlásí podivným naskočením (něco jako starší kompresory lednice, samozřejmě ne tak nahlas - to jsem zjistil prakticky hned po zakoupení). Druhý monitor je při i po zapnutí zcela v klidu a není vůbec slyšet.
Pozn: Audio kabely jsem vypojil, takže ty to nedělaj...

Během dne a při zapnutém PC je to asi nepodstatné, ale včera v noci jsem PC vypnul a to bylo zcela o něčem jiném.

Ještě bych měl dodat, že brum se zásadně mění, pokud monitor nakláním do různých poloh. Dá se tak dosáhnout podobného výsledku jako u druhého monitoru.

Mám pocit, že zesilovač uvnitř je umístěn vertikálně na levé stěně.

Nejraději bych odšrouboval zadní stěnu, a kouknul, zda jsou utažené šrouby na zesilovači apod., ale jsou to úplně nový monitory a nevím, zda by pak prodejci uznali případnou reklamaci, když by viděli, že do minitoru byl veden zásah. :roll:


Poradí někdo ze zkušenosti, jak se zachovat...?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 kvě 2006 10:54

velmi zaujimava zavada... hlavne ta jej "polohovacia" vlastnost. je to brum z reprakov, alebo zvnutra bedne? v druhom pripade ide o uvolnene alebo zle navinute trafo (alebo ak je na EI plechoch - co neverim - tak ma zle utiahnute/nalakovane jadro) - kazdopadne dovod na reklamaciu. druha moznost co ma napada je studeny spoj na filtracnom kondenzatore - vtedy by sa brum ozyval z reproduktorov - a zmena polohy ma vplyv na vodivost spoja takze kondas striedavo funguje/nefunguje. to je este zavaznejsia vec a rovnako dovod na okamzitu opravu/reklamaciu.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 23 kvě 2006 11:05

kexik:
--repro nebo zesik (vnitřek)--
To jsem se právě včera snažil zjistit, půl hodiny jsem u toho seděl... Hlavním vodítkem je podle mě ten zvuk, který to vydává při zapnutí, je to totiž brum, který je při zapnutí dost slyšet, ale v zápětí opadne, nicméně se úplně nevytratí...
Z repro to nejde (alespoň myslím). Bohužel je to brum - nižší kmitočty, a ty se nedají tak lehce lokalizovat. Ale jsem si téměř jistý, že repro to není.

Porovnával jsem oba monitory přiložením ucha ke stěně, a na horní desce se jevily stejně.

Zkoušel jsem samozřejmě i jinou sí?ovku...
Dnes udělám další test, ale nemyslím, že bych ještě něco vykoumal.

Každopoádně nic moc vizitka pro KRK... :evil:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 kvě 2006 12:00

este ma napada cievka relatka ochrany- to by vysvetlilo ten rachot pri starte - to je takisto na reklamaciu... akokolvek, jachaj to vymenit, ked to mas nove. pozarucna oprava by bola nieco ine, takto neni co riesit

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 23 kvě 2006 12:21

OK, minulý měsíc E-MU, teď KRK. Tak mám pocit, že by bylo lepší se na všechno vybodnout... :-)

Jen doufám, že na DISKu / AUDIOTEKu budou ochotni a hlavně schopni celou záležitost rychle vyřídit... (jednak, aby to uznali a druhak, aby měli náhradní kus...). Ach jo.

Uživatelský avatar
Viki
Příspěvky: 124
Registrován: 07 bře 2006 11:00

Brum

Příspěvek od Viki » 23 kvě 2006 12:38

[Luki]
Na podzim si koupil kolega Laney zesák na kytaru...celkem v poho a jednou při hraní začal nesnesitelně bručet.
Dali jsme to opravit a samozřejmě to byl problém s napětím a zdrojem,takže asi bych pátral tam,ale radši bych do toho nelez,já nevím...
Každopádně basákovi dodnes po zapnutí bručí kombo a až se zahřeje,tak přestane...zdroj v pejru...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 23 kvě 2006 12:53

Já do toho nepolezu, prostě to jde na reklamaci a já si zase dám pauzu a budu se mít na co vymlouvat...
Prostě mě mrzí, v jakým stavu jsou dnes výrobky i renomovyných značek. Že je i KRK Made in China se na tom taky třeba podepíše...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 kvě 2006 13:57

delay: to sa stane, pokial vyrabas pasovo nejaky pristroj, i ked dobre skonstruovany, ale z lacnych suciastok s pomerne vysokou chybovostou. oni nemaju cas to tam zahorovat a skumat, co jeden monitor z 1000 urobi za par tyzdnov. keby si ten cas nasli, tak je vyrobok drahy jak svina. plati specialne pre pocitace a podobny smejd... najjednoduchsie je vyreklamovat a basta, musis sa s tym naucit zit

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 23 kvě 2006 14:01

kexik:
Jasně kexi, to už jsem se naučil. Dokonce to i chápu. Mám jedinej strach z toho, že se to zas potáhne zbytečně dlouho...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 02 čer 2006 08:34

VYREKLAMOVÁNO:
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... highlight=

Pro uživatele, kteří sledovali nebo budou sledovat toto fórum:
Nemyslím si, a nikdy jsem nenapsal (ikyž jsem reklamoval) že KRK RP-8 jsou špatné monitory. Dokonce si myslím, že ve své cenové relaci jsou jedny z nejlepších a jejich zvuk je měkký a přirozený. Líbí se mi více než Tannoy Reveal které jako jediné s nimi mohu porovnávat.
Nezapomínejte prosím, že k závadě mohlo dojít i během přepravy apod...

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

KRK RP-6 uvnitř

Příspěvek od radek_p » 24 úno 2007 00:40

Mám KRK RP-6 půl roku, se zvukem spokojenost. Poslední dobou se mi zdá, že jeden monitor začal víc brumit. Sedím cca 120 cm od monitoru a doposud jsem brum nevnímal, az teď najednou mě začal rušit. Bohužel si nejsem jistý jestli to není způsobeno nedávnou výměnou okna - mám teď v pokoji větší ticho, dřív jsem neustále slyšel hluk zvenku. Podotýkám, že mám PC ve vedlejší místnosti, kdyby ne, tak bych ten brum asi vůbec neslyšel.

Přestože jsou monitory v záruce, otevřel jsem je. K reklamaci jsem se zatím nerozhod, protože moc nevěřím, že by vůbec v Audioteku měli tak tichou místnost, že by něco pořádně slyšeli. Zdrojem brumu je jednoznačně trafo. Plechy se mi příliš utáhnout nepodařilo, z jedné strany je otvor na křížový šroubovák, na druhé straně matka. Šroubovákem nevyvinu potřebný moment síly. Na trafu je navlečená jakási plechový prstenec, jeho funkci nechápu (elmg. stínění ?) Měl jsem podezření na něj, ale po sejmutí se brum spíš zvýšil.

Budu rád, když někdo (Kexiku:) shrne, co se s takovým trafem dá podniknout. Hlavně ale píšu tenhle příspěvek pro ty, které zajímá jak KRKy vypadají vevnitř. Stručně řečeno: TDA 7296 a TDA 2052.

Nejdříve truhlářská stránka věci:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Předzesilovač, výhybka:

Obrázek

Výkonový zesilovač:

Obrázek

Obrázky ve velkém rozlišení jsou zde:
KRK Rokit RP-6

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 26 úno 2007 09:34

Jaký používáš audio kabely?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 26 úno 2007 09:57

ten prstenec je skratovaci a ma za ulohu znizit rozptyl elmag. svinstva do okolia. najlepsia rada aku ti mozem dat, je odpisat data co su na trafe, a dat si navinut zaliaty toroid rovnakych parametrov a vymenit. s trafom v amaterslych podmienkach vela nenarobis. snad skusit montaz cez gumene podlozky, mozno su to vibracie do podlozky, co pocujes. dalsia moznost je nechat ho zaliat, ale neviem ci firmy, co motaju trafa na zakazku, zalievaju aj donesene trafa. skus nagooglovat nieco ako zakazkove navijeni traf atd. v cechach takych firiem musi byt aspon 10

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 26 úno 2007 11:25

Další rady:
"Zabalit do deky a hodit do řeky" nebo "Obarvit nazeleno a hodit do kopřiv". To prej zabírá. :-)

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 01 bře 2007 20:59

delay píše:Jaký používáš audio kabely?
Zapomněl jsem napsat, že to burmí úplně stejně i když není žádný vstup připojen. Takže vylučuju vliv kabelů, zemní smyčky atd...

Odpovědět