Novinka - JBL LSR 305

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

Měl jste někdo možnost slyšet tento nový počin JBL ?
JBL mě nechává chladným už hezkých pár let, ve své době někdy 20-15 let zpátky to byl určitě leader v oblasti PA ozvučení, ale tak nějak postupně kvalita upadala a honba za ziskem byla silnější než produkovaná kvalita. V současné době je vlastníkem "Harman" To také nevěstilo nic dobrého :-) Ale nazpět k tématu. Mám chuť se rozepsát, takže to bude možná delší povídka:

V sobotu jsem se zastavil v Audioteku, koupit pár drobností struny,trsátka..a mrknout a ošahat nové kytary. Prošel jsem se zájmem i kolem regálu ze studiovými monitory. Odchytil mne prodavač ,který byl kupodivu velmi znalý věci a začli jsme si povídat. I když měl plný regál daleko dražších monitorů VXT, Genelec atd... ,donutil mě si poslechnout JBL LSR 305, na první poslech si říkám docela hezky to hraje ,hlavně jsem teda vnímal středy a výšky, na basy jsem se moc nezaměřoval, ono to tedy ani u bedny zastrčené hluboko v regálu není moc vypovídající. Přepínaly jsme postupně na "dražší" modely a zpět, poté i na větší model LSR 308, ale ten se mi tedy moc nelíbil při přepnutí se středy jaksi propadnuly dozadu a vznikla "hifi" díra na středech :-) Dále třeba takové Monkey banana mi také vůbec nesedly, Naopak Genelec 8240 hrály velmi dobře (ale za jiné peníze) , ale tak nějak s převahou nižších středů a basů, na basech byly Genelec hluboké, přesné, rychlé.To jim opravdu jde, ale po zkušenostech s Eris 8 bych dal přednost bedně s přehlednějším středem a výškama. Yamahy na mě působily už středově přehnané, ty jsem taky zavrhnul.Vytratila se na nich ta vyváženost celého hudebního spektra. Tak jako když doma přepnu na "kopie" Auratone.
Červíček ve mne hlodal a na lehký nátlak prodavače ať si ty JBL 305tky vezmu domů na vyzkoušení, že tady toho v regálu moc nepoznám..., jsem si je odnesl domů na vyzkoušení. Nechápu proč mi prodavač vůbec nenutil dražší modely když má určitě nějaké to procento s prodeje. Ale přesvědčivě tvrdil že je už týden poslouchá a že je to opravdu velmi podařená novinka. Řemeslné zpracování ujde. Nic strašného je to přece jenom bedna za pár šušnů....

Bohužel nebylo zatím moc času na otestování, tak jenom narychlo jsem je postavil vedle Eris 8ček a pustil pár mých testovacích tracků, takže první dojem je "prodavač opravdu nekecal" na středech a výškách je to daleko přehlednější než Eris 8 , jenom pro objasnění, netvořím ani neposlouchám žádnou elektronickou hudbu. Čistě jenom akustické, vokální a rockové kytarové věci.
Ale ten přednes na středech a výškách je přesně podle mého gusta. Vokál na Vás z nahrávky krásně vyskočí ve své plné kráse, nádhera...

Nerad poslední dobou dělám nějaké ukvapené soudy, zváště pokud si po sobě nazpět čtu přízpěvky :-) a tak je dnes důkladně proklepnu a poté napíšu nějaké resumé.

Zjistil jsem že 8" a čitelné středy a malý prostor se moc nekamarádí, tak tedy si vyzkouším tyhle "levné" 5"

Po návštěve Iva mi pořád v hlavě zní PSI 17m, ale na ty jaksi není momentálně "chuť $ "

Na kontrolu subbasového spektra si vypomůžu RCF SUB702, který když s ním nezvučim, jen tak nečině leží v rožku. A sluchátky kterých už mám taky slušnou sbírku :-)

Má někdo s nimi zkušenost ? Nakouknul jsem dnes pro zajímavost i do zahraničních fór na ohlasy a asi tedy nejsem sám komu se líbí.
Hlavně musím vyzkoušet jestli mix kompletně stvořený na LSR 305 bude funkční i na jiném poslechu a ne jenom na LSR 305, tak jak se mi to vždy stávalo na Adamech ,A5,A7,A3X, vždy to hrálo dobře jenom na Adamech.....

Nechte mi tedy pár dnů na důkladný test...

hubert
Příspěvky: 1308
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od hubert »

Mam tu JBL LSR 305 aj 308. Z tych dvoch hraju jednoznacne lepsie 305. V podani stredov su celkovo prijemne a je v nich pocut dost detailov. V porovnani s ERIS 5 by som povedal ze ten stred je rozhodne lepsi a bohatsi. Nic menej v basoch to je take zvlastne nepresvedcive. Konstrukcia basreflexu vzadu to len umocnuje. A hlavne kladie tym vacsie naroky na umiestnenie. V com ale citelne LSR 305 straca na napr VXT-4 (ale aj na Eris) je podanie predo-zadneho priestoru.....ten sa v pripade JBL takmer nekona....

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

U mne tedy zatím přesně naopak, to co má být v mixu ve předu (vokál, sólový nástroj atd) je na LSR 305 vzorově ve předu, ale na Eris 8 to zapluje kdesi dozadu mezi ostatní zhluk nástrojů. Tohoto jevu jsem si všimnul i u Iva kdy jsme Eris8 porovnávali s PSI 17m , na PSI byl vokál krásný plný vzorově ve předu vystrčený, po přepnutí na Eris8 se schoval dost dozadu a měl jsem dojem že dokonce i za "nesólové" nástroje. Snad mi to Ivo potvrdí :-)
Tohle jsou první dojmy z SLR 305 hlavně jde opravdu slyšet co daný "mixážník" chtěl mít v mixu ve předu.
Takže mám Huberte bohužel uplně opačný názor...co se týče hloubkové orientace v mixu. (předo-zadní prostor)
Co se týče basů víceméně s tebou souhlasím, zatím nevím co od nich mám čekat, musím se na ně zasoustředit.
Jsem zatím unešený ze středů a výšek, takže zatím hodně slušné.....

Co si vzpomínám prošly mi studiem zatím tyhle monitory:
Dynaudio BM5p, Tapco 8,Tapco 5, Adam A5, Adam A7, Adam A3X + Sub7, RCF Mytho 8, Mytho 6, Dynaudio MB6A, Focal Solo 6,a Eris 8

hubert
Příspěvky: 1308
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od hubert »

Tonysss ja som to porovnaval s Eris 5 a aj som to tak napisal... nakolko 8 palec hra uplne inak aj v pripade Erisu aj v pripade JBL a preto som sa to snazil porovnavat s velkostne rovnakou alebo podobnou bednou.

Celkovo v Erisoch je podla mna lepsi (vyvazenejsi, presnejsi atd...) 8 palec a v JBL LSR 3xx je to naopak 5 palec...

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

Tak se to asi vysvětluje, porovnávám momentálně s Eris 8"
a prosím tě všimnul jsi si toho "obrovského" sweet spotu u LSR 305 ? můžu jezdit vesele na židli po té mé "obrovské" režii 3x3m stoupnout, čupnout a nic se extra nemění.

V tom srovnání Erisů a LSR plně souhlasím, u Erisů je na tom daleko lépe E8 u JBLů je to 5" ta 308čka na mě působila jako průměrná hezká HiFi bedna.Míchat bych na tom nechtěl.To je určite Eris 8 celkově lepší. Ale při srovnání Eris8 a LSR 305 na mnou poslouchanou a tvořenou muziku zatím vede LSR 305.
Musím se tedy ještě zaměřit na basy, než mi Eris 8 zmizí. Tento týden jedou k novému majiteli.
A mě zůstane set 2+1 LSR305+RCF SUB 702

hubert
Příspěvky: 1308
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od hubert »

Priznam sa ze na toto som sa nejako zase nesustredil ja nakolko, pri porovnavani sa snazim co mozno napodobnejsie rozmiestnit dva pary tak aby som dokazal sediet v tom spravnom mieste a zaroven prepinat. Viem ze som niekde cital akesi marketingove keci od JBL ohladom vylepseneho vyzarovania vyssich frekvenci a podobne blablabla...nic menej ked ich porovnavam s inym parom a ten vyzaduje naozaj presne "sedenie" tak som hentu "vymozenost" nemal dovod sledovat. Stale ale plati ze podanie predozadneho priestoru v pripade VXT a LSR je uplne iny "pribeh"

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

Já jsem zatím žádné marketingové JBL bla bla bla nečetl , nemám asi ani chuť :-) ty 305tky se u mne ocitly dříve než jsem si stihnul zjistit o nich nějaké informace...

A můžeš mi prozradit jaké skladby používáš na test "předozadní prostor" ?
popřípadě které pasáže a co slyšíš a neslyšíš ? Já mám pár oblíbených různých jazzových skladeb a tam mám předo-zadní informace na LSR 305 naprosto v pořádku.
Doma mrknu na jejich názvy a napíšu.

A na odlehčení tématu:
Například tady se můžete dočíst jaký obrovský vliv na "předo-zadní" prostor mělo vyměnění přívodní 230V šňůry :lol:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... bfa11efad9

Vědí ti HiFíci vůbec že se to ve studiu natáčí na mikrofoní kabel za 30,-kč metr a na konektor za 90,-kč...

hubert
Příspěvky: 1308
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od hubert »

Nemam teraz nejako moc casu sa kontinualne venovat posluchu, ale v zasade ide o to ze ten zvuk VXT je oproti LSR taky plastickejsi a proste je pocut rozdiel v umiestneni nastrojov v predozadnom priestore....samozrejme zalezi aj od albumu a nahravky ale napriklad Herbie Hancock Possibilities tam je to v podtstate pocut na kazdej skladbe...napr hned prva s Johnom Mayerom...spev je viac v predu pred kapelou, rovnako ked John hra gitarove solo tak je gitara trochu pred kapelou. Na LSR to hra v podstate v jednej lajne....hned ako prepnem z VXT na LSR zvuk akoby ustupil cely dozadu na jednu uroven. A naopak ked prepnem naspat na VXT je to ako keby sa nastroje v mixe rozostupili. Dokonca je tam taky for kde si Herbie ked hra klavirovu improvizacku len tak mrnci pod nos tu melodiu :) aj tato vec je na VXT pocutelnejsia. Rovnako v skladbe kde spieva Ch Aguilera je jej spev na VXT jasne pred pianom. Na LSR mas pocit ako keby spievala a hrala na klavir....resp sedela za klavirom....alebo na klaviri :) Samozrejme tazko povedat co bol zamer pri mixazi....ale proste ta priestorova plasticita je na VXT vyraznejsia a je to pocut aj na skladbach kde je relativne malo partov.

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

Ch. Aguilera ,... já to slyším tak že tam Christina docela cestuje v prostoru v hlasitých pasážích se oddálí od mikrofonu a je jakoby hluboko v dálce jak nastoupí bicí a ostatní nástroje tak je schovaná za nimi, občas v tiché pasáži připluje zase do popředí, většinou je ale vzadu, někdy i za klavírem ,někdy před ním, docela se to střídá. A má tam nepříjemně udělaný hlas, takový moc ostrý
Na Eris 8 je to míň slyšet, díky daleko menším detailům na středech a výškách.
Bohužel asi se v tom neschodneme Huberte, mě LSR 305 jako placka prostě nehrají, já se kolem muziky motám 20let.... a jsem už možná nahluchlý.
Bohužel jsem doma ještě na test neměl žádné VXT, ale při testu v obchodě na mě působily středově lehce nepříjemně jakoby s nějakým zvukovým zabarvením, na jakékoliv muzice to bylo patrné. Nevím jak to lépe popsat.

hubert
Příspěvky: 1308
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od hubert »

kazdy pocujeme inak....to je normalne

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

LSR 305 a basy ,asi už to vypadá že jsem asi zaujatý ,ale oni ty basy umí taky moc hezky :-) mé testovací tracky (Fink-wheels) tady zůstává LSR 305 čitelná i při větší hlasitosti, žádné basové huhňání se nekoná. Fink - see_it_all , po přidání se baskytary opět zůstává čitelný bas, On má Fink obě alba Sort Revolution , a Perfect Darkness hezky zvukově vymazlené. A rád na nich zkouším bedny. Dále Beck (album Sea change) song Paper tiger mě utvrzuje že LSR 305 umí basy až nadmíru dobře. (umístnění sca. 30cm ode zdi) na zdi akustická pěna tloušťky 80mm.
Tad je vidět umístnění (http://tonysss.rajce.idnes.cz/Studio#DSC00009.jpg)

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

http://www.gearslutz.com/board/reviews/ ... sr305.html

Po dalších 14dnech a dalším mixu dvou kapel, je jasné že ty malé potvůrky LSR305 to umí sakra dobře.
Doporučuju ,kdo máte hluboko do kapsy neváhejte ani minutu.
Z lehkostí, sobě vlastní, poserou A3X na plné čáře...

Prostorová informace i hloubka je v těch bednách lepší než na Eris 8 nebo A3X ,(Současně porovnáno)

rudix999
Příspěvky: 31
Registrován: 17 říj 2007 10:17

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od rudix999 »

Jsou - s odstupem času - nějaké nové dojmy, postřehy? Díky.

Uživatelský avatar
m4x
Příspěvky: 462
Registrován: 12 lis 2009 20:18

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od m4x »

Je otázkou, proč řešit JBL LSR 305, když jsou cenově tak zatraceně blízko ke KRK VXT4.

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Re: Novinka - JBL LSR 305

Příspěvek od Tonysss »

Ano , postřehy po dvou měsících jsou takové, že jim nemám absolutně co vytknout.. tyhle monitory mi neskutečně vyhovují. A pokud nenašetřím 40-50tis. na něco z vyšší ligy. Tak pro mě nemá význam kupovat cokoliv jiného. tečka.

A VXT4 jsou cenově blízko ? :-) mě to příjde skoro 2x tak drahé. A pro mne rozhodně VXT4 nepředstavují lepší poslech jak 305tky.
Ale záleží na vkusu každého soudruha, že soudruzi....

Odpovědět